Peter Pan Sendromu Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Peter Pan Sendromu ismini adından da anlaşılacağı üzere maceracı, büyümeyi reddedip hep çocuk kalmak isteyen roman karakteri Peter Pan’ den alıyor. Adını ilk kez 1983 yılında, psikanalist Dan Kiley tarafından duyduğumuz sendrom bireysel sosyal görevlerin, sorumlulukların başlamasıyla ortaya çıkıyor ve sıklıkla yaşları 25 ila 40 arasında değişen erkeklerde görülüyor.

Peter Pan sendromlu erkekler büyümek ve de yaşlanmak istemiyor, işe başlamak, evlenmek, çocuk sahibi olmak gibi yetişkinler için normal olan faaliyetlerin hiçbirini gerçekleştiremiyor.
Peter Pan Sendromu aslında ‘Bumerang Nesli’ dediğimiz bireysel büyüme ve gelişmenin 5 evresi olarak kabul edilen okulu bitirmek, evden ayrılmak, para kazanmak, evlenmek ve çocuk sahibi olma aşamalarını tamamlayamamış kişileri etkiliyor.

Bu sendroma sahip çoğu kişi bireysel sorumluluklarından bile kaçtığı, rahat ve kaygısız bir yaşam sürmek istedikleri için ailelerinin yanında yaşamayı tercih ediyorlar. Sendrom genel olarak erkeklerde görülse de aynı belirtileri gösteren pek çok kadında var.

Uzmanlar bu sendromun sahip kişilerinde görülen artışı değişen ekonomik şartlara bağlıyor. Gençler işlerinden ayrıldıklarında iş arama motivasyonlarını kaybettiklerinden anne babalarından ekonomik destek alıyorlar.
Peter Pan Sendromlu kişiler “özgür ruhlu” yaşıtlarının kaçtığı sorunları sorun olarak görmüyorlar. Örneğin aile ile birlikte yaşarken mahremiyetin azalması, ailesel sorunları ve ebeveyn bağlılığını sorun etmiyorlar. Oysa uzmanlara göre aileyle yaşamak yaratıcılığı, bağımsızlığı, özgürlüğü, keşfetme duygusunu öldürmekle eş değer.

Peter Pan Sendromunun Nedenleri

Exit mobile version