Patlıcan Biber Nasıl Kurutulur?

Çok eski çağlardan beri gıdalar kurutularak saklanmaktadır. Özellikle kış mevsimi için yapılan bu tür hazırlıklar beslenme açısından her zaman avantaj sağlamıştır. Türk mutfağında da sık kullanılan bu uygulamayla sebze, meyve ve et uzun süre muhafaza edilebilmekte, yetiştirilmedikleri dönemlerde hem beslenme, hem de damak zevki olarak sofralarımızı süslemektedir. Bu yazıda kurutulmaya elverişli çok sayıda sebze ve meyveden ikisini, patlıcan ve biberin nasıl kurutulduğunu ele alacağız. Kış hazırlıklarına başladıysanız, kışlık patlıcan biber nasıl daha kolay ve sağlıklı şekilde hazırlanacağını detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

Patlıcan Nasıl Kurutulur?

Uygulamaya başlamadan önce keskin bir bıçak ve içlerini çıkarmak için oyma bıçağı veya kaşığımızı hazırlayalım. Kurutmak için orta boy yerli patlıcanları tercih etmekte yarar var. Patlıcanların yamuk olmamasına dikkat edin, rengi koyu mor, taze ve sert olmalıdır. Patlıcan dolmalık ve yemeklik olmak üzere iki şekilde kurutulur.

Önce patlıcanlarımızı yıkayalım, sap kısımlarını kesin, sonra ortadan ikiye bölerek içlerini oyun, çekirdekli kısmını tamamen çıkartın. İçi oyulan patlıcanları tuzlu suyun bulunduğu bir kaba koyun, bir saat kadar bekletin. Bu yöntemle patlıcanların kararması önlenir, eğer varsa acısını alır. Ardından tekrar yıkayarak tuzundan arındırın, bir havluyla kurulayın.

Patlıcanları oyduktan sonra kapalı kısımlarından iğneye taktığınız pamuklu bir ipe geçirerek dizin, güneş gören hafif rüzgârlı bir ortamda kurutun. İpe dizerken patlıcanlar birbirine değmemeli, yeterince aralık olmalı. Havadaki nem durumuna göre kurutma işlemi değişkenlik gösterecektir. Tam olarak kuruduğunu çıkardığı sesinden ve sertliğinden anlayabilirsiniz. Kuruyan patlıcanlar birbirine değdikçe ses çıkarıyorsa kurumuş demektir.

Biber Nasıl Kurutulur?

Biber de patlıcan gibi kurutulabilir. Dolmalık biberlerin taze, küçük ve düzgün formda olmalarına dikkat edin.
Öncelikle yıkanan biberlerin baş kısmı içeri ittirilerek saplarından arındırılır. Ters çevrilip avuç içine vurularak içindeki tohumlar dökülür. Tekrar yıkanır, içi tamamen temizlenmiş olur. Kuruladıktan sonra tıpkı patlıcanda olduğu gibi iğneye taktığınız pamuklu bir ip alt kısımlarından geçirilerek ipe dizilir.

Doğrudan güneş alan biberler aşırı sıcaktan olumsuz etkilenirler, renk, tat ve kokuda bozulmalar olur. O nedenle güneş ışınlarından korunan yerlerde kurutulmasında yarar var.
Gece toplanıp sabah tekrar kurutulmaya bırakılan biberler daha kolay ve güzel kurur. Gece nemlenme sebebiyle sağlıklı bir kurutma yapılamaz.
Hem patlıcanları, hem de biberleri sineklerden korumak için rüzgârlı yerlere asın. Dolmalık biber dışında küçük sivri acı biber de kurutabilirsiniz. Özellikle kuru fasulye gibi etli yemeklerin içine bir iki tane atarak kullanılan kuru acı biberler yemeğe harika bir lezzet katar. Yıkanmış ve kurulanmış sivri biberleri kuruturken çekirdeklerini ayıklamadan direkt ipe sererek kurutmalısınız.
Kurutulan patlıcan ve biberleri hava geçirmeyen kaplarda ya da nemsiz ortamlarda saklamalısınız.
Emek vererek sakladığınız kurularınızı afiyetle yemeniz dileğiyle.

Exit mobile version