Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport Türleri

Pasaport, yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili makamlarca verilen ve yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belgedir. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan bireylerin başvurup sahip olabileceği dört çeşit pasaport tipi mevcuttur: Umumi (Kırmızı Kapaklı), Hususi (Yeşil Kapaklı),  Hizmet (Gri Kapaklı) ve Diplomatik (Siyah Kapaklı).

Pasaport Türleri Hakkında

Umumi Pasaport: Hizmet, hususi veya diplomatik pasaportların başvuruları için 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda belirtilen şartları taşımayan kişiler umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunabilirler. Kısacası herhangi bir devlet memuru pozisyonunda olmayan veya ilgili pozisyonlarda çalışan ebeveynleri olmayan çocukların başvuracağı pasaport türüdür.

Hususi Pasaport: Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine verilir. Ayrıca, diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.

Diplomatik Pasaport: Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde görevli olan ve diplomatik amaçlı seyahat eden görevlilere (Başbakan, Dış İşleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklar gibi) verilen pasaporttur.

Hizmet Pasaport: Hükümetçe, Hususi İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazifeyle dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alınanlara, Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere altı aydan az olmamak kaydıyla görevinin müddetince verilir.

Pasaport Türleri

 

Kimlere Verilebilir/Verilemez?

Türkiye Cumhuriyeti’ndeki her vatandaşın pasaport hakkı vardır ancak aşağıdaki koşullara sahip olan kişiler bu belgeyi alamazlar.

  1. Mahkemeler tarafından hakkında yurtdışı çıkış yasağı bulunan kişiler
  2. Haklarında arama ve yakalama kararı olanlar
  3. Boşanmak isteyen karı kocalardan herhangi birinin, velayetlerinde bulunan çocukları yurtdışına kaçırmalarının engellenmesi için bu durumdaki ailelerin çocuklarına boşanma davası sonuçlanana kadar pasaport verilmez.
  4. 16 yaşından küçüklerin pasaport alabilmeleri için diğer belgelerin yanında bir de anne baba tarafından doldurulan muvafakatname belgesine ihtiyaçları vardır. Bu belge anne babanın tarafında notere ya da pasaport başvuru ofisine gidilerek doldurulabilir. Eğer çocuğun muvafakatname belgesi yoksa pasaport alamaz.
  5. Tutuk evlerinde bulunan mahkumlar

Pasaport başvuruları için e-pasaport resmi sitesinden online olarak randevu alınmaktadır. Randevu alırken kişinin kimlik ve demografik bilgileri sistem tarafından istenmektedir. Randevu yeri ve saatini ikamet edilen yere yakın seçmek, kişinin belge teslimatı sırasında kolaylıkla ulaşabilmesini sağlayacaktır.

Pasaport Cüzdan ve Harç Bedelleri

Güncel harç ve defter bedelleri için sitedeki harçlar sayfasına bakınız.

Randevuda Teslim Edilecek Belgeler

Seçilecek pasaport tipi ve yaş kriterine göre şekillenecek olan belgeler, sitedeki sayfasından bakılarak toparlanılabilir. Örneğin 18 yaş üstü Umumi Pasaporta başvuracak bir kişinin getirmesi gereken evraklar şunlardır:

  1. TC Nüfus cüzdanı aslı
  2. 2 Adet biyometrik resim
  3. Müracaat esnasında alınacak parmak izi
  4. Yurt içinde eğitim gören öğrencilerin harçsız pasaporttan yararlanmaları için getirmeleri gereken güncel, ıslak imzalı öğrenci belgesi
  5. Pasaport Cüzdan bedelinin ödenmiş olduğuna dair banka dekontu
  6. Harç bedelinin ödenmiş olduğuna dair banka dekontu

Hazırlanmış belgelerle randevu saatinde ilgili Emniyet Merkezi’ne gidip başvuru yapılabilir. Belgelerin tam olması durumunda resmi siteden başvuru takibi yapılabilir ve pasaportunuz hazırlandığında gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

Exit mobile version