Othello Sendromu Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Adını yazar William Shakespeare’in Othello adlı eserinden alan bu rahatsızlık, eserde olduğu gibi kişinin sevdiği birini hastalık derecesinde kıskanması durumu olarak ifade edilir.

Sevgilinin kaybı, kaybedilme tehlikesi, sevilen kişiye ve bir rakibe karşı duyulan düşmanlık, kişinin kendisine saygısını azaltan narsizimle birlikte gelir.

Bu sendromda kişi âşık olduğu kişiyi ve kendisini yıpratacak şekilde ilişkiyi sahiplenir, dış dünyadan korumak ister. Sürekli iletişim halinde olmak, haberdar olmak ve kontrol altında tutmak ister. Bu koşullar sağlanmadığında ise aldatıldığını, kandırıldığını düşünür, kafasında aldatılma senaryoları kurmaya başlar. Bu tarz insanlar bu düşüncelere gerçekçi bir neden olmadan gelirler ve yine gerçekçi olmayan kendilerince buldukları küçük kanıtları toplayıp, karşılarındaki kişiye saldırırlar.

Araştırmacılar patolojik kıskançlığı erkeklerde ereksiyonla ilgili güçlüklere, kadınlarda cinsel tatmine ulaşamamaya ya da cinsel işlev bozukluğuna dayandırıyorlar. Patolojik kıskançlık erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok görülüyor.

Othello sendromuna sahip kişi genellikle eşini ya da sevgilisini yüzleştirir ve imgesel sadakatsizliği bozma girişimlerinde bulunur, örneğin; eşinin özerkliğini kısıtlama, gizlice eşini izleme, imgesel aşığı araştırma, eşine saldırıda bulunma gibi. Bu nedenle bu kişilerin tehlikeli olabileceği, şiddete başvurabilecekleri unutulmamalıdır. Nitekim yıllardır bu sendrom yüzünden işlenen yüzlerce cinayet ve saldırı rapor edilmiştir. Çoğu cinayet kanıt olmaksızın sadece aldatılma düşüncesi ve hissinden dolayı işlenmiştir.

Eşimin ya da sevgilimin Othello sendromu olduğunu nasıl anlarım?

Eğer sevgilinizin ya da eşinizin Othello sendromu varsa şu belirtileri gösterebilir;

-Sevilen kişiyi herkesten ve her şeyden kıskanarak kısıtlama isteği
-Aşırı derecede aldatılma korkusu
-Kişideki aşırı özgüven eksikliği ve düşük benlik değeri
-Sevilen kişiden ayrılmanın bir fobi haline gelmesi
-Hakaret ederek partnerine kendini değersiz hissettirmek
-Aşırı kontrolsüz tepki ortaya koymak
-Saldırganlık ve şiddet eğilimi
-Sevilen kişiyi sürekli tehdit etmek

Uzman kontrolü dahilinde bu durumdan kurtulmak mümkün, bunun için ilk adım çift terapisine giderek yardım almak. Bir çift terapisinde hekim patolojik kıskançlık tanısı koyabilmesi için hastanın eşi ve yakın çevresi ile görüşülmeli, eşlerin her ikisinden de evlilik ve seksüel öykülerini öğrenmelidir.

Exit mobile version