Otel Konaklama Terimleri Ne Anlama Gelir?

Tatil ya da iş seyahati gibi nedenlerle farklı şehirlere gidildiğinde, konaklama konusu önem kazanmaktadır. Seyahat sırasında konaklanan otelin kalitesi, orada geçirilen günlerin daha keyifli geçmesinde etkili olmaktadır.
Tatil yörelerinde hizmet veren oteller, tatil otelleri olarak anılıyorken; şehir içinde bulunan ve daha kısa süreli konaklamaların yapıldığı oteller şehir otelleri olarak adlandırılmaktadır. Hangi tip otel söz konusu olursa olsun; otelcilikte kullanılan bazı terimleri bilmek, otelin hizmetlerinden daha etkin yararlanabilmek ve kötü sürprizlerle karşılaşmamak açısından önemlidir.

İş ya da tatil amaçlı seyahatlerde, otel rezervasyonu yaptırırken, otel görevlisi ya da seyahat acentesi temsilcisi ile kullanılan yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil ya da ultra her şey dahil gibi otel konaklama terimleri hakkında bilgi almak ve neleri kapsadığını öğrenerek daha keyifli bir konaklama deneyimi yaşamak mümkün olacaktır.

Oda Kahvaltı Nedir?

Genellikle şehir otelleri ve butik oteller tarafından uygulanmakta olan oda kahvaltı konsepti; isminden de anlaşılacağı üzere otel içerisindeki yeme içme düzeni olarak sadece sabah kahvaltılarını kapsamaktadır. Oda kahvaltı sisteminde, her şey ücretlidir ve sabah kahvaltısı dışında alınan tüm yiyecekler ve alkollü ya da alkolsüz içecekler konaklayan kişiye fatura edilir. Butik otellerin genellikle iyi hizmet veren, lezzetli akşam yemeklerini yiyebileceğiniz restaurantları vardır. Oda kahvaltı konaklayacağınız bölgede, zamanın çoğunu otel dışında geçirecek olsanız bile, ücretli olarak hizmet veren otel restaurantını da denemenizde fayda var.

Yarım Pansiyon Konaklama Ne Demektir?

Yarım pansiyon konaklama kapsamında ücrete dâhil hizmetler, otel içerisindeki yeme içme düzeninde sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olmak üzere iki öğün yemektir. Bazı işletmeler, akşam yemeği yerine öğle yemeği vermeyi tercih etmektedirler. Genellikle şehir otelleri olarak anılan otellerde uygulanan bu konsept, tatilden çok iş amaçlı konaklamalarda daha uygun bir seçenek haline gelmektedir. Tatil yörelerinde bulunan oteller ise yoğun sezonlarda her şey dahil ya da ultra her şey dahil konseptlerini uygulamakla birlikte ölü sezon olarak anılan dönemde bu konsepti uyguladıkları görülmektedir. Yine tatil bölgelerindeki konsept oteller, butik oteller ve gezi otelleri de yarım pansiyon konaklama hizmeti verirler. Gezi otellerinin oda kahvaltı ya da yarım pansiyon olmasının sebebi konaklayanların günün çoğunluğunu otel dışında geçirmesidir.

Tam Pansiyon Konaklamada Ücrete Neler Dahildir?

Tam pansiyon konseptinde hizmet sunan otellerin yeme içme düzenleri içerisinde; sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği bulunmaktadır. Pek çok otelde bu ana öğünlerin dışında öğleden sonra çayları ve çayın yanında sunulan çeşitli ikramlar da yer almaktadır. Tam pansiyon hizmet veren otellerde, genellikle alkolsüz içecekler gün boyu ücretsiz olarak ikram edilmekte iken; yerli ya da ithal tüm alkollü içecekler ücretlendirilmektedir.
Bazı otellerde ise otel yönetimi tarafından belirlenen saatler dışında alkolsüz içeceklerden de ücret talep edilebilmektedir. Rezervasyon aşamasında seyahat acentesi ya da otel yönetiminden tam pansiyon konaklamanın neleri kapsadığı ve hangi saatlerde ücretsiz olarak nelerin ikram edildiği öğrenilmelidir.

Her Şey Dahil Konaklama Hangi Hizmetleri Kapsar?

Ülkemizde Turizmcilik sektörünün en çok kullanılan terimlerinden biri de her şey dâhil otel terimidir. Her şey dâhil konsepti otellerde verilen hizmet türlerinden biri olup, otelde konaklanılan süre içerisinde yeme içme düzenine her şeyin dâhil olduğu anlamına gelmektedir. Her şey dâhil otellerde, alkolsüz içecekler ile yerli alkollü içecekler de ücrete dâhil olup yemekler söz konusu olduğunda ise otelde gün içerisinde ikram edilen tüm yemeklerin sınırsız olarak tüketilebilmesine olanak sağlanmaktadır. Bazı otellerde all inclusive terimi kullanılmaktadır.

Her şey dâhil kavramı, genellikle yeme içme düzeni ile ilgili kullanılmakta olup, otellerde gün içerisinde düzenlenen aktiviteler kapsam dışı bırakılmaktadır. Ayrıca, her şey dâhil hizmet veren otellerde, bazı içecekler ve oda servisi de ücretli olarak sunulmaktadır. Örneğin Türk Kahvesi ya da taze sıkılmış içeçecekler bazı otellerde ücretli ikramlar arasında yer almaktadır.

Her şey dâhil rezervasyon yaptırırken, ücrete nelerin dahil olduğunun öğrenilmesi, sonradan sürprizlerle karşılaşmayı önleyecek ve daha keyifli bir tatil geçirmenizi sağlayacaktır.

Ultra Her şey Dâhil Konaklama Nedir?

Son zamanlarda otellerde sıkça karşılaşılmaya başlanan ultra her şey dâhil konseptinin uygulandığı otellerde; sabah kahvaltısı, geç kahvaltı, öğle yemeği, ikindi ve akşam yemeğinin yanı sıra yerli ve ithal alkol çeşitleri ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ultra herşey dahil otellerde, genellikle müşterilerine gece 12’ye kadar hizmet veren pastaneler bulunmakta ve servis yapılmaktadır. Kısaca hemen hemen 24 saat yemek servisi ve ithal alkollü içkinin de ücrete dâhil olduğu ultra her şey dâhil konaklama tipinde, bazı aktivitelerden de ücretsiz olarak yararlanmak mümkün olmaktadır. Böylece, tatil boyunca otel dışına çıkmaya gerek kalmaksızın keyifli zaman geçirilebilmektedir. Ancak hangi aktivitelerin ücrete dâhil olduğunu öğrenmek için otelden bilgi almak yararlı olacaktır.

Exit mobile version