Nüfus Cüzdanı Nasıl Yenilenir?

Nüfus cüzdanı bir ülkenin vatandaşlarına devlet tarafından verilen, kimlikleriyle, kişisel durumlarını gösteren belgedir. Nüfus cüzdanında şahsın adı, soyadı, medeni bilgileri, doğum tarihi gibi bir çok önemli ve üçüncü şahıslar ile paylaşılmaması gereken bilgiler bulunmaktadır.
Nüfus cüzdanınızı kaybetmeniz veya çaldırmanız durumunda birçok sorun ile uğraşmak durumunda kalabilirsiniz.
Adınıza bankadan kredi çekilebilir ya da çek karnesi yazabilirler.
Kimliğinizi kullanarak suç olaylarına dahil olabilirler.
Çeşitli alışverişlerde kullanarak sizi binlerce lira zarara sokabilirler.
Adınıza telefon hattı açarak tüm faturaları size yükleyebilirler.

Kayıp Ve Çalınma Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Yenileme

En kısa sürede İlçe Nüfus Müdürlüğüne şahsen başvuruda bulunarak yeni kimlik kartı müracaatında bulunulması gerekmektedir. Alo 199 numaralı çağrı merkezine bilgi verilip kartın pasif duruma getirilmesini sağlamak işlem güvenliği açısından son derece önemlidir.

Nüfus cüzdanının kayıp veya çalınmış olması durumunda; çalışılan kurum yetkilisince veya yerleşim ya da diğer adres muhtarlığı tarafından düzenlenerek onaylanmış nüfus cüzdanı talep belgesi istenir.
Ayrıca, nüfus müdürlüğü ihtiyaç duyulduğu takdirde ilgili kişiden kimliğini kanıtlayan bilgi ve belge de talep edebilir.

Kimliği kanıtlayan belge olarak aşağıdaki belgelerden birisi kabul edilir:
Uluslararası aile cüzdanı, ehliyet, pasaport, memur cüzdanı, avukatlık kimlik kartı, basın kartı, yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu.

Cüzdanını kaybeden kişinin belge ve bilgi ibraz edememesi veya ibraz edilen belgeden şüpheye düşülmesi durumunda ilgilinin ibraz edeceği fotoğraf ve nüfusa kayıtlı olduğu yer bilgileri ile başvurunun yapıldığı nüfus müdürlüğüne başvurması gerekir. Kişi yurt dışında yaşıyor ise Türkiye’de kendisini tanıyanların adı, soyadı ve adres bilgileri ile nüfus müdürlüklerince yapılan tahkikatın olumlu sonuçlanması halinde; konsolosluktan nüfus cüzdanı talep belgesi istemelidir.

Kimliğinizi kaybettiğiniz zaman ilk olarak muhtarlıktan aldığınız talep belgesiyle il ve ilçelerdeki bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunabilirsiniz.
Kaybetme nedeni belirtilerek yeni bir nüfus cüzdanı çıkarma istediği yetkililere iletilir. Verilen form doldurulur. Vermiş olduğunuz kayıt bilgileri incelenir ve yeni kimliğiniz kısa sürede ( çoğunlukla aynı gün içinde) teslim edilir.

Kimlik kartında kullanılacak fotoğrafın ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) standartlarına uygun, kişinin son halini göstermesi bakımından son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf olması gereklidir. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi veya kimlik kartının seyahat belgesi olarak kullanılacağının beyan edilmesi hâlinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenebilir.

Eski sistemde nüfus cüzdanımı kaybettim dediğiniz zaman bir gazeteye ilan vermek zorunda kalıyorduk. Bu ilanda kimliğimi kaybettim hükümsüzdür ibaresini geçiriyorduk. Ancak bu uygulama artık tamamen tarih oldu. Artık T.C. kimliğimi kaybettim dediğiniz zaman sadece yukarıda anlattığımız işlemi yerine getirmeniz kafi olacaktır. Ancak her türlü ihtimale karşı emniyet makamlarına müracaat etmenizi veya gazeteye ilan vermenizi kişisel güvenliğiniz açısından öneririz.

Evlilik Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Yenileme

Evlenenlerin bir ay içinde yeni kimliklerini ya da nüfus cüzdanlarını alması gerekir.
Nikahı kıyan belediyenin evlilik işlemleri ile ilgili evrakları nikah kıydığınız il veya ilçedeki nüfus müdürlüğüne göndermiş olması ve orada işlenmiş olması yeterli. Bu da bir hafta zaman almaktadır.
Evlilik nedeniyle kimlik değişikliği için nüfus müdürlüğüne başvuru yapanların yanlarında evlilik cüzdanı, eski kimlikleri ve ikişer adet vesikalık fotoğraf götürmeleri gerekmektedir.
Eşlerin yeni kimliklerini alabilmesi için ikisinin de işlem esnasında orada olması gerekiyor.
Kimlik değiştikten sonra erkeğin kimliğinde Medeni Hali kısmı ‘’Evli’’ olarak değişiyor. Kadında ise arka taraftaki bilgilerin hepsi değişiyor ve erkeğe ait olan bilgiler yer alıyor.

Kimlik Kartı Ve Uluslararası Aile Cüzdanı Bedeli Ne Kadardır?

Maliye Bakanlığınca 2017 yılında kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16,00 TL., kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32,00 TL., uluslararası aile cüzdanı için 86,00 TL değerli kağıt bedeli alınmaktadır.

Exit mobile version