Nasır Nasıl Temizlenir?

Nasır, ciltte sert bir tabaka oluşmasına neden olan, genellikle ayakkabının vurması ya da ciltte oluşan sürtünmeler sonucu oluşan ölü deri tabakasıdır.

Nasır Neden Olur?

Nasır oluşmasındaki ana neden ayağın belli bir veya birkaç bölgesinde sürtünmeyle birlikte meydana gelen fazla basınçtır. Nasır oluşumuna etki edebilecek pek çok neden olabilir:

  1. Sıkı ayakkabı
  2. Ayak yapısına uyumsuz ayakkabı
  3. Yüksek topuklu ayakkabı
  4. Dışarıda yalın ayak yürümek
  5. Ayak parmaklarındaki deformasyonlar
  6. Ayağın fazla kemikli olması
  7. Yanlış yürüme (basma) hareketi

Nasır Temizliği

Asıl tedavi bilinçli bireylerin aşağıdaki konulara dikkat etmesiyle olur:

  1. Doğru seçilmiş, ayağın karakteristik yapısına uygun ayakkabılar giyerek: Ayakkabı alırken seçilen ayakkabının parmak uçları kısmının ayakla uyumlu olması çok önemlidir. Ayakların içerisinde “rahat” olduğu, yumuşak deriden yapılmış ayakkabılar idealdir. Ortopedik ayakkabılar da Aşil tendonu kısmının aşınmasını engeller.
  2. Ayak temizliğine dikkat ederek: Bakteri ve mikrop üremesine uygun ortamlarda bulunmakta olan ayakların daima temiz tutulması, çorap ve ayakkabıların da sağlığa uygunluk gereklerine ideal olması gerekmektedir.
  3. Nemlendirmeye önem vererek: Cildin sağlıklı ve diri olmasını sağlamak için ayakları tertipli olarak nemlendirmek ve yumuşak kalmalarını sağlamak gerekmektedir. Yıkanan ayaklara nemlendirici uygulamak ve dinlendirmek gerekmektedir.
  4. Uzmanlara başvurarak: Hekim veya uzman dermatologla işbirliği içerisinde olunursa, profesyonel bir yaklaşımla nasırlı bölgenin nedenleri araştırılacak, bir tedavi planı oluşturulacak ve kişinin sağlıklı ayaklara sahip olması sağlanacaktır.

Evde Yapılabilecek Temizlik Yöntemleri

Nasır için doğal ve bitkisel çözümler son derece etkilidir. Bu yöntemler evde de rahatlıkla uygulanabilir. Ancak bu tür yöntemlere başvurmadan önce mutlaka hekimden fikir alınmalıdır. Aksi takdirde nasılı bölgede istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir veya herhangi bir gelişme olmayabilir. Nasırlı bölgeye aşağıda belirtilen maddeler sürülerek dinlenmesi sağlanır. Böylece o bölgede yumuşama ve dökülme başlar. Ölü hücreler arınır, yerini taze ve diri deri bölgesine çevirir.

  1. Ponza taşı kullanmak
  2. Mısır nişastası kullanmak
  3. Baş ağrısı ilacı kullanmak
  4. Limon
  5. Hint Yağı
  6. Ananas
  7. Karbonat ve limon suyu karışımı kullanmak
  8. Papaya
  9. Papatya çayı
  10. İncir
  11. Elma sirkesi ve çay ağacı
  12. Soğan, sarımsak
  13. Meyan kökü
  14. Kakao yağı, Hindistan cevizi yağı
Exit mobile version