Nasıl Kilo Verilir?

Son zamanların en uğraş verici derdi haline geldi fazla kilolardan kurtulmak. Kilo almak da vermek de kimimiz için zorlu süreçler ifade ederken kimimiz için tereyağından kıl çekmekle eş değer bir durum. Peki nedir bu kilo vermeyi bu denli zorlaştıran faktörler? Günlük yaşantımızda yaptığımız hangi yanlışlar bizi sabit yerde tutuyor? Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için hangi adımları uygulamalı, hangilerini rafa kaldırmalıyız? Bir çok uzmanın hem fikir olduğu önemli detayları konuşmaya başlayalım..

saglikli_zayiflamak_icin_pratik_bilgiler-0

Herkesin dilinde olan, yapmamız gereken asıl şey, öğün atlamamak. Gün içinde almamız gereken belli bir kalori miktarı var. Bu miktarı tek veya iki seferde alıyorsak, vücudumuz kilo almaya meyilli duruma gelir. Vermekten öte, almaya meyilli hale, not alın önemli bir konu. Öğünleri atlarsak metabolizmamız öncekinden daha yavaş hale gelir ve böylece halsizlik, kan şekeri düşmesi gibi sağlığınıza ciddi zararlar verebilecek durumlar meydana gelir.

Karın-Eritme-Yöntemleri-Su-İçmek

Sonraki önemli adım da su içmeyi asla bırakmamak. Nedir su içmeyi bu denli önemli yapan? Su, kalorisi sıfır olan, doğada bulunan nadir içeceklerden biri. Günde ortalama iki litre su, sizin açlık hissinizi bitirmekle kalmayacak, enerji verecek ve vücudunuzu yenileyecek. Dışarıda sipariş ettiğiniz yemeğin yanında söyleyeceğiniz kola, soğuk çay gibi tatlandırıcıların yoğun olduğu, yapay maddeden oluşan içecekler vücudunuza zarar vermekle kalmaz aynı zamanda genel sağlığınızı bir süre sonra bozmaya başlar. Bu yüzden, farklı bir içecek sipariş etmek yerine su söyleyin, sıkılırsanız bitki çaylarına dönüş yapabilirsiniz.

diyet-listesi

Bir yerde sağlıklı kilo vermeyi dönem olarak görmek yerine, buna yaşam şekli olarak bakarsanız da kendiniz için kolay bir yol haline getirmiş olursunuz. Mesela bu konuda yapacağınız en küçük şeylerden biri ne mi? Yapmanız gerekenleri bir liste yapmak, evinizde görebileceğiniz bir köşeye asmak veya telefonunuzun notlarına kaydetmek. Ne işe yarar diye düşünmeyin, o kadar artısı olan bir hareket ki bu. Örnek verecek olursak, öğün öğün yediğiniz, yiyeceğiniz  besinleri listeleyebilir, alternatif olanları da köşeye ekleyebilirsiniz. Bu konuda yapılan araştırmalardan birinde diyorlar ki, bu tarz liste yapanlar yapmayanlara oranla %15 daha hızlı zayıflıyorlar. Hiç de yabana atılacak bir yüzde değil. Listeleyebildiğiniz kadar listeleyin böylece, neyi ne kadar tükettiğinizi görmüş olursunuz.

zayiflamak-icin

Katılmanız gereken bir davet var veya yaza az kaldı gibi amaçlarla onlarca kilo vermeye çalışmak, sizi sadece yoracak ve diyetten, sağlıklı yaşam fikrinden uzaklaştıracaktır. Bunun için, daha minimal hedefler koyun önünüze. Bir kaç kilo ile başlayan hedeflerle daha yavaş ilerliyor olsanız da, en azından sağlıklı yolda emin olarak ilerlemek vücudunuzdaki kilo kayıplarınızı belirginleştirecektir. Çünkü böyle büyük hedefler koyar ama başaramazsanız, bir zaman sonra bu rakamı eksilmiş olarak görmez ve sizi moral olarak formdan düşürecek, diyet yapma isteğinizi geri planda bırakacaksınız. Ayrıca, kilo vermeye başladıktan bir süre sonra bu süreç duraklamaya geçtiğinde telaşlanmayın. Düzeninizi bozmadığınız zaman daha çok kilo verebilirsiniz.

avokado-ve-peynirli-tost--300x400

Bir uzman tavsiyesi vermek zor olur, bunun için yapmanız gereken diyetisyen eşliğinde diyete devam etmektir. Ama küçük ipuçlarıyla kendi diyetinizi oluşturmanız yada öğünlerinizi şekillendirmeniz mümkün. Sabah kahvaltılarından kaçınmayın, börek ve benzeri ağır dozda kaloriye sahip besinler yerine sindirimi kolay olan besinlere yönelin. Örneğin, avokado sabah kahvaltısı için harika bir besindir. İçerdiği vitaminler bakımından doyurucu özelliğe sahip olup, kalorisi de az olan meyvelerden kabul edilir. Avokadoyu kahvaltınıza ekleyebilir, güne daha taze başlayabilirsiniz. Çayınızın, kahvenizin şekerini azaltarak sonlandırın. Öğünlerinizi kısa aralıklarla tutun ve mümkün olduğunca gece yatmadan dört veya beş saat öncesinde akşam yemeğini bitirin. Atıştırmalıklarınızı meyvelerden veya kalorisi az olan kuru yemişlerden yana kullanın. Tuz alımını minimuma indirin, ciddi şekilde farkı göreceksiniz. Tabi devamlı ve istikrarlı giderseniz..

kilo_vermek_icin_spor_yapmayin_h8827

Spor salonları en çok üyenin bulunduğu ama gün içinde az insanın ziyaret ettiği alanlardan biri. Buna neden olarak zaman yetersizliği denilse de, asıl sebep bizim zor olan uğraşlardan, sabretmekten kaçışımız daha kolayına saplanıp kalmamız. Böyle bir üyeliğiniz varsa eğer, haftada bir kaç gün aralıklarla gidin. Gitmediğiniz vakitlerde de, okula gidiyorsanız toplu taşımadan bir kaç durak ötede inebilir, yürüyebilirsiniz. Bunu alışkanlık haline getirirseniz, size hiçbir şekilde zor gelmeyecektir. Zamanınız varsa akşamları koşuya çıkabilir, daha zinde hissedebilirsiniz. Koşmak sadece belli bir bölgeye odaklanmadan bütün vücudu çalıştırır. Ve unutmayın sadece diyet yapmanız, yerinizden kalkmadan veya az hareketli bir yaşam şeklinde kilo vermek imkansıza yakın olacaktır. Mutlaka spor yapın, daha hareketli bir hayata geçin!

Yukarıda belirttiğim ipuçları sizin hayatınızı daha kolaylaştırmak için adımlar olacaktır. Fakat, fazla kilolarınız aşılmayacak büyüklükteyse, kilo vermek için diyetisyene görünmek en doğru yol olacaktır.

Exit mobile version