Nar Ekşisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Nar ekşisi, oldukça zahmetli bir yapım aşamasından sonra sofralarda yerini alıyor. Nar ekşisi, lezzet artırıcı bir sos olmasının yanında, faydaları saymakla bitmeyen bir şifa kaynağı.

Nar Ekşisi Hakkında Bilinmesi Gerekenleri sizler için araştırdık:

nar-eksisi-bir

Nar ekşisinin yapım aşaması, oldukça zahmet isteyen bir süreç. Bu nedenle özellikle Hatay ve yöresinde nar ekşisi köylüler tarafından topluca yapılıyor. Bu toplu üretim sürecinde erkekler toplanan narları 2’ye ayırmaktan, kadınlar ise nar tanelerini kabuklarından ayıklamaktan sorumlu.

nar-eksisi-iki

Kabuklarından ayrılan narlar için yeni bir macera başlıyor. Narlar keten torbalara dolduruluyor, üzerlerine temiz bir naylon seriliyor ve ayakla tepelenerek suları çıkarılıyor. Elde edilen su süzülerek kazan ve kovalarda toplanıyor.

nar-eksisi-uc

Hazırlanan kömür ocakları üzerine konulan kazanların altı tutuşturuluyor. Bu aşamadan sonra lezzetli bir nar ekşisi elde edebilmek için nar suyunun iyice kaynatılması gerekiyor. İlk kaynadığında üzerinde oluşan köpük derhal alınıyor. Kaynatma, yeterli yoğunlaşma oluncaya dek devam ediyor. Nar suyu, bal kıvamına geldiğinde ocaktan indirilip soğumaya bırakılıyor. Ardından şişelenerek kullanıma hazır hale getiriliyor.

nar-eksisi-dort

1 kilogram nar ekşisi elde edebilmek için 15 kilogram nara ihtiyaç olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca nar ekşisi yapımında sadece ekşi nar kullanılıyor.

nar-eksisi-bes

Nar ekşisine yapım aşamasında tuz ekleniyor. Bunun sebebi mayalanmayı engelleyerek şarap oluşumunun önlenmesi.

nar-eksisi-alti

Nar ekşisi Türk mutfağında genellikle salatalara sos olarak kullanılıyor. Bazı yemeklere katıldığı da biliniyor. İçindeki yüksek şeker oranı sebebiyle daha tatlı tatlar tercih edilen uluslararası mutfaklar tarafından da benimsenmiş. Örneğin Amerika’nın güney mutfağında nar ekşisi, dumanda pişirilen etlerde sıklıkla kullanılan bir sos.

nar-eksisi-yedi

Her derde deva nar ekşisinin en önemli faydalarından bahsedecek olursak, kalp dostu, antioksidan, yüksek tansiyon düşmanı olduğunu belirtebiliriz. kellik tedavisinde de kullanılan nar ekşisi, vücut direncini artırmaya yardımcı ve cildi güzelleştiriyor. Ayrıca zayıflamak isteyenler için de iyi bir yol arkadaşı. Çünkü nar ekşisinin yağ yakıcı özelliği var.

nar-eksisi-sekiz
Nar ekşisi eskiden kara barut kullanılan dolma tüfeklerin temizliğinde kullanılmış. Temizliği oldukça zor olan bu tüfekler nar ekşisi yardımıyla kolayca temizlenirmiş.

nar-eksisi-son

Piyasada çok ucuza satılan nar ekşilerine karşı dikkatli olun! Çok düşük oranda saf nar ekşisi içeren bu ürünlerin geri kalan kısmı katkı maddelerinden oluşuyor. Güvendiğiniz yerin veya markanın ürettiği nar ekşisini tüketmeye özen gösterin.

Exit mobile version