Motosiklet Sürücüleri İçin Güvenli Sürüş Teknikleri

Dünya’da kullanımı hızla yaygınlaşmakta olan motorlu taşıtlardan birisi, motosikletlerdir. Trafikte çok yer kaplamaması, taşıt akışını kolaylaştırmasının yanı sıra motosikletlere tutku derecesinde bağlı olan çok sayıda sürücünün varlığı, bu yaygınlaşmanın sebebini açıklar nitelikte. Ne yazık ki, ülkemizde hala otomobil dışındaki araçlara ikinci sınıf araç gözüyle yaklaşan bir bakış açısı bulunduğu için, trafikte pek çok kişi, motosiklet sürücülerine dikkat etmek istemiyor. Bu nedenle de motosikletler kaza oranı yüksek taşıtlar olarak görülüyor ve toplumun büyük bölümü, trafikte motosiklet sürücülerine gerekli saygıyı göstermemekle kalmıyor, güvenli sürüş imkanlarını daraltmak için de ellerinden geleni yapıyor. Durum böyle olunca yol ve sürüş güvenliğini sağlamak da çoğunlukla motosiklet sürücülerine kalıyor. Bu yazımızda, motosiklet sürücüleri için güvenli sürüş teknikleri konusunda bilgiler vermeye çalışacağız.

Öncelikle motosiklet kullanırken en önemli mekanik donanımın bedeniniz olduğunu unutmamalısınız. Motosikletlerde, otomobillerde olduğu gibi, yoğun güvenlik önlemleri, kaporta gibi araçlar yoktur. Dolayısıyla, trafikte seyrederken, her an dikkatli ve tetikte olmalısınız. Zira motosiklet kullanırken yapılan hataların telafisi pek de kolay olmaz.

Motorsiklet sürücüleri için güvenli sürüş teknikleri

Vücudunuzu Koruyun

Mutlaka kask ve diğer motosiklet aksesuarlarını kullanın. Kask takmadan motosiklete binmek, ölümcül sonuçlara yok açabilecek bir ihmaldir. Kask takmadan ne siz motosiklete binin, ne de başkasını bindirin. Motosiklet aksesuarları, diğer birçok alanda olduğu gibi, biraz pahalı gelebilir. Ancak pişmanlık, bundan çok daha ağır bir bedeldir. Ayrıca, satın aldığınız kaskın, güvenlik derecesini araştırın. Bilinçsizce alınan güvenlik önlemleri, eksikler nedeniyle, istenmeyen sonuçlara yol açabilir. İyice araştırmadan harekete geçmeyin.
Motosiklette en önemli güvenlik donanımının, sürücünün bedeni olduğundan bahsedilmiştik. Bunu bilmek, güvenlik önlemlerini almak için, azami bir öneme sahiptir. Motosiklet kullanırken, etrafa bakılmalı, sürekli dikkatli olunmalı. Başkalarının hatalarının bedelini ödememek için, önleminizi kendiniz almalısınız.

Motorsiklet sürücüleri için güvenli sürüş teknikleri

Fosforlu Kıyafetler Giyin

Diğer sürücüler tarafından fark edilmek için, renkli kıyafetler giyin. Fosfor şeritli montlar ve parlak kıyafetler, trafikte kendinizi görünür kılmak için, son derece önemli aksesuarlardır.
Otomobil kapılarının ne kadar büyük bir tehlike barındırdığının bilincinde olun.Kesinlikle korumalı mont alın. Satılan montların tamamının çok kaliteli ve güvenli olmayacağını tahmin etmek, pek de zor değil. Bir kaza durumunda, sürtünmenin yaratacağı ısı, bedeniniz için ölümcül seviyede olabilir. Bu yüzden, satın alacağınız mont ve diğer aksesuarları, öncesinde iyice araştırın ve etraflıca düşünün.

Motorsiklet sürücüleri için güvenli sürüş teknikleri

Kendi Önleminizi Kendiniz Alın

Maalesef, arkalarından gelen motosikletleri görmeyen otomobil sürücüleri, büyük kazalara sebebiyet verebiliyor. Dikkati başkalarından beklemeyin, siz dikkatli olun.

Motorsiklet sürücüleri için güvenli sürüş teknikleri

Tabi ki bunlarla birlikte, motosiklet sürücülerini bekleyen çok daha fazla tehlike ve bu tehlikelere karşı alınması gereken çok daha fazla önlem var. Ancak yeteri kadar dikkatli olunursa riskleri minimum seviyeye indirmek hiç de zor değil.

Exit mobile version