Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanarak 1 Ocak 2016 itibariyle yürürlüğe girmesiyle birlikte ehliyet sınıflarında da değişiklikler yapıldı. Eskiden 8 olan ehliyet sınıfları, yeni düzenleme ile birlikte 18’e çıktı. Avrupa Birliği Uyum Yasaları gereğince yapılan yasal düzenleme; ehliyet sınıfları, ehliyet sınıflarının kapsamları ve ehliyet sınıflarında yaş şartlarının tamamen değişmesine neden oldu. Eskiden A1 ve A2 olarak sınıflanan motosiklet ehliyetlerinde artık A, A1, A2 ve B1 olarak sınıflama yapılıyor.

Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır?

A1 sınıfı sürücü belgesi:

Yeni yönetmelikte yer alan tanımlar gereği; A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilecek araçlar; silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletlerdir. A1 sınıfı sürücü belgesi alabilmek için yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir ve A1 sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler M sınıfına giren araçları da kullanabilmektedirler.

A2 sınıfı sürücü belgesi:

A2 sınıfı sürücü belgesi almak için belirlenen yaş sınırı 18’dir. 18 yaşında olup A2 sınıfı sürücü belgesine sahip olan kişiler; gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanabilmektedirler. A2 sınıfı sürücü belgesi, A1 ve M sınıfı araçların da kullanımına izin vermektedir.

A sınıfı sürücü belgesi:

A sınıfı sürücü belgesi alabilmek için en az 20 yaşında olmak gerekmektedir ve A sınıfı sürücü belgesi ile; sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletler kullanılabildiği gibi A1, A2 ve M sınıfına giren araçlar da kullanılabilmektedir. Üç tekerlekli motosikletlerin kullanılabilmesi için ise yaş sınırı 21 olarak belirlenmiştir. A sınıfı sürücü belgesi alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı sürücü belgesi deneyimlerinin olması aranan şartlar arasındadır.

24 yaşını doldurmuş kişiler ise herhangi bir koşul aranmaksızın A sınıfı sürücü belgesi için başvuruda bulunabilmektedirler. A sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler, her tür motosiklet ve MOPED’leri kullanabilmektedirler.

B1 sınıfı sürücü belgesi:

Yeni yönetmelik ile gündeme gelen sürücü belgesi sınıflarından biri de B1’dir. B1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilecek araçlar yönetmelikte; net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletler olarak tanımlanmakta ve elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıklarının dikkate alınmadığı belirtilmektedir.

B1 sınıfı sürücü belgesi alabilmek için belirlenen yaş sınırı 16’dır ve B1 sınıfı sürücü belgesi ile yukarıda sayılan ehliyet sınıfları içinden sadece M sınıfına giren araçlar kullanılabilmektedir. Bu nedenle, B1 sınıfı sürücü belgesinin B sınıfı sürücü belgesiyle karıştırılmaması can güvenliği açısından son derece önem taşımaktadır.

Exit mobile version