Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?

Motorlu taşıtlar vergisi, karayolları trafik kanununa göre trafik şube veya bürolarına, kayıt ve tescil edilmiş durumda bulunan motorlu kara taşıtları, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ve tescil edilmiş durumda bulunan uçak ve helikopterler, liman veya belediye sicili dâhilinde tescil edilmiş bulunan, motorlu deniz taşıtlarına uygulanan vergilendirme biçimidir.

Bu vergilendirmeye dâhil bulunan araçlar arasında; otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs, kaptıkaçtı, panel van ve karavan gibi motorlu kara taşıtları, uçak ve helikopter gibi hava taşıtları ve gemi, yat gibi motorlu deniz taşıtları yer alır.

Her araç sahibinin, yılda iki kere motorlu taşıtlar vergi ödeme yükümlülüğü vardır. Motorlu taşıtların, trafik sicil kaydı başladıktan sonra geçerli hale gelen bu vergi, taşıtın trafik sicil kaydı silinene kadar devam eder. Verginin ilk taksiti Ocak ayında, ikinci taksit ise Temmuz ayında ödenir. İlk 6 ay içinde trafik sicil kaydı silinenler sonraki 6 ayın, yılın ikinci yarısında trafik sicil kaydı silinen araçların ise bir sonraki yıl uygulanacak motorlu taşıtlar vergisi ödenmez.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi nasıl hesaplanır?

Vergi miktarının hesaplanması, aracın türü, silindir hacmi gibi özellikler dikkate alınarak yapılır. Örneğin, otomobilin, motosikletin, kamyonun, geminin, uçağın vergi miktarları farklıdır. Otomobil, motosiklet gibi araçlarda, aracın yaşı ve silindir hacmine göre vergi hesaplanır. Otobüs gibi toplu taşıma araçlarında, aracın yaşı ve yolcu taşıma kapasitesi, kamyon, tır gibi yük taşıma araçlarında ise, aracın yaşı ve azami toplam ağırlığı dikkate alınır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi nereye, nasıl ödenir?

Her vergi gibi, motorlu taşıtlar vergisi de, aracın kayıtlı bulunduğu il veya ilçedeki vergi dairelerinden ödenir. Vergi dairelerinin yanı sıra, bankalar aracılığıyla da vergi ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

İnternet bankacılığı ile de ödeme gerçekleştirilebilir ama bu konuda dikkat edilmesi gereken bir nokta var; bankalar her ne kadar internet bankacılığı ile ödeme kabul etseler de, internet bankacılığı işlemlerinde verilen e-dekontlar, vergi makbuzu yerine geçmediğinden, internetten ödeme yapanların da bankadan makbuz almaları gerekir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmezse ne olur?

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödenmemesi durumunda, araç sahiplerine cezai yaptırımlar uygulanır. Verginin ilk taksitinin ödenmemesi durumunda, yılın ikinci taksit döneminde, öncelikle ilk taksite ait borçlar tahsil edilir. Araç sahibinin hiçbir ödeme yapmaması durumunda, ilk olarak, araç sahibine gönderilen bir mektupla uyarılır.

Bu mektubun ulaşmasından sonra da ödeme gerçekleşmezse, Maliye Bakanlığı’nın uyguladığı yeni yöntem ile, borçlu kişinin banka hesaplarına el konulmak suretiyle, haciz işlemi gerçekleştirilir ve ödenmemiş vergi borçlarının toplam tutarı kadar bir para, hesap üzerinden tahsil edilir. Gecikme zammı ise, birinci ay için %10, takip eden diğer aylar için %3’er oranda, borcun üzerine yapılan ekleme ile belirlenir.

Exit mobile version