Miso Çorbası Nasıl İçilir?

Miso, bir çok sebzeyi mantarla birlikte fermantasyona uğratılarak yapılan geleneksel bir Japon çorbasıdır. Çıkışıyla ilgili bir çok efsane bulunmaktadır. Misonun nereden geldiği ile ilgili en kabul gören gerçek antik Çin’den geldiği ile ilgilidir. Yapılan kuşatmalar sonucu aç bırakılan halk, atların mayalanmış fasulye yediğini görür. Bu şekilde besinleri tüketerek hayatta kalmaya çalışırlar. Bir çok sebzeyi karıştırarak yaptıkları çorbanın sayesinde hayatta kalmayı başarırlar. Ve haytalarını borçlu oldukları bu lezzete ‘miso’ adını verirler.

Günümüzde Japon mutfağının vazgeçilmezi halini alan miso, açılan lokantalar sayesinde giderek bütün Dünya’ya yayılmıştır. Diyet listelerinde de miso çorbasına yer verilmeye başlanmış ve diyet çorbası kategorisinde yer almaya başlamıştır. Japonya’da bu çorba gündelik hayatta çok tüketildiği gibi bir çok lezzetin oluşmasına da katkı sağlamıştır. Balıklar marine edilirken miso ve sake kullanıldığı gibi mısır misoya bulanıp daha sonra etrafına alüminyum folyo sarılarak ızgarada pişirilir.

Miso bir çok farklı türde ve lezzette karşımıza çıkabilir. Yapımında genellikle darı, arpa, buğday gibi tahıllar kullanılsa da son dönemlerde kenevir, fasülye kenevir gibi baklagiller de kullanılmaktadır. Bu sebepten dolayı miso farklı bir çok türe ayrılmış belli bir kategoride sınıflandırılmamıştır.

Japonya’da her öğünde yemeklerin yanında tüketilen misoyu sizde evinizde yapabilir hatta suşi ve sake ile de bu lezzeti tamamlayabilirsiniz.

Miso Çorbası Nasıl Yapılır ve Miso Çorbası Nasıl İçilir?

Miso bir çok sebze ve tahıldan oluşmaktadır. Miso çorbası yapmak için gerekli olan malzemeler ise;

  1. Öncelikle yarım litre suyu yüksek ateşte kaynatın.
  2. Kaynayan suyun içerisine jülyen usulü kesilmiş havucu atın ve tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık iki dakika havuçları haşlayın.
  3. Daha sonra halkalar şeklinde kestiğiniz soğanı atın ve yine kapağı kapalı şekilde bir iki dakika bekleyin.
  4. Patlıcanı dilimleyerek kesin ve haşlanan sebzelerin içine ilave ederek tekrar kapağını kapatın ve yaklaşık 3 dakika bekleyin.
  5. Misoyla birlikte katsuo daşiyi süzgece koyarak kaynayan suyun içine temas ettirin ve bir çatal yardımıyla suya yayılmasını sağlayın.
  6. Misoyu ilave ettikten sonra ocağın altını kapatın. Misodan sonra kesinlikle kaynatmaya devam etmeyin.
  7. Tofuları da küp küp keserek çorbaya ilave edin ve kapağını kapatarak bir iki dakika çorbayı dinlendirmeye bırakın. Miso çorbası artık servise hazır hale gelmiştir afiyet olsun.
Exit mobile version