Midye Nasıl Temizlenir? Adım Adım Temizleme Rehberi

Kabuklu olan midye balıkçılardan ya da balık halinden alındıktan sonra midyenin denizin pisliğinden, yosundan, kumlardan  arındırılmış olması için temizlenmesi gerekir. Daha sonra pişirme işlemine geçilebilir.

Midye Temizleme İçin Gerekli Araç ve Gereçler

Birinci Adım: Bozuk Olan Midyeleri Ayıklama

Öncelikle midyenin ağzı sıkı bir şekilde kapalı olmalıdır; ağzı açık olanları da hafifçe vurarak kapatmak gerekmektedir. Eğer hemen kapanmayan herhangi bir midye varsa bunlar bozuk olanlardır ve yenmemesi gerekmektedir. Kabuğu açık olan midyeleri ayıkladıktan sonra bir kenara almak gerekmektedir. Eve gelir gelmez paketi ya da poşeti açılması elzemdir; çünkü nefes ve hava almazlarsa insan sağlığı için zararlı bir hale gelir ve zehirler.

İkinci Adım: Suda Bekletme ve Bıyıklarını Temizleme

Midyeler temiz ve ılık su dolu bir kabın içine atılıp yirmi dakika kadar bu temiz ve ılık suyun içinde bekletilir. Bu sayede suyun altında nefes alabilmeleri ve suyun içlerinden geçirebilmeleri sağlanır. Ayrıca  midyenin içindeki kum taneleri ve pislikleri dışarıya atılır. İki kabuğun arasında küçük kahverengi iplikler midyenin bıyıklarıdır. Bıyığı kişi eliyle tutup özenli bir şekilde aşağı doğru çekerek kopartmalı ve atmalıdır.

Üçüncü Adım: Midyeleri Sudan Çıkama

Midyeleri kevgir yardımı ile sudan çıkartılıp içinde temiz olan soğuk su  dolu kaba atılır. Sonra bir önceki kaptaki su boşaltılır ve yeni su doldurulur. Aynı kabın kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Kevgir kullanılmasının sebebi, midyelerin suya bıraktıkları kum tanelerinin tekrar içlerine girmesini engellemek içindir.

Dördündü Adım: Kabuktaki Kum ve Pislikleri Fırça Yardımı ile Temizleme

Midyelerin su içindeki kaptan teker teker çıkartılıp nazikçe ovalanması sağlanır. Kabuğa yapışmış olabilecek çamur ve pislikleri özenle temizledikten sonra akan musluğun altında teker teker yıkanıp süzgece alınır. Midyeleri kurulamak için temiz kâğıt bir havlu ya da peçete yeterlidir, midyeler burada ovularak kurutulur. Su dolu bir tencereye alınır ve istenilen tarife göre pişirme işlemine geçilir.

Exit mobile version