Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?

Meditasyon birçok Batı dilinde derin düşünme anlamına gelir, kişinin kendisini dinleyerek iç huzuru elde etmesini, sükûnet içerisinde olmasını ve öz benliğine ulaşmasını sağlayan zihin denetleme, dinlendirme tekniğidir.

Birçok kültürde, dinde uygulanan ve manevi bir arınma tekniği olan meditasyonda uyanıklık ve konsantrasyon çalışmalarıyla kişi kendini toplar,ruhunu da dinlendirir.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyonda en önemli noktalar doğru nefes almak, zihni boşaltmayı ve anda kalabilmeyi öğrenmektir. İşte tam bu anda, bu derin öze temas ettiğinizde ruhunuzdan bilincinize bir akış, aydınlanma hissedersiniz ve hayata dair tertemiz bir görüş, farkındalık kazanırsınız. Meditasyon felsefi bir sorgulama değil bir zihin arındırma uygulamasıdır. Dolayısıyla hiçbir şey düşünmemek, tüm korkulardan, vesveselerden uzaklaşmak, kaygıları akla getirmemek en iyisi olacaktır.

Meditasyon Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler;

Meditasyon Pozisyonları;

Meditasyonda en önemli nokta sırt ve vücudun dik olmasıdır. Ayaklar, eller paralel, bağlı olmamalıdır. Sandalyeye oturarak yapıyorsanız ayaklarınız yere sağlam basmalıdır. Oturarak yapıyorsanız sırtınızın dik olmasına, bacaklarınızın uyuşmamasına dikkat edin bunun için altınıza bir minder alabilirsiniz.
Esnek bacak yapısına sahipseniz lotus pozisyonunda ve ya yarı lotus pozisyonunda oturabilirsiniz.
Ellerinizi bacaklarınızın üstünde serbest, baş parmağınızla işaret parmağınızı birleştirip yukarı doğru tutabilirsiniz ya da iki elinizin baş parmaklarını birleştirip ellerinizi üst üste koyarak çanak pozisyonuna getirebilirsiniz.

Meditasyon Ne Kadar Sürmeli?

Meditasyon süresi kişiden kişiye değişse de tavsiye edilen süre 20 – 30 dakika arasıdır. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır.
Ancak başlangıçta 20 dakika yapmanız oldukça zor, kendinizi zorlamadan 5-10 dakikalık alıştırmalarla başlayın.

Meditasyon Teknikleri:

Zihni Serbest Bırakma Yöntemi

Başınızdan başlayıp ayakuçlarınıza kadar tüm bedeninizi tarayın. Derin nefesler alıp verin, nefesinizi aldıktan sonra yavaşça 10’ a kadar sayarak alıştırma yapabilirsiniz. 10 ilk seferde zor gelebilir, bu nedenle 4’lü ya da 8 ‘li nefesler de alabilirsiniz. Ardından zihninizi serbest bırakın, bomboş bir kap gibi bırakın onu. Bu esnada aklınıza bin bir düşünce, kaygılarınız, korkularınız, endişeleriniz, görev ve sorumluluklarınız gelecektir. Hepsini serbest bırakın ve hiçbirine odaklanmayın. Başlangıçta birkaçına odaklanacaksınız, bunu farkettiğinizde hemen o düşünceyi salın ve meditasyona devam edin.

Bu pratiği yeteri kadar yaptığınızda vizyonlar, değişik hisler, renkler görebilirsiniz yarı trans halinde olduğunuz için bunlar çok normaldir. Onları da serbest bırakın böylece zihniniz ortadan kalkar, arınır ve ruhunuza temas edersiniz.

Yavaşça gözlerinizi açabilir, bedeninizi hareketlendirebilir böylece meditasyonunuzu sonlandırabilirsiniz.

 

Nefese Konsantrasyon

Zihni serbest bırakma yöntemiyle aynı mantığa dayanan ancak pratik olarak uygulaması daha kolay bir yöntemdir. Rahat bir şekilde oturun veya uzanın.

Şimdi yavaşça nefes alış verişinize odaklanın. Bu süreçte tek tek sayabilirsiniz ama sayı 10 ile sınırlı olsun. Yani nefes alırken bir, nefes verirken iki, nefes alırken üç, nefes verirken dört şeklinde sayarak ilerleyin ve ona gelince tekrar bire dönün. Zihni boşaltana kadar bu şekilde sadece nefes alışverişinize odaklanın. Eğer ki düşünceler zihninize gelirse daha önceden de bahsettiğimiz gibi üzerinde durmayın bırakın o düşünce aksın gitsin ve tekrar odağınızı nefesine getirin.

Eğer sayarken sayıyı unutursanız tekrar birden başlayın. Hatırlamaya çalışmayın.
Belli bir süre sonra sayarken zihin devreden çıkacak ve yukarıda bahsettiğimiz ruhsal arınmışlığa ve derin farkındalığa ulaşacaksınız. Bu noktada artık saymanıza gerek yok. Sadece nefesinize odaklanmaya devam edin, vizyonlar ve renkler görebilirsiniz, bunlara takılı kalmayın.

Yeterli gördüğünüzde bedeninizi yavaşça hareket ettirerek, gözlerinizi açın.

 

Bir Nesneye Odaklanmak Ve Doğa Meditasyonları

Antik zamanlarda daha çok paganlar ve şamanlar arasında doğa vasıtasıyla meditasyonlar yapılırdı. Bu meditasyonda odaklanacağınız bir nesneye veya doğa unsuruna ihtiyacınız var. Bu bir mum, deniz, göl, ağaç, rüzgârlı bir tepede rüzgârın esişi, dağın tepesinde iseniz derin manzara veya uzanır vaziyetteyseniz gökyüzü olabilir.

Önce nesnenizin yapısını gözden geçirin. Deniz ise rengini, akışını, hareketlerini, inen çıkan dalgalarını, coşkunluğunu… Mum ise, ateşin yanışını, alevin hareketlerini izleyin. Sadece gözlemci olun. Burada önemli olan nesneyle bir olmak, ötesine geçmek.
Üstte bahsettiğimiz zihin ve nefes pratiklerini yaptıktan sonra meditatif konuma geçeceksiniz.

Zamanınız dolduğunda meditasyonunuzu sonlandırabilirsiniz.

 

Mandala ile Meditasyon

Mandalalar Budist yöntemlerde meditasyon aracı olarak kullanılırlar, iki yönlü çalışırlar. Mandala çizmek ve boyamak oldukça sık tercih edilen bir meditasyondur. Başlangıç mandalanız ne kadar basit olursa o kadar iyi olur, Tibet mandalaları size karışık gelebilir.
Mandalanıza karar verip çizme işlemini bitirdiğinizde çıktısını alıp, duvarınıza yapıştırın ve karşısına geçip ona odaklanın.

Mandalayı inceleyin. Önce tamamını sonra her detayını, her köşesini inceleyin ve mandalaya dalın… Önemli bir nokta şudur; mandala üzerine “düşünmeyin”, düşünce ve yargı olmasın, sadece inceleyin. Sadece gözlemci olun. Rengini, çizgilerini iyice inceleyin adeta içine girin. Mandalanın ötesine geçtiğiniz an meditasyona girdiğiniz andır.

 

Mantra İle Meditasyon

Enerjisel amaçlı mantralar zikirle aynı amacı görür. İslami zikirde bulunacaksanız ‘‘Ya Allah’’ , enerjisel çalışacaksanız ‘’Om’’ diyebilirsiniz. Zihninizi boşaltmak için oldukça temel ve basit kelimeler şeçmelisiniz, kendinizde kendi mantranızı oluşturabilirsiniz.
Meditatif konuma geldiğinizde zikrinizi, mantrayı bırakın. Meditasyonunuzu arzu ettiğiniz kadar devam ettirin.

Aktif Meditasyon

Gün içerisinde yaptığımız herhangi bir aktivitede kendimizden geçtiğimiz, bize iyi gelen adeta zamanın nasıl geçtiğini anlamadığımız esnada aslında zihnimizi boşaltmış ve meditasyonun bir çeşidini yapmış oluruz. Örgü örmek, ilahiler söylemek, resim ve hat sanatıyla ilgilenmek bunlara örnek gösterilebilir.

Meditasyon yaptıkça meditatif konuma girmeniz daha kısa sürecek, yaptığınız meditasyon size az gelemeye başlayacaktır. Kafanızdaki tüm kararsızlıklar, endişeler bitecek, daha kararlı ve net görüşlü biri olacaksınız. Öfkelenmemeye, affetmeye başlayacaksınız ve en önemlisi kendinizle barışacak böylece iç huzurunuza kavuşacaksınız. Unutmayın bu dünyayı yaratan zihninizdir, onu susturmayı öğrendiğinizde aydınlanmanız başlayacaktır.

Exit mobile version