Mangalda Et Nasıl Pişirilir?

Mangal sezonun açılmasıyla birlikte sağlıklı ve de en lezzetli mangal yemekleri için pek çok tarif sizlere sunulmaktadır. Mangalda et pişirmek kolay gibi gözükse de, hem sağlıklı hem de lezzetli etler yiyebilmek için bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekir. Mangal keyfinde kırmızı et ve kebap gibi et türevlerinden vazgeçmeyenler için, bu yazımızda bazı ipuçlarına yer vereceğiz. Mangal ve kömür seçimi, et terbiyesi, pişirme yöntemlerini iyi bildiğiniz takdirde çok lezzetli etler hazırlayabilirsiniz.

Mangal ve Kömür Seçimi

Eti zorlanmadan ve lezzetli şekilde pişirmenin ilk adımı doğru mangal seçimidir. Bunun için en doğru mangal tipi; yan bölümlerinde delikleri olan ve pişirilecek et miktarını genel olarak kaldırabilecek büyüklükte olan mangallardır. Mangal üstünde bulunan sac kalitesi de diğer önemli hususlardandır. Etin lezzetini bozmayacak ve pişmesini de en iyi biçimde sağlayacak sac seçimi yapılmalıdır. Eğer sık mangal yapıyorsanız size tavsiyemiz mutlaka döküm bir mangal tercih edin. Döküm mangallar çeliklere göre daha çok ısınır. Özellikle de kırmızı et pişirirken mangalın çok ısınmış olması suyunu salmaması için gerekli bir özelliktir. Mangal pişirilmesinde, pişmenin kalitesini arttıran en önemli hususlardan biri de duman tahliye borusudur. Dumanın en doğru biçimde çıkmasını sağlayacak bacalı mangalların tercih edilmesi de son derece önemlidir.

Gelelim kömür tercihine. Mümkün olduğunca yerli kömür kullanmaya özen gösterin. İthal kömür, hemen kül olduğu ve de kıvılcımlar saçtığı için etin kirlenmesine ve de lezzetinin kaçmasına neden olmaktadır. Bu bakımdan çelik kömür olarak tabir edilen yerli kömürlerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Yerli kömürler, hem mangal yakımını kolaylaştırmakta hem de etin lezzetine lezzet katmaktadır. Uzun süre kor halinde kalabildiği için de sürekli kömür değiştirilmesine gerek bırakmaz.

Mangalda Kırmızı Et Pişirme

İlk olarak köfte ile başlayalım. Mangalda köfte yapılacaksa, köfteler sıkça ve her iki tarafı eşit pişecek şekilde dengeli çevrilmelidir. Köfte sıkça çevrilirse, lezzeti de bir o kadar artar. Pişme esnasında köftelerin hafif sulu bırakılması da lezzetini arttıran bir diğer yöntemdir.

Et Terbiyesi

Mangalda et pişirilecekse bir gece önceden terbiye edilirse çok daha lezzetli sonuçlar ortaya çıkacaktır. Terbiye için genellikle; zeytinyağı, yoğurt, soğan rendesi, kekik, pul biber ve karabiber karışımında oluşan sos kullanılabilir. Cam bir kase içine etleri koyup, terbiye sosuyla harmanlayıp, ağzı kapalı şekilde buzdolabında minimum 6 saat dinlendirmeniz ete ekstra lezzet katacaktır.

Kırmızı et mangalda yapılacaksa, çevirme işlemi için çatal kesinlikle kullanılmamalıdır. Kırmızı etin iç suyunun kurumamasına da pişirme sırasında çok dikkat edilmelidir. Az önce bahsettiğimiz döküm mangallar bu işi çok daha kolay yapmanızı sağlar. Mühürleme de denilen, etin her iki tarafının yüksek ateşte; mangal ızgarasının izi çıkana kadar pişirilmesi yöntemi etin suyunu dışarı salmasını engeller.

Exit mobile version