Malta’ya Nasıl Gidilir?

Malta; Akdeniz’in ortasında yedi adadan oluşan ve nüfus yoğunluğu oldukça fazla olan bir ada devlettir. Malta, konum olarak Libya’nın kuzeyinde, Tunus’un doğusunda ve Sicilya’nın güneyinde yer almaktadır. M.Ö. 3000 yılına ait eserlere rastlanan ada, Fenikeliler, Kartacalılar ve Romalılar tarafından işgal edilmiştir. Tarih boyunca burada hüküm sürmek amacıyla verilen savaşlara sahne olan ve pek çok farklı devlet tarafından ele geçirilen Malta Adası stratejik olarak önemli bir konumdadır. Malta’ya nasıl gidilir sorusunun cevaplarına geçmeden önce herkesin merak ettiği konu olan Malta’nın vize uygulamasından bahsedelim.

Malta’ya Vize Var Mı?

1964 yılında bağımsızlığını ilan ederek Britanya’dan ayrılan Malta Adası, Mayıs 2004’te Avrupa Birliğine katılmıştır ve şu anda nüfus olarak en küçük Avrupa Birliği ülkesidir. Adanın ana gelir kaynağını turizm oluşturmaktadır ve nüfus yoğunluğu turistler nedeniyle üç katına kadar çıkabilmektedir. Malta Avrupa Birliği üyesi olup Scgengen bölgesi ülkeleri arasındadır. Schengen Antlaşmasına taraf ülkelerden biri olduğu için Malta’ya gitmek isteyenler Schengen Vizesi almak zorunda. Malta’ya yapacağınız kısa süreli (90 günden az) seyahatler için Malta Konsolosluğu’na Malta Schengen vizesi başvurusu yapmanız gerekmektedir.

Malta’ya Nasıl Gidilir?

Gözlerden uzak koyları, tertemiz denizi ve kumlu sahilleri nedeniyle turistlerin gözdesi haline gelen Malta Adası, Ortaçağdan kalma surları, sarayları ve barok kiliseleri ile de tam bir turizm cennetidir.
Malta Adalarına gitmek için havayolu, feribot gibi seçenekler bulunmaktadır.

Malta’ya Uçakla Nasıl Gidilir?

Air Malta, Malta’nın havayolu şirketidir ve Türkiye dahil birçok Avrupa ve Kuzey Afrika kentine ve büyük hava alanlarına düzenli olarak uçuşlar düzenlenmektedir. Türkiye’den Malta’ya gitmek isteyenler, Air Malta – Türk Hava Yolları ortak uçuşları ile doğrudan ulaşabilmektedirler. Malta – Türkiye arasında yaz döneminde hemen hemen her gün sefer düzenlenmektedir. Doğrudan uçuş süresi yaklaşık olarak iki buçuk saat sürmekle birlikte, aktarmalı seferlerde bu süre uzamaktadır. Malta’ya ucuz uçuş seçenekleri için, Atina ya da bir başka Avrupa kenti üzerinden aktarmalı uçuşlar değerlendirilmelidir.

Malta Adası’nın stratejik konumundan havaalanı da etkilenmiş ve ilk olarak askeri bir üs olarak kullanılmıştır. Ülkenin bir turizm merkezi haline gelmesi ve turizmin başlıca gelir kaynağını oluşturması nedeniyle havaalanı zaman içinde bugünkü kullanım amacını almıştır. Valetta’nın merkezine 8 km’lik bir mesafede bulunan Malta Luga Havaalanına şehir merkezinden seferleri geç saatlere kadar devam eden 8 numaralı otobüsle ya da servislerle ulaşılabileceği gibi, araç kiralama ve taksiyle ulaşım olanakları da bulunmaktadır. Havaalanı ile St Julien arasındaki mesafe taksiyle yaklaşık olarak 20 Euro tutmaktadır.

Malta’ya Feribotla Nasıl Gidilir??

Malta’ya feribotla gitmek istendiğinde, İtalya – Malta arasında sık sık düzenlenen feribot seferlerinden yararlanılabilmektedir. Sicilya’nın güneyinden Malta’ya feribotla ulaşım mümkün olduğu gibi, bir liman şehri olan Catania’dan da gidiş dönüş ücreti 89 Euro olan feribot seferleri düzenlenmektedir. İtalya’dan Malta’ya feribotla giderken; denizin sakin olması ve rüzgârla karşılaşılmaması halinde 4 saatte ulaşılabilmektedir. Deniz koşullarının daha sert olması halinde, bu süre uzamaktadır. Daha kısa sürede ulaşmak isteyenler için bir diğer seçenek de Pozzallo’dan Valletta’ya hızlı katamaranlarla gitmektir. Bu yolculuğun süresi ise bir buçuk saat kadar olacaktır.
Deniz yolculuğundan hoşlanan ve uzun sürmesinden rahatsız olmayacaklar için bir diğer seçenek ise Genoa ya da Salerno’dan kalkan ve Tunus yakınlarından geçerek Malta’ya ulaşan turlardır.

Malta’ya feribot ile sefer düzenleyen firmalar ve kalkış limanları

Feribot Sefer Saatleri ve Bilet Fiyatları

Catania’dan Valletta Malta arasında günde iki kez feribot seferi düzenlenmekte olup, feribotlar 06:45 ve 16:30’da hareket etmektedirler. Bilet fiyatı ise gidiş – dönüş olmak üzere 220 Euro ile 250 Euro arasında değişmektedir.
Pozzallo’dan Valletta arasında düzenlenen feribot seferlerinin saatleri ise; 09:15 ve 19:30’dur. Günde iki kez düzenlenen seferde gidiş dönüş bilet fiyatı yaklaşık 220 Euro civarında uygulanmaktadır.

Malta Adası’nda Ulaşım

Tek toplu taşıma aracı otobüsler olan Malta’da merkez otobüs terminali Valletta’dadır ve Malta’nın her yerine seferler düzenlenmektedir. Sabah saat 05:30’da gece 23:30’a kadar seferler defam etmekte olup yaz aylarında seferler sıklaştırılmaktadır. Otobüslerde kısa mesafe ücreti olarak 0,47 cent ödenmesi gerekiyor iken; uzun mesafeler için 1,16 Euro ödenmektedir. Otobüs biletleri otobüsün sürücüsünden ya da otobüs terminallerinden temin edilebilmekte olup, Valletta, Sliema ve St. Julians gibi turistik merkezlere 10 – 15 dakikalık aralıklarla otobüsler kaldırılmaktadır.

Araç kiralama da Malta’da ulaşım için tercih edilebilecek yöntemlerden biridir. Turist yoğunluğu nedeniyle adada pek çok araç kiralama şirketi bulunmaktadır. Araç kiralama fiyatları günlük ortalama 25 Euro civarındadır. Malta’da sokakların oldukça dar ve tek yönlü olması nedeniyle turistlerin araba kullanırken dikkatli olmaları önerilmektedir.

Özellikle akşam saatlerinde St. Julians ve Sliema sahil yolunda yapılacak bisiklet turu yapmak için günlük 13 Euro ödeyerek bisiklet kiralamak mümkündür.

Malta’da taksilerde ücret uygulaması diğer bölgelere göre farklılık göstermektedir. Taksi ile yapılan kısa mesafeli yolculuklarda 10 – 15 Euro ödeniyorken, uzun mesafeli yolculuklarda ödenmesi gereken rakam 20 – 25 Euro’dur.

Malta’nın eğlence merkezi olarak anılan St. Julians bölgesinde yoğunlaşan dolmuşlar ile fayton da ulaşım seçenekleri arasında yer almaktadır. 15 – 20 Euro arasında ödeme yapılması gereken fayton yolculuğu, bir yerden bir yere ulaşmaktan çok, turistik bir aktivite olarak görülmelidir.

Malta Adası’nda Konaklama Seçenekleri

Malta özellikle yaz aylarında çok fazla turist aldığı için otelleri çok doludur. Bu nedenle rezervasyonunuzu son dakikaya bırakmamanızı öneririz. St. Paul’s Bay, Sliema, Saint Julian’s ve Valletta Malta’daki en popüler konaklama bölgelerindendir. Bu 4 bölgedeki kampanyalı ucuz otelleri ve oda fiyatlarını görmek için bu linke tıklayın.

Exit mobile version