Lohusa Şerbeti Nasıl İçilir?

Şerbet kelimesi Arapçada içmek anlamına gelen ‘şariba’ kelimesinden gelmektedir. Şekerli suya bazı baharat ve meyvelerin katılmasıyla oluşan şerbetin Türk kültüründe önemli bir yeri vardır. Özellikle Osmanlı döneminde ibrikte satılan ve ferahlatıcı etkisiyle sıkça tercih edilen bir içecek olarak tanınmıştır. Osmanlı döneminden gelen bu içecek günümüzde hala var olmaya devam etmektedir.
Bir çok yöresel adetlerde şerbetin önemli bir yeri vardır. Mevlitlerden sonra yapılan sohbetlerde ikram edilen şerbet yine nişan, nikah, sünnet ya da söz merasimlerinde de ikram edildiği bilinmektedir. Günümüz de artık geçerliliği kalmasa da eski zamanlarda şerbet takımları sosyal statü olarak kabul görmüş varlıklı aileler şerbeti özellikle gümüş şerbetliklerde ikram etmiştir. Şerbet hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Lohusa şerbeti ise süt yapması için yeni doğum yapmış annelere içirilmesiyle bilinir. Lohusa şerbeti aynı zamanda bebeği ve anneyi ziyarete gelen misafirlere özel şerbet bardaklarıyla ikram edilir. Bu geleneğin Osmanlı saraylarına dayandığı bilinmektedir. Padişahın çocukları doğduğunda,özelikle doğumdan sonraki üçüncü gün sadrazama şerbet yollanırdı. Yine ziyarete gelen devlet adamlarına altın yada gümüş şerbetliklerde lohusa şerbeti ikram edilirdi.
Lohusa şerbeti yeni doğum yapmış annelere özellikle içirilmesiyle lohusa adını almıştır. Özellikle diğer şerbet türlerinden farklı olarak yapılmamaktadır. Lohusa şerbetinin yapımı çok kolay olup, faydaları sayesinde sadece lohusalık dönemlerde değil her zaman tüketilen bir içecektir. Şimdi lohusa şerbetinin yapımına bir göz atalım.

Lohusa Şerbeti Nasıl Yapılır?

Adana, Antakya ve Mersin yörelerinde ‘Kaynar’ olarak da bilinen lohusa şerbetini yapmak için gerekli malzemeler;

Lohusa şerbetinin hazırlanışı;

Lohusa Şerbeti Nasıl İçilir ve Nasıl İkram Edilir?

Yüz yıllardır geleneği bozulmayan lohusa şerbeti, daha uzun yıllar da yerini koruyacağa benziyor. Afiyet olsun.

Exit mobile version