Kuşkonmaz Nasıl Yenir?

Kuşkonmaz içeriğinde B1, B2, A ve C vitaminleri bulunan ilkbaharda kumlu, killi topraklarda yetişebilen zambakgiller grubuna ait bir bitkidir. Yeşil, beyaz ve mor renkli olanları en yaygın tüketilenleridir. Beyaz kuşkonmaz Belçika ve Kuzey Afrika’da, yeşil kuşkonmaz Fransa’da, mor kuşkonmaz İtalya’da yetiştirilmektedir.
Kuşkonmaz alırken yaprakları sararmış olanları tercih etmeyin olabildiğince yeşil ve içe doğru kapalı olmalarına dikkat edin. Avucunuzun içine alıp döndürün, kıtır kıtır bir ses geliyorsa taze olduğunu anlayabilirsiniz. Konservesi yerine olabildiğince tazesini almanızda fayda var, konservelere katılan koruyucu maddeler besinin tadının değişmesine neden olur.

Kuşkonmaz Nasıl Temizlenir?

Öncelikle kuşkonmazı saplarından 2-3 cm kesin ardından üzerinde dikenli yapıdaki minik yaprakları ince uçlu bir bıçakla alın. Daha iyi pişebilmesi için kökteki kalınlığı salatalık soyacağı ile tıraşlayabilirsiniz.
Kesilmiş halde olan kuşkonmazın temizlenmeye ihtiyacı yoktur. Fakat sapın dibinden açığa çıkan bölümün taze ve nemli görünene kadar kesilmesi gerekir.

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Haşlama süresi cinsine göre değişse de en fazla 7 dakikadır ancak normal haşlama süresi 2-3 dakikadır. Kuşkonmazları sudan çıkardığınızda dik duramıyor olması gerekir. Haşlamayı bol tuzlu, kaynar suda yapmalısınız. Sudan alır almaz soğuk suda 2 dakika tutmanız yeterli olacaktır. Böylece şeklini ve rengini muhafaza edecektir ancak daha fazla tutarsanız tadı bozulur.

Kuşkonmazı çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi fırında, ızgarada ya da kızartarak pişirebilirsiniz. Ancak çok çabuk pişeceğinden pişirme süresini kısa tutmanızı öneririz. Çiğ halini salatalara ekleyebilirsiniz. Peynir ve hollandase sosla çok yakışacağından 5 dakika fırınlanan ya da ızgarada pişirdiğiniz kuşkonmazların üzerine ekleyebilirsiniz.

Kuşkonmazın Faydaları

Exit mobile version