Kurban Eti Nasıl Temizlenir?

Kurban bayramında kesilen kurban etinin bir kısmı ihtiyaç sahiplerine dağıtılırken bir kısmı da geleneklerimiz gereği evde pişirilmek ve misafirlerimize ikram edilmek üzere ayrılır. Gerek kesim yerinde gerekse evde kurban etini parçalara ayırırken ve saklamaya uygun hale getirilirken dikkat edilmesi gereken bazı hijyen kuralları vardır.

Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalması için son derece uygun ortamı barındırdığı için temizliğine dikkat etmekte fayda vardır. Hem sağlığınız için hem de daha lezzetli bir et için püf noktalarına göre temizleme işlemini yapmalısınız.

Kurban eti nasıl temizlenir?

Kurban kesim yerlerini mutlaka özenle seçin. Bakanlık ruhsatlı olan alanlar serin, temiz ve mutlaka bol suyun bulunduğu yerler olmalıdır. Kesim yapan kişinin temizliğine, elinde yara olup olmadığına, eldiven takmasına ve bıçakların temizliğine dikkat edin.

Parçalara ayrılmış eti temiz kaplara koyun. Ardından güneş görmeyen serin bir yerde 8-10 saat dinlendirin. Dinlendirmeden pişirilen et hem zor pişecek hem de sindirim sorunlarına sebep olacaktır. Etin sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına koymalısınız. Et dinlendirildikten sonra temiz kaplar içerisinde buzdolabında 3-4 gün, -18 derecede dondurucuda 6 ay saklanabilir.

Pişirmek istediğiniz kısımları ilk olarak yarım saat kadar soğuk suda bekletin. Bekleme sırasında etin kanı suya akacak ve rengi açılacaktır.

Kurbanlık ciğerlerin üzerindeki zar ve görülebilen kötü kısımları mutlaka temizlemelisiniz. Ayrıca sakatatların temizliği hayvanın diğer bölgelerine göre çok daha özenle yapılmalıdır. İşkembe nasıl temizlenir yazımıza tıklayarak işkembe temizliği hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Exit mobile version