Kudüs Sendromu Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Ortaçağlardan beri varlığı bilinen Kudüs Sendromu ilk olarak 1930’lu yıllarda psikiyatrist Heinz Herman tarafından adı konulan bir psikolojik rahatsızlıktır.
Bu sendrom aynı zamanda ‘’Dinsel Psikoz’’ olarak da bilinir.
İsrailli psikiyatristler de meşakatli araştırmalar sonucunda bu sendromu resmi olarak kabul etmişlerdir.

Kudüs Sendromunun Nedeni

Ziyarete giden turistlerin şehrin mistisizm ve ambiyansından fazlasıyla etkilenmesidir. Kudüs’e gelmeden önce ruhsal olarak tamamen sağlıklı ve dengeli olan bir kişinin buraya geldikten sonra yavaş yavaş aşırı dindarlığa yönelmesi ile kendini gösteriyor. Daha çok burayı ziyaret eden turistlerde görülüyor ve kişi kentten ayrıldıktan sonra hiçbir iz bırakmadan iyileşiyor.

Hastalığın üç tipi var: Her üç tipte de hastalar genelde zararsız ancak her türde dini sebepler veya motiflerle ilgili çeşitli takıntılar geliştiriyorlar. Kimisi Mesih olduğuna kimi İsa peygamber olduğuna inanıyor, kimi de elindeki asayla Kızıldeniz’i ikiye ayırabileceğine inanıyor. Bazı hastalar aşırı uç tarikatlara üye oluyor, bazıları ise tüm dünyevi işleri bırakıp kendini ibadet etmeye veriyor.

Kudüs Sendromu olan kişilerde 3 farklı tipoloji görülüyor.
Kendini büyük dini bir lider olarak görme
Turist olarak gelip (özellikle yalnız gelenler) Kudüs’ün büyüsüne kapılarak, aydınlandığına inanma ve insanlara doğru yolu göstermek isteği,
Bir dine veya sınıfa mensup olup bulundukları dini ya da sınıfı kurtarma, ömrünü adamak isteği.

Kudüs Sendromunun Belirtileri

Her yıl 2 milyondan fazla turiste ev sahipliği yapan Kudüs’te bu sendroma yakalanma oranı %2. 1980- 1993 yıllarında Kudüs’e ziyarete gelen 1200 turist bu sendroma yakalanmıştır. Turistlerin bir kısmı daha önce psikolojik travmalar yaşasalarda pek çoğunun Kudüs’e gitmeden önce akli dengesinin yerinde olduğu, din ile çok fazla ilgisi olmayan, travmatik olaylar yaşamamış kişiler olduğu tespit edilmiş.
Bu sendromun en ilginç noktalarından biri din, dil, ırk ayırt etmeden herkesi etkisi altına alabilmesi ve herhangi bir tedavi gerektirmemesi.

Tedavi için psikiyatriste gitmeniz önerilsede bu sendromun ortadan kalkması için kişilerin Kudüs’ten ayrılmaları yeterli oluyor. Zira ziyaretlerini tamamlayan turistler eski yaşamlarına döndükten 5 ila 7 gün sonra normale dönüyorlar.

Exit mobile version