Koruk Suyu Nasıl İçilir?

Koruk suyu, olgunlaşmamış üzümden yapılan ve bir çok faydası bulunan lezzetli bir içecektir ve tadı oldukça ekşidir. Ege bölgesine ait bu ekşi içeceğin aslında bir çok kullanım alanı vardır. Yemeklerde zeytinyağı ile karıştırılarak ekşi bir tat vermesi için kullanıldığı gibi şerbeti yapılarak da ikram edilmektedir.

Ege mutfağında oldukça geniş yer alsa da aslında koruk suyu çok eski yıllardan beri özellikle Fransız ve İtalyan mutfağında sıkça kullanılmaktadır. İçerisine zeytinyağı ile birlikte çeşitli baharatlar katılarak yapılan çeşidi yemeklere tat vermesi için kullanılır. Günümüzde yerini daha çok şarap ve sirkeye bıraksa da koruk suyu hala tercih edilen soslardan biridir.

Diğer bir kullanımı da şerbet olarak yapılandır. Özellikle Ege’nin incisi İzmir’de oldukça yaygın olan koruk suyu, en iyi Dikili ilçesinin Bademli köyünde yapılmaktadır. Bu lezzeti yakalamak oldukça zordur ve usta eller değmedikçe gerçek bir koruk suyu yapılamaz. İzmir’e gelen yerli yabancı turistler bu lezzeti keşfettikten sonra pet şişlerle satın almaktadır. Sizin de yolunuz İzmir’e düşerse bu lezzeti muhakkak tatmalı, bu içeceği yerinde içmelisiniz.

Koruk suyu verdiği lezzetin yanında sağladığı bir çok faydayla da karşımıza çıkmaktadır. Son dönemlerde popüler olmaya başlayan koruk suyu uzmanlar tarafından sıkça önerilir olmuştur. Potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden zengin olan koruk suyunun faydalarından bir kaçını sizler için sıralamak istedik.

Koruk Suyunun Faydaları Nelerdir?

Koruk suyunun bunlar gibi daha bir çok faydası vardır. Eğer sizde bu faydalı ve lezzeti içeceği denemek isterseniz evde kendinizde yapabilir sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Koruk Suyu Nasıl Yapılır ve Koruk Suyu Nasıl İçilir?

Koruk suyunun farklı iki yapım şekli vardır. Koruk ekşisi olarak da bilinen çeşidi genellikle yemeklerde sos amaçlı kullanılır ve yapımı da oldukça kolaydır. Sos amaçlı kullanımın dışında da sulandırılarak içilmesi de mümkündür.

Koruk ekşisi yapmak için;

Yaklaşık 10 adet olgunlaşmamış üzüm salkımlarını tanelerine ayırın. Katı meyve sıkacağı yardımıyla tanelerin suyunu sıkın ve bir süre tortuların çökmesi için bekleyin. Çöken tortuları süzgeç veya tülbent yardımıyla süzün. Eğer katı meyve sıkacağınız yoksa bu işlemi makarna süzgeci yardımıyla da yapabilirsiniz. Üzüm tanelerini ezerek suyunu çıkartın ve süzün. İçerisine karabiber, zeytinyağı ve tuz ekleyerek karıştırın. Bu şekliyle salata ve yemeklere sos olarak dökebilirsiniz. Yine Üzerine biraz su ve buz katarakta içebilir bu lezzetin keyfini çıkarabilirsiniz. Muhafaza etmek için ise serin ortamları tercih etmelisiniz. Buzdolapları ve güneş almayan yerler uygun olacaktır.
Koruk suyunun diğer bir kullanım alanı da şerbeti yapılarak içilmesidir.

Koruk şerbeti yapmak için;

Aynı şekilde üzüm salkımları tanelerinden ayrılarak iyice temizlenir. Yıkanan koruklar bir tencereye alınır ve üzeri suyla kaplanacak şekilde kaynatılmaya başlanır. Kaynatıldıktan sonra tortu ve su kısmı tülbent yada süzgeç yardımıyla ayılır. Çıkan öz su tekrar kısık ateşte ağır ağır kaynatılmaya bırakılır. Konulan üzümün %75’i kadar üç yada dört seferde şeker ilave edilir. Reçel kıvamına gelene kadar kaynatma işlemi devam edilir. Burada ki en önemli nokta kaynatma süresidir. Çok kaynayan koruk suyunun tadı değişikliğe uğrayabilir. Ocağın altını kapattıktan sonra içerisine ıtır çiçeği yaprağı atılarak koku vermesi sağlanır. Daha sonra şişelenerek buzdolabında saklanır. İkram edilirken ⅕ oranında su eklenir ve bardaktan bardağa aktarılarak köpürtülmesi sağlanır. Koruk şerbeti buzdolabında durduğu için şekerlenecektir. Reçel kıvamına gelen koruk şerbeti kahvaltılarda da tüketilebilinir. Koruk şerbetinin raf ömrü ise iki yıldır.

Exit mobile version