Köpekte Kene Ve Bit Nasıl Temizlenir?

Köpeklerde görülen parazitler kene, bit, uyuz ve piredir. Köpekte kene ve bit nasıl temizlenir yazımızda bu iki parazitten kurtulma yöntemlerini anlatacağız. Keneler ve bitler özellikle yaz aylarında köpeğiniz için büyük problemler oluşturabilir. Küçük çaplı önlemlerle köpeğinizi kene ve bit gibi dış parazitlerden koruyabilirsiniz. Köpek sahiplerinin rutin deri ve tüy kontrolü yapması; kene bit gibi parazitlerin yayılmasının önüne geçilmesini sağlar. Kendi başınıza alacağınız bit ve kene önlemleri etkisini göstermiyorsa veteriner hekiminize başvurmanızda yarar vardır.

Köpek üzerinde kene arayacağınız bölgeler özellikle kulak, boyun ve deri kıvrımlarıdır. İyi aydınlatılmış bir ortamda ellerinizi köpeğin bütün vücudu üzerinde gezdirin. Bu aşamada, kendinizi korumak adına lateks eldiven kullanmanızda fayda vardır. Kabarıklık ya da şişlik gördüğünüz bölgede tüyleri yakından inceleyin. Gerekirse küçük bir fener kullanabilirsiniz. Kene, kalem ucu kadar ya da nohut büyüklüğünde olabilir.

Köpeklerdeki bit ve kene önlenir?

Pet shoplardan ve veteriner kliniklerinden kolayca temin edebileceğiniz özel ilaca bandırılmış pire kene tasması köpeğinizi kenelerden ve bitlerden uzak tutacaktır. Bitlere karşı kırk beş gün kenelere karşı da bir ay süreyle koruma sağlayan bu tasmaları, düzenli olarak kullanmalısınız.
Köpeğinizin ensesinden yapılan damla tüm vücuda yayılarak, köpeklerdeki bit ve keneyi temizleme de başarılı sonuçlar vermektedir. Bu damlaların, yaklaşık olarak bir ay boyunca bit, kene ve pireden koruma özelliği vardır.
Yaz aylarında çok sık şikayet edilen bu dış parazitler bilinenin aksine kış aylarında ortadan kaybolmamaktadır. Sadece soğuk havalarda popülasyonları azalmaktadır. Alacağınız bu önlemleri kış aylarında da uygulamanızda yarar vardır.

Köpeklerdeki kene nasıl temizlenir?

Ehil kişiler tarafından yapılan kene temizliği oldukça basit bir işlemdir. Fakat evde alkol kullanarak yapılan kene çıkarma işlemi bir takım riskler barındırır. Kene bütünüyle deriden kurtarılamayabilir. Bu sebeple en güvenli yöntem köpeğinizi veteriner kliniğine götürmek olacaktır. Veteriner köpeğe parazit damlası dökecek ve kenenin kendiliğinde düşmesini bekleyecektir. Ya da aynı etkiye sahip iğne uygulaması yapacaktır.

Ayrıca köpeklerdeki pire temizliği hakkında ki yazımızı inceleyerek bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Exit mobile version