Köpeklerin Vücut Dilleri Ne Söylüyor?

İletişim yalnızca insanlara özgü değildir. Doğadaki bütün hayvanlar, kendilerine özgü lisanlarda ve şekillerde iletişim kurarlar. Biz bu iletişim yöntemlerini bilmediğimiz için, hayvanların hareketlerini garipser, onlara anlam veremez ve onları anlamayız. Ancak onlar, yaptıkları her hareketle, bize bir şeyler anlatmaya çalışırlar.
Evcil hayvanlar, insanlarla güven ve dostluğa dayalı bir ilişki kurarlar. Dolayısıyla, onların verdiği mesajları almak ve onları anlamak, bu ilişkinin sağlıklı olması için son derece önemlidir. Bu yazıda, köpeklerin kuyruk, kulak, ağız gibi organlarla, ne anlatmak istediklerine dair önemli bilgiler bulacaksınız.

Köpeklerin vücüt dilleri ne söylüyor

Mutluluk

Köpeğin kuyruğunu sallaması, an itibari ile mutlu olduğunu anlatır. Verilen ödül ya da yiyeceğin, onu mutlu ettiği anlamına gelir.
Köpekler kendilerini sakin hissettiklerinde, kulakları aşağı sarkık durumda olur, genelde sırt üstü yatarlar ve sahiplerini yalayabilirler. Mutlu oldukları zaman, genellikle kulaklar dik pozisyondadır, heyecanlandıkları için, nefes alıp vermeleri hızlanır, yerlerinde duramazlar, üzerinize sıçramak isterler ve kuyrukları hızlı bir biçimde sallanır.

Köpeklerin vücüt dilleri ne söylüyor

Merak

Merak duygusu içinde olduklarında, bakışlarındaki canlılık belli olur, tuhaf sesler çıkarıp mırıldanırlar, kuyrukları yavaşça sallanır ve kulakları dik pozisyonda durur.

Köpeklerin vücüt dilleri ne söylüyor

Sinirli

Sinirlendiklerinde, hırlayarak veya havlayarak, karşılarındakini tehdit etmek ve korkutmak isterler, kuyruk geriye uzanmıştır ve kabarık halde durur, gözleri bir noktaya sabitlenmiş olur, kulaklar geriye dönmüş haldedir ve ağız gergin, dişlerin görünebileceği durumdadır. Karşı tarafı tehdit etmek için, sağlam bir duruş sergilerler. Sinirlenmiş bir köpeğin, saldırmak üzere olduğunu anlatan vücut işaretleri ise, kuyruğun vücut hizasında ya da daha yukarıda görülmesi, kulakların dik vaziyette durması, dilin kenara çekilerek dişlerin tamamen görünür hale gelmesi ve çok güçlü tonda havlama duyulmasıdır.

Köpeklerin vücüt dilleri ne söylüyor

Kulak Hareketleri

Köpeğin vücut dilinde, kulağın ayrı bir yeri vardır. Kulak hareketleri, birçok duyguyu temsil edebilir. Örneğin, korku veya sinir duygusu hisseden köpek, kulaklarını geriye doğru atar. Ancak, o an korkuyor mu, yoksa sinirli mi olduğunu anlamak için, diğer vücut işaretlerine dikkat etmek son derece önemlidir.

Köpeklerin vücüt dilleri ne söylüyor

Korku

Korkan köpeğin, bacaklarının titrediği, başının aşağı düştüğü, gözlerini kaçırdığı ve kuyruğunu arka bacaklarının arasına sabitlediği görülebilir. Tedirgin olan bir köpek ise, başını dış tarafa ve belirsiz bir yöne çevirir, vücudunu yere yakınlaştırır.

Köpeklerin vücüt dilleri ne söylüyor

Exit mobile version