Köpek Nasıl Yıkanır?

köpek nasıl yıkanır

Can yoldaşınız ve en sevimli arkadaşınız olan köpeğinizin tertemiz dolaşmasını, misler gibi kokmasını istiyor olabilirsiniz, lakin köpeğinizi haddinden sık aralıklarla yıkamanız, onun kendisini rahatsız hissetmesine neden olabilir. Ayrıca kedi ve köpeklerin derileri kendilerine özgü bir yağ salgılayarak deri üzerinde tabaka oluşmasını sağlar. Bu tabaka onları olası enfeksiyonlardan, deri hastalıklarından korur. Köpeğinizi sürekli yıkadığınızda da, yağ tabakası azaldığı ya da yok olduğu için enfeksiyonlara davetiye çıkarmış olursunuz. Tüm bu nedenler yüzünden köpeğinizi yıkarken, birkaç önemli noktayı göz önünde bulundurmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Köpeklerin yıkanması yani temizliği söz konusu olduğunda en önemli faktörün köpeğin cinsi olduğunu ifade edebiliriz. Bazı köpek cinsleri yıkanmaya ihtiyaç duymadığından, her şeyden önce köpeğinizin cinsi ile ilgili geniş çaplı bir araştırma yapmanızı öneriyoruz. Üstelik köpeğinizin cinsi; sadece nasıl yıkanacağını belirlemekle kalmıyor; onun beslenmesinden tutun da eğitimine kadar birkaç noktayı da doğrudan etkiliyor.

Peki, köpek nasıl yıkanır?

Köpeklerde ter bezinin bulunmaması onların sık sık yıkanmaya ihtiyaç duymadıkları anlamına geliyor. Ancak, özellikle yaz aylarında sıcaktan bunalan, serinlemek isteyen köpeğinizi yıkayarak, hem onun kendini daha mutlu hissetmesini sağlayabilir hem de tüylerinin pırıl pırıl ve ışıl ışıl görünmesini garantileyebilirsiniz. Çamura batan, kirden ve pasaktan görünmeyen köpeğinizi belirli aralıklarla yıkayabilirsiniz.

Köpeği yıkama işlemini küvet içinde duş başlığı ile yapmanız en kolay yöntemdir. Yaz günleri ise varsa bahçede yıkayabilirsiniz.

İlk olarak, özellikle köpeğinizin tüyleri uzunsa tüylerini güzelce tarayın. Ardından köpek şampuanı ile sulandırmış olduğunuz bir miktar ılık su ile vücudunu şampuanlamaya başlayın. Bu noktada köpeğin kafasını yıkama işlemini en sona bırakmanız gerekiyor. Sıra kafasını yıkamaya geldiğinde suyun kulaklarına kaçmadığından da emin olmalısınız. Köpek yıkama konusunda tecrübeli değilseniz kulaklarına pamuk tıkayabilirsiniz.

Köpeğinizin tüm vücudunu şampuanladıktan sonra durulama işlemine geçebilirsiniz. Bol ılık su ile köpeğinizi durulayabilirsiniz. Köpeğiniz çok fazla kirliyse şampuanlama işlemini bir kez daha tekrar edebilirsiniz.

Durulama işlemini de bitirdikten sonra kurulama aşamasına geçebilirsiniz. Soğuk kış günlerinde köpeğin üşümemesi için önce yumuşak bir havluyla fazla suyu alın. Ardından saç kurutma makinesini en düşük sıcaklık ve hızına ayarlayarak tüyleri yavaşça kurutmaya başlayın. Sıcak yaz günlerinde ise köpeğinizin güneşte kurulanmasını bekleyebilirsiniz.

Soğuk kış aylarında köpeğinizin vücudunun tam olarak kuruması için onu yıkama işlemi bittikten sonraki 6-7 saatlik zaman dilimi içerisinde dışarıya göndermemenizi öneriyoruz.

Köpeğinizi yıkadıktan birkaç gün sonra köpeğinizin kulağını sık sık kaşıması durumunda ise onu mutlaka bir veterinere götürmelisiniz. Bu durum kulağında su kaldığı anlamına gelebilir.

Köpek Yıkama İşlemi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Köpeğinizi yıkarken kullanacağınız şampuan konusunda kesinlikle bir veterinere danışmalısınız. Her köpek cinsinin cilt yapısı farklı olduğundan veterinerin önerdiği şampuan dışında başka bir şampuan kullanmamalısınız. Bazı köpek şampuanları deri üzerindeki yağ tabakasına zarar vermezler. Standart bir şampuan kullanıyorsanız köpeği ayda birden fazla yıkamamaya özen gösterin. En çok sorulan sorulardan biri de insan şampuanı ile köpek yıkanır mı. Hayır köpekler insan şampuanı ya da bebek şampuanı ile yıkanmamalıdır.

Kullandığınız şampuanı köpeğinizin vücudunu direk olarak dökmemeli, konsantre şampuan kullanıyorsanız kovaya koyduğunuz ılık su ve şampuan miktarını eşit tutmalısınız.

Köpeğinizi yıkarken, ona 15-20 dakika boyunca masaj yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Bir tarafı tırtıklı köpek yıkama eldivenleri masaj için oldukça kullanışlıdır. Böyle bir eldiven edinmenizi tavsiye ederiz. Hem masaj yapar hem de şampuanın kolay köpürmesini sağlayarak daha etkili bir temizlik sağlar.

Yavru köpeğinizin tüm aşılarını yaptırdıktan sonra yani 4. ayını tamamladığında onu yıkamaya başlayabilirsiniz.

Köpeğinizi sık sık yıkamaktan kaçınmalısınız. Sadık dostunuzun aşı zamanına az bir süre kaldıysa köpeğinizi aşıdan 3 gün önce ya da 3 gün sonra yıkayabilirsiniz.

Exit mobile version