Konyak Nasıl İçilir?

Konyak, ilk kez Fransa’nın Charente bölgesinde 16. yüzyılda üretilmiştir. Adını ise Cahrente bölgesinin Cognac kasabasından almıştır. Kasabanın en güzel üzümlerinden yapılan konyak Fransa kültüründen çıkarak tüm Dünya’ya mal olmayı başarmıştır.Türkiye’de kanyak olarak da bilinen konyağın içeriğinde bir çok şarap ve üzüm çeşidi bulunmaktadır. Kendine has bardaklarda içilir ve yanına en çok çikolata ve çikolatalı yiyecekler yakışır.

Konyak Nasıl Yapılır?

Konyak Fransa’nın Charente bölgesinin güney batısında bulunan Cognac kasabasında ki üzümlerden yapılır. Cognac kasabasında Flonce Blanches, Ugni Blanc ve Colombard üzümleri yetişir ve konyak yapımında da bu üzümler kullanılır.

Cognac bölgesinde yetişen bu üzümleden beyaz şarap üretilirdi. Bu beyaz şarabın tadı çok keskin ve ekşi olduğu için değersiz bulunmaktaydı. Cognac bölgesinde yetişen üzümlerle yapılan bu beyaz şarap ihraç edildiği sırada Hollandalı gemiciler tarafından tekrar damıtıldı ve çok daha güzel bir tat elde edildi.

Konyak üretimi yapmak için beyaz şarap küçük bakır imbiklerde iki kez damıtılır. İki kez damıtma işleminden sonra ortalama olarak 60 ile 70 derece arasında şeffaf renkte ham keskin bir alkol ortaya çıkar. Bu çıkan alkol meşe fıçıların içerisinde en az 2,5 en çok 100 yıl bekletilerek konyak elde edilir. Bazı üreticiler içerisine karamel ya da şeker katarak konyağa farklı bir tat vermektedirler.

Konyak yıllandıkça değerlenir ve asıl o enfez tadı yakalar. Konyağın dinlendirildiği meşe de konyağın tadını etkilemektedir. Meşe yaşlı ve sağlıklı olmalı genç ve hasarlı bir meşe konyak yapımında kullanılmamalıdır. Meşenin kalitesi de en az üzümler kadar konyağın kalitesi için oldukça öneme sahiptir.

Konyak Çeşitleri Nelerdir?

Konyaklar yıllanmışlık derecelerine ve yapıldığı üzüm çeşitlerine göre ayrı türlere ayrılır. Yıllanmışlık derecelerine göre konyaklar;

Üzüm çeşitlerine göre konyaklar ise yetiştirildikleri yerlerin adına göre adlandırılır. Buna göre en kaliteli konyak Grande Champagne bölgesinde yapılır. Bu bölgede yapılan konyaklara Fine Champagne adı verilir. Menekşe rengine yakın olan Bourdelais konyakları da oldukça kaliteli konyak çeşididir.

Asıl olarak konyak Fransa’da üretilir ve oradaki üzümlerden elde edilir. Günümüzde Türkiye’de üretilen tekel konyakları gerçek konyak değildir ve telif hakkından dolayı bu konyaklara kanyak adı verilir. Yine aynı şekilde Ermenistan’da üretilen ve Ermeni konyağı olarak bilinen konyak da gerçek konyak değildir.

Konyak Nasıl İçilir?

Exit mobile version