Kış Lastiği Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu kış çok kar yağar mı diye düşünmeyin bir an önce aracınızı kış mevsimine hazırlayın. Kış lastiklerinin masraf olarak algılanmaması ve önce emniyete önem verilmesi gerekmektedir. Karda, buzda, ıslak zeminde, her türlü olumsuz hava şartında ve gizli buzlanmada kullanılabilecek olan kış lastiği düşük sıcakta maksimum performans göstermektedir. Kış şartlarına uygun özel olarak hazırlanan sırt karışımı ile ilave malzemelerden hazırlanan kış lastikleri güvenli bir sürüşün en önemli anahtarıdır. Ortalama olarak 5 ay kullanılan kış lastiklerinin mevcut lastikleri rahatlatacağı ve ömrünü uzatacağı da göz ardı edilmemelidir. Kış lastiklerinin yapısında bulundurulan silika hammaddesi aynı zamanda lastiğin soğuğa karşı yumuşak formunu koruyabilmesine imkan tanımaktadır.

Kış Lastikleri Sadece Kar Yağdığı Zaman mı Kullanılır?

Hayır. Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesi halinde kış lastiği kullanmaya başlanması önerilmektedir. Kış lastiklerinin sağladığı avantajlar arasında,

Piyasalarda duyulan sadece 2 lastiğin kış lastiğine döndürülmesi tamamen yanlış bir bilgidir. Tutunma performansları birbirinden farklı olan lastiklerin aynı anda kullanılması sürüş güvenliği açısından tehlike oluşturabilecek bir durumdur. 4×4 araçlarda da kış lastiği kullanılması tavsiye edilmektedir. Kış mevsiminde değişen hava ve yol koşullarına uyum sağlayabilmek için alınacak önlemler vakit kaybetmeden hayata geçirilmelidir.

Kış Lastikleri Nasıl Ayırt Edilir?

Lastiğin üzerindeki desenden kolay bir şekilde ayırt edilebilen kış lastikleri aynı zamanda sol kısımlarında yer alan kar şeklinde sembol ile de kolayca fark edilebilir. Kış lastiklerinin ince lameli ve geniş bloklu olarak tasarlanmasının ana sebepleri arasında yol tutunmasının ve çekiş gücünün daha aktif olması yer almaktadır. Kış lastiklerinin dizaynları gereği yola daha fazla tutundukları ve bu nedenle daha fazla yakıt harcadıkları da bilinmelidir. Ancak bu durum sürücülerin fark edilebilecekleri boyutta değildir. Kış lastiklerinin takılmasının ardından araç için önerilen optimum hava basıncının 6 ay boyunca korunmasını sağlamaya da dikkat etmek gerekmektedir.

Değiştirilen Lastikler Nasıl Saklanmalıdır?

Değiştirilen lastiklerin deformasyonunu önlemek amacıyla saklama koşulları da önem taşımaktadır. Jantları ile saklanacak ürünler üst üste yatık bir vaziyette istiflenebilir. Jantsız bir şekilde saklanacak lastikler ise yan yana dik bir şekilde konumlanabilirler. Her yıl olduğu gibi bu yılda kış lastiği uygulaması 1 Aralık-1 Nisan tarihlerini içine almaktadır. Şehir içi yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçların kış lastiği takması zorunludur. Türkiye’de tescil edilmiş olsun veya olmasın; taşımacılıkta kullanılan minibüs, otobüs, tanker, kamyon, kamyonet ve çekiciler ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobiller, belirlenen 4 aylık süre içerisinde kış lastiği kullanmak zorundadır.

Exit mobile version