Kestane Nasıl Pişirilir?

Kış mevsimi ile özdeşleşmiş kestane, herkes tarafından sevilen bir yemiştir. Oldukça sağlıklı ve besleyici olan kestane, nişastalı yapısı nedeniyle yemeklerde lezzet verici olarak da kullanılmaktadır.
Pişirmeden önce küçük bir bıçak yardımıyla kestanenin kabuğunun bombeli tarafından çizilmesi ve 15 – 20 dakika suda bekletilmesi hem pişmesini kolaylaştırmakta hem pişerken patlamasını önlemekte hem de kolay soyulmasını sağlamaktadır. Kestane seçiminde pişirme yöntemi önemli olup, haşlanacak kestanelerin orta boy, diğer yöntemlerle pişirilecek kestanelerin ise küçük boy olanlardan seçilmesi daha iyi bir sonuç almanızda etkili olacaktır. Küçük boy kestanelerin kabukları çok daha kolay ayrılır.

Kestane Nasıl Közlenir?

Közde kestane pişirmenin en keyifli yolu şüphesiz ki kestaneleri soba üzerine dizerek pişirmektir. Ancak artık sobanın pek kullanılmadığı düşünüldüğünde bu keyiften mahrum kalmak istemeyenler için közleme sacları iyi bir alternatif olmaktadır. Kestaneyi pişirmeden önce kabukların çizilmesi gerekiyor. Kestaneyi hangi yöntemle pişirirseniz pişirin, kabuklarını çarpı şeklinde değil mutlaka tek çizgi ile şişkin yerinden çizmenizi öneriyoruz.
Yıkanıp kabukları çizilen ve bir süre suda bekletilen kestaneler, ocakta iyice ısıtılmış olan közleme sacı üzerine dizilerek pişmeye bırakılır. Yüksek ateşte pişmekte olan kestaneler 2 – 3 dakikada bir çevrilerek yanmaları önlenmelidir. Kabuğu kızarmaya başlayan ve açılan kestaneler ocaktan alınır ve biraz soğuması beklendikten sonra afiyetle yenir.

Fırında Kestane Kebap

Fırında kestane kebap yapmak, kestane pişirmenin en pratik yöntemlerinden biridir. Yıkanıp kabukları çizilmiş olan kestaneler bir süre suda bekletildikten sonra süzülür ve hafifçe kurulanarak fırın tepsisine dizilir. Önceden 190 – 200 dereceye ısıtılmış fırına verilen kestanelerin pişmesi yaklaşık 25 – 30 dakika sürecektir. Kabuklarının açılmaya başlaması, kestanelerin piştiği anlamına gelecektir. Fırında kestane kebap yaparken kestanelerin kurumasını engellemek için tepsi içine bir kap su koyulabilir.

Tavada Kestane

Közlenmiş kestane lezzetine yakın bir lezzet elde etmek için kullanılan pişirme yöntemlerinden biri de tava kullanmaktır. Tavada kestane pişirmek için, yıkanıp çizilmiş ve suda bekletilmiş kestaneler süzülüp kurulanır. Genişçe bir tava ocakta iyice kızdırıldıktan sonra ocağın ısısı orta ateşe alınır. Tavada kestane pişirmenin en önemli püf noktası ise dizme şeklidir. Dışarıda satılan, kabuğu açılmış kestaneler gibi yapabilmek için kestanelerin çizilmiş tarafı tavaya değecek şekilde dizmelisiniz. Kabuklar açılana kadar bu yüzeyi pişirmeye devam edin. Kabuklar açıldıktan sonra kestaneleri çevirip diğer yüzeyini pişirebilirsiniz. Arada bir çevirerek 20 dakika kadar pişirilen kestanelerin ocaktan alınıp biraz soğuması beklenerek servise sunulur. Bekleme sırasında kestaneleri hava almayan cam kaba ya da poşete koyarsanız kabukların daha da kolay soyulduğunu göreceksiniz.

Tuzda Kestane

Sobada pişmiş kestane lezzetini yakalayabilmek için tercih edilen yöntemlerden biri de kestaneleri tuzda pişirmektir. Tuz, kestanelerin hem daha iyi pişmesini hem de kabuklarının daha kolay açılmasını sağlayacaktır.
Kestaneyi pişirmek için kullanılacak tavanın tabanını kaplayacak kadar tuz koyulur ve bıçakla kabukları çizilmiş kestaneler tuzun üzerine yerleştirilir. Tava ocak üzerine alınır ve kapağı kapatılıp orta ateşte kestanelerin kabukları açılana kadar pişirilir. Pişen kestaneler, içine temiz bir bez serilmiş derin bir kabın içine alınıp üzeri bezle kapatılarak 20 – 25 dakika dinlendirilir.

Tost Makinesinde Kestane Kebap

Tavada kestane pişirme yöntemine benzer bir yöntem de tost makinesinde kestane pişirmektir. Kestaneleri yıkayıp çizdikten sonra 10 dakika kadar suda bekletin. Ardından süzüp kurulayın. Son seviyede ısıtılmış tost makinesinin üzerine kestaneleri yerleştirip makinenin kapağını kapatın. Kestaneleri direkt makine içine yerleştirebileceğiniz gibi makine tepsisi varsa onu da kullanabilirsiniz. Arada bir kapağı açıp elinizle su serpin. Yaklaşık 15 dakikada kabuklar açılacak, kestaneler istenilen kıvama gelecektir.

Kestane Nasıl Haşlanır?

Kestane, haşlanarak pişirilecekse kestanelerin kolayca soyulmaları için pişirme öncesinde yıkanmamaları, sadece temiz bir bezle silinerek temizlenmeleri ve çizilmemeleri gerekmektedir. Haşlamadan önce çizilen kestaneler, haşlama sırasında çıkacak koyu renkli su nedeniyle kararacaklardır. Kestaneler hazırlanırken, haşlamanın yapılacağı tencereye su koyularak kaynamaya bırakılır. Tencereye koyulan su kaynadığında, suyun ısısının düşmemesi için kestaneler yavaş yavaş suya atılmalıdır. Partiler halinde atılan kestaneler, 5 dakika içinde pişecektir. Kestaneler piştikten hemen sonra soyulacaksa soğuk suyun içine atılarak soğumaları sağlanabilir. Bıçak yardımıyla kestanelerin dış kabuklarını kesin. Eğer soğumasını beklerseniz iç kabuklar da kolayca soyulacaktır. Haşlanan kestaneler püre haline getirilerek tatlı ya da keklerin içinde kullanılabilir.

Exit mobile version