Kedinizin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Kediler, en çok beslenen hayvan türlerinden biridir. Pek çok insan; küçük, tatlı ve şirin görünümleri, insanlara bebek bakma hissini ve şefkatini verdiği için kedileri tercih eder. Bununla birlikte, kediler ilgi isteyen ve birçok konuda özen gösterilmesi gereken hayvanlardır. Yalnızca sevgi göstermek ve beslemek, kedilerin sağlıklı gelişimleri için yeterli değildir. İnsanlarda ve her hayvanda olduğu gibi, onlar da hastalanırlar, korkarlar, kendilerini kötü hissedebilirler. Peki, kedinizin hasta olduğunu anlamak için, hangi işaretleri görmeniz gerekir?

İnsanlarda olduğu gibi, hayvanlarda da hastalıkların belirtileri baş gösterir. Bu belirtilerin çoğunluğu, insanlarda görülen belirtilere oldukça benzerler. Biz nasıl ki hastalığı fark ettiğimiz anda doktora gidip erken müdahaleye özen gösteriyorsak, hayvan dostlarımıza da aynı ihtimamı göstermemiz gerekir.

Kedinizin hasta olduğunu nasıl anlarsınız

Kedinizin hasta olduğunu kolayca anlayabileceğiniz bazı belirtiler

Sebepsiz kilo kaybı,
İdrar veya dışkı yapmama ya da yapamama,
Kanlı idrar veya dışkı,
Kusma ve ishal,
Sürekli kusma ve sürekli hapşırma,
Vücutta beze oluşumu,
Saldırganlık,
Normal olmayan hareketler,
Hareket etmeye karşı isteksiz olma,
Nefes alıp vermekte zorlanma şeklindedir.

Kedinizin hasta olduğunu nasıl anlarsınız

Bununla beraber, kedilerde çok sık rastlanan hastalıklar da vardır;

Parazit sorunları

Kene, bit ve pire gibi dış parazitler, kedilerde en sık görülen türlerdir. Ciltte görülen yaralar ve fazla kaşınma, en sık görülen belirtilerden bazılarıdır. Dış parazitlere ek olarak, yedikleri yemeklerden dolayı iç parazitler de ortaya çıkabilir. Bunu anlamak için de, dışkılamasının ve dışkısının takip edilmesi gerekir. Ancak bu belirtilerle yetinmemek gerekir, çünkü başka şekillerde de, hastalık kendini gösterebilir.

Aşırı tüy dökülmesi

Aşırı tüy dökülmesi durumu, bir hastalık olabileceği gibi, hastalığın belirtisi şeklinde de kendini gösterebilir. Bu belirtilere dikkat edilmesi gerekir. Aşırı tüy dökülmesi, sağlıklı gıda ile beslenmemenin, dış parazitlerin ve deri hastalıklarının işareti olabileceği gibi, çok sık yıkanma ve taranmama durumlarından da kaynaklanabilir.

Kedinizin hasta olduğunu nasıl anlarsınız

Soğuk algınlığı

Kedinin burnunun kuru olması, bu hastalığın en büyük belirtisidir. Akıntı, iştahsızlık ve hareketsizlik ile kendini gösterebileceği gibi hırıltı, ağızda yaralar, hapşırma ve öksürme de yaygın görülen belirtilerdendir.

Unutulmaması gereken bir nokta; kedilerin, ne kadar iyi bakılıyor, ne kadar düzenli besleniyor olurlarsa olsunlar, hastalığa yakalanabilecekleridir. Bu nedenle, bakımı çok iyi yapılan bir kedinin hastalanmayacağı yanılgısına düşülmemeli ve bu belirtilere karşı yüksek derecede ihtimam gösterilmelidir. En ufak bir parazit nedeniyle dahi, çok ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir ve kedinizin başına, istenmeyen şeyler gelebilir.

Exit mobile version