Kedinin Gözleri Nasıl Temizlenir?

Kediler gözlerinden bol miktarda sıvı salgılar. Gözler temizlenmediği takdirde zamanla bu sıvılar kuruma ve birikme yaparak, çapak ve enfeksiyona sebep olur. Bu sebeple kedinizin göz temizliğine özen göstermeli ve rutin olarak kedinin gözlerini temizlemelisiniz. Kedilerin cinsine göre göz sıvısı akma sıklığı değişiklik gösterir. Evde kedinin gözleri nasıl temizlenir tüm detaylarıyla öğrenin ve kolayca uygulayın.

Özellikle İran cinsi kedilerin göz yapısı sebebiyle gözleri diğer cinslere göre daha sık kirlenir. İran kedilerinin burnu basık olduğu için burun kanalına çıkan göz kanalları kısa ve dardır. Bu sebeple sıvı dışarı akarak birikme yapar. İran kedisine sahipseniz hemen her gün göz temizliğini ihmal etmemelisiniz.

Kedinin gözleri nasıl temizlenir?

Kedinizin gözlerini temizlerken ihtiyacınız olan malzemeler pamuk ve kedi göz temizleme solüsyonudur. Bu solüsyonu veterinerden veya hayvan malzemeleri satan mağazalardan temin edebilirsiniz.

Bir parça pamuk alarak üzerine solüsyon damlatıyoruz. (Pamuğu çok ıslatmıyoruz) Kullanacağınız pamuk makyaj temizleme pedi gibi yassı olursa çok daha kolay kullanabilirsiniz. Solüsyon damlattığınız pamukla kedinizin gözünü içten dışa doğru (göz kuyusundan dışarıya) nazikçe sürterek silin. Bu sırada pamuğu çok bastırmamaya özen gösterin. Aksi takdirde tahrişe neden olabilirsiniz.

Solüsyonlu pamuğun veya solüsyonun kedinizin gözünün içine gelmesinden kaçının. Bu hem canını acıtacak hem de gözüne zarar verecektir. Bu noktada bilmeniz gereken bir şey var. Bazı solüsyonlar göz içine damlatılabilir özelliktedir. Yani solüsyon kedinin gözünün içine girse de hiç bir zararı yoktur. Kullandığınız solüsyon üzerinde bu tip bir ifade varsa rahat olabilirsiniz. Yoksa da kullanmadan önce veterinerinize danışabilirsiniz.

Burada önemli olan kedinin gözünün dış çerçevesinin temizlenmesi olduğu için kedi refleksle gözünü kapattığında açmaya uğraşmayın.

Dış çerçeveyi sildikten sonra göz kuyusunda birikmiş çapak ve lekeleri aynı şekilde hafifçe silin. Eğer çapak uzun süredir orada kaldıysa kurumuş olabilir ve bir çırpıda almanız zorlaşır. Böyle bir durumda bol solüsyonlu pamuğu göz kenarına sadece bastırın. Bir kaç dakika bekleyerek çapağın nemlenmesini ve yumuşamasını sağlamış olacaksınız. Ardından pamukla kalıntıları temizleyebilirsiniz. Aynı işlemleri her iki göze de uygularken temiz bir pamuk kullanın.

Kedilerin gözlerini temizlerken dikkat edilmesi gerekenler

Burunları basık, göz küreleri daha dışarıda olan kedilerde göz akıntısı daha çok olmaktadır. Bu sebeple bu kedilerin göz bakımına daha da özen gösterilmelidir. (Chinchilla, İran, Himalayan)

Kedinizin gözlerini temizlerken kesinlikle onlar için özel üretilmiş temizleme solüsyonu dışında bir şey kullanmamalısınız. Solüsyon yoksa ılık suyla ıslatılmış pamuk da kullanabilirsiniz.

Göz temizliğine başlamadan önce kedinin uysal ve sakin olduğu bir anı seçmelisiniz. Uykulu olduğu zamanlar ideal anlardır. Karnı acıkmış ya da oyun oynamak isteyen bir kediye hoşlanmayacağı bir işlem yapmak, bakım zamanlarını zorlaştırır. Tarama, tırnak kesme, temizlik gibi aktivitelere karşı savunma geliştirmesine sebep olur. Eğer kediniz bu tip şeylerden hoşlanmıyorsa; bakım sonrası onu ödüllendirerek olumlu tepki geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Exit mobile version