Kedi Tuvaleti Nasıl Temizlenir?

Kediler eğitilmesi zor hayvanlar olmalarına rağmen bir evi paylaşmanın en kolay yanlarına sahip evcil hayvanlardır. Kediler özgür hayvanlardır, istisnai durumlar hariç, onların köpeğinizin aldığı komutlara cevap vermesini bekleyemezsiniz. Kediniz de evi tıpkı sizin gibi sahiplenecek ve kendi kurallarıyla yaşayacaktır. Bu özelliklerinin yanında kedilerin temizliğine düşkün hayvanlar olması onların temel eğitimlerini kolaylaştırır. Yavru bir kedinin ilk öğrendiği şey tuvalet eğitimidir. Bu son derece kolaydır. Çünkü kediler tuvaletlerini nasıl yapacaklarını genellikle annelerinden öğrenmiş olurlar. Sokaktan sahiplendiğiniz bir kedi de tuvaletini toprağa yapıp kapatma iç güdüsüne sahip olduğundan ona uygun hazır kumlarla bu eğitimi evde kısa sürede verebilirsiniz. Kedi yavruysa ve sokak görmemişse de aynı iç güdüye sahiptir.

Kediye tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Bir kediyle birlikte yaşamaya karar verdiğinizde onun ihtiyacı olan ürünleri de temin etmelisiniz. Bunlardan biri de rahatça içine girip eşeleyebileceği büyüklükte bir kum kabıdır. Kum kapları da açık, kapalı olmak üzere ikiye ayrılır. Bunun dışında otomatik kedi tuvaletleri de vardır. Evde kokunun dağılmaması, kumların yayılmaması ve en önemlisi kedilerin tuvaletlerini yapmak için kuytu, karanlık ve ayak altı olmayan bir yeri tercih edeceğinden ötürü kapalı kedi tuvaletlerini kullanmanızı öneriyoruz. Kedi yavruyken kapalı tuvalete alışması kolay olacaktır. Açık kedi tuvaleti kullanacaksanız mutlaka kenarları siperlikli olanları tercih etmelisiniz. Siperlikler kumun etrafa dağılmasını engeller. Kedi tuvaletini doldurmak için seçeneğiniz çok. Kristal Silika kumlar, topaklaşan bentonit kumlar ya da doğal çam ağacından yapılmış kedi kumlarından birini tercih edebilirsiniz. Tuvalet kabının içine 6-7 cm yüksekliğinde kumu döktükten sonra, kedinin patilerini bir kaç kez kuma sürtmeniz onun tuvaletini oraya yapacağını anlamasını sağlar.

Kedi Tuvaleti Nasıl Temizlenir?

Eğer topaklaşan kedi kumu kullanıyorsanız, temizliğini de oldukça kolay yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan şey küçük bir kum küreğidir. Kumun yapısı gereği kedi idrarını yaptığında kum idrarı emer ve topaklaşır. Islak topakları ve kedi kakasını elekle bir poşete toplayın. Temizlik sırasında eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz. Kum azaldıysa temiz kum ilave edin. Kedi tuvaletini ayda bir tamamen döküp, kabını da çamaşır suyuyla yıkayın. İyice duruladıktan sonra kurumasını bekleyin. Yıkama sıklığını azaltmak için tuvaletlere özel, ipli poşetlerden kullanabilirsiniz. Poşeti kaba geçirerek ardından 6-7 cm yüksekliğe ulaşana kadar temiz kumla doldurun.

Kristal silika kumun özelliği gereği silika idrarı emer. Kedinin kakasını da eldivenle ya da kürekle alabilirsiniz. Silika kum kullanıyorsanız aynı şekilde 15 gün ya da ayda bir tüm kabı yıkamalısınız.

Çam kedi kumu temizliği de oldukça kolaydır. Çam ağacının talaşlarından üretilen kedi kumu doğaldır ve kediniz için oldukça sağlıklıdır. Kedi idrarını yaptığında talaşlar tozlaşır. Arada bir kum kabını sallayarak temiz talaşların yukarıda kalmasını sağlayın. Kedinin kakasını da kürekle temizleyin. Kum tamamen tozlaştığında tuvalete döküp sifonu çekebilirsiniz. Hiç bir zararı yoktur. Kum kabı boşaldığında çamaşır suyuyla yıkayıp durulayın. Ardından temiz çam kedi kumunu kaba boşaltın.

Kedi Tuvaleti Ne Kadar Sıklıkla Temizlenmelidir?

Kediler titiz hayvanlardır. Tuvaletleri onları rahatsız edecek kadar dolduğunda tuvaletlerini yapmamaya başlarlar. Ya da kabın dışına yapabilirler. Kirli bir tuvalet sağlıkları açısından da tehlikelidir. İdrar yolları enfeksiyonuna sebep olabilir. Sık temizlenmeyen tuvalet evinizin de kirlenmesine sebep olur. Kedinin rahat hareket edebileceği temiz alan kalmadığında patileri dışkısına ya da idrarına bulaşıp eve yayılmasına neden olabilir. Bütün bu sebeplerle günde 1 kez ya da 2 günde bir kez tuvaletten idrar ya da dışkıyı kürekle almanız gerekmektedir. Kedinizin tuvalet alışkanlığına göre de 15 günde ya da ayda 1 kez çamaşır suyuyla yıkayıp temiz kumla değiştirmeniz gerekmektedir. Bu sıklığı zamanla kedinizi gözlemleyerek anlayabilirsiniz.

Kapalı kedi tuvaletlerinin bazıları filtrelidir. Belirli aralıklarla filtreyi yenisiyle değiştirmeyi ihmal etmeyin.

Exit mobile version