Kaz Dağları Gezi Rehberi

Kaz Dağı ya da diğer bir adı ile İda Dağı Çanakkale ve Balıkesir şehirleri arasında Edremit körfezinin kuzeyinde yer alan dağlardır. Kaz dağları gezi rehberi yapmamızdaki birinci neden turizm açısından oldukça popüler olan Kaz Dağlarının, muhteşem doğasının, oksijen deposu olması özelliğinin ve hakkındaki efsaneler sebebiyle yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça iyi bilinmesi gerektiğini düşünmemizdi. Doğayla iç içe tatili sevenlerdenseniz Kaz Dağları gezisini planlarınıza mutlaka dahil etmenizi tavsiye ederiz. Hemen her mevsim farklı güzellikler vadeden bölge; özellikle bahar aylarında mevsim değişiminin ortaya çıkardığı güzellikleri yakından görme imkanı sağlarken; yaz mevsiminde de bunaltıcı sıcaklardan kaçış olanağı sunuyor.

Kaz Dağları Hakkında Genel Bilgiler:

Kaz Dağlarına gitmeden önce bölgenin coğrafi yapısı, bitki örtüsü, tarihi ve efsaneleri hakkında birkaç bilgiye sahip olmak gezinizin daha güzel geçmesini sağlayabilir. Öncelikle Kaz Dağlarının coğrafi yapısından bahsedecek olursak 3 adet tepe noktasından oluşan Kaz Dağlarının en yüksek noktası yani zirvesi 1774 metredir.

Kaz Dağlarının etrafında 3 önemli yerleşim noktası yer almaktadır. Bunlardan ilki Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi diğeri Balıkesir’in Edremit ilçesi ve son olarak Balıkesir’in Altınoluk beldesi. Kaz Dağları üzerinde yerleşim oldukça seyrek olarak bulunmaktadır. Genel olarak sık ormanlardan oluşan Kaz Dağlarında Türkiye’nin sahip olduğu 40 endemik tür yaşamaktadır.

Kaz Dağlarının bilinen tarihi milattan önce 2000 yılına dayanmaktadır. Bölge birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı şehirler, kasabalar kurulmuş, yıkılmıştır. Kazdağları ve çevresinde anlatılan efsaneler, hikâyeler ve ritüeller uzun yıllar boyunca nesilden nesle aktarılarak bugüne kadar gelen bir kültürün varlığını yaşatmıştır. Bölgeye yerleşen bir halk önceki halkların sözlü mirasına kendilerinden de eklentiler yaparak yeni yeni anlatılar ortaya çıkarmıştır. M.Ö. 7000’li yıllardan günümüze kadar motifler ortak olarak kullanılmıştır. Bu bölgenin sahip olduğu en büyük efsaneler ise Troya, Sarıkız ve Hasanboğuldu olarak sıralanabilir. Kazdağları geziniz sırasında yörenin rehberlik hizmetlerinden faydalanırsanız, efsaneleri yaşandığı yerlerde dinlemenin ayrı bir büyüsü olduğunu görebilirsiniz.

Kaz Dağlarına Nasıl Gidilir?

Kaz Dağları turistik bir bölge olduğu için ulaşımı oldukça kolaydır. Öncelikle bulunduğunuz şehirden Balıkesir Edremit’e seyahat etmeniz gerekmektedir. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar için ulaşım hem kolay hem de oldukça kısa bir sürede ulaşılacak mesafededir.

Kaz Dağlarına gitmek için İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanından yada Atatürk Havaalanından kalkan Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanına ulaşmanız mümkündür. Sabiha Gökçen’den ortalama 80 ila 200 lira arasında bulabileceğiniz biletler ile Edremit’e 1 saat 15 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.

Havaalanına ulaşım sağlandıktan sonra buradan Kaz Dağlarına kara yolu ile ortalama 1 saatlik bir sürede ulaşabilirsiniz. Edremit’e indiğinizde bu bölgeden Kaz Dağlarına ulaşımı sağlayan firmalar olduğunu da göreceksiniz. Karayolu ile kendi şehirlerinden ulaşım sağlamak isteyenler için İstanbul’dan 7 saat 15 dakika , Ankara’dan 8 saat 15 dakika ve İzmir’den gelenler için ise 3 saat 15 dakikalık bir yolculuk sonucunda Kaz Dağlarına ulaşmak mümkün.

Kaz Dağlarında Ne Yenir?

Yüksek rakımlara çıkınca insanın aklına ilk olarak yemek yemek gelir o yüzden Kaz Dağlarında gezip görülecek yerlerden önce yenecek yemekleri anlatmak istedik. Yolculuğun ardından yorulan bedenlerinizi temiz hava ile dolu Kaz Dağlarında yiyeceğiniz yemekler ile atabilirsiniz.

Eğer balık yemeyi çok seviyorsanız sizin için en iyi seçenek Hasanaki Balıkçısı olacaktır. Güzel bir deniz manzarası eşliğinde yiyeceğiniz balık ve mezelerin tadına doyum olmayacaktır. Eğer biraz da yüksek bir yerden manzara izleyerek yemek isterseniz Altınoluk beldesinin Şahin Tepesinde yer alan Şelale Restoran tercih edilebilir. Çevredeki bütün adaları oldukça yüksek bir konumdan görebileceğiniz manzarası olan Şelale Restoran bölgenin en popüler mekanları arasında yer alıyor.

Kaz Dağlarında gittiğiniz köylerde de karnınızı doyurabilirsiniz. Buna en iyi örnek ise Yeşilyurt Köyüdür. Bu köyde yer alan Han Kafe’de ev yapımı gözleme yiyebilirsiniz.

Kaz Dağlarında Görülmesi Gereken Yerler:

Kaz Dağlarında gezilecek yerlerin başında Küçükkuyu beldesi içinde yer alan Adatepe Köyü geliyor. Tarihi evlerin bulunduğu köyde dolaşmak oldukça keyifli. 1980’li yıllarda bir grup İstanbullu sanatçı ve çizer tarafından terkedilmek üzereyken keşfedilen bu köy artık turistlerin odak noktası olmuş yerlerden diyebiliriz. Adatepe Köyü girişinde yer alan, geçmişte tanrılara adak adanan Zeus Altarı‘nı ziyaret etmeyi unutmayın.

Kaz Dağlarında görmeniz gereken bir diğer yer ise Kaz Dağları Milli Parkı’dır. 1993 yılında açılan Milli Park 20 bin metrekare alan üzerine kurulmuştur. Deniz ile dağ ikliminin bir arada bulunduğu bölgede 77 adet endemik tür tespit edilmiştir. Bunlardan 29 tanesi ise sadece bu bölgede yaşamaktadır. Oldukça doğal bir ortamı bulunan Kaz Dağları Milli Parkı bu bölgeye giden turistlerin neredeyse tamamı tarafından ziyaret edilmektedir.

Milli Parkın içerisinde yer alan Hasan Boğuldu ve Sutüven Şelalesi de görülmesi gereken doğa güzellikleri arasında yer almaktadır. Giriş ücreti olan 15 lirayı ödedikten sonra Milli Park içerisinde bulunan bütün alanı gezmeniz mümkün.

Kaz Dağlarına gittiğinizde Kaz Dağları eteğinde yer alan köylerde ne kadar fazla gezebilirseniz o kadar çok ayrıntı görmüş ve yeni şeyleri keşfetmiş olursunuz. Kaz Dağları eteğinde yer alan Kızılkeçili Köyü, Tahtakuşlar Köyü, Kavurmacılar köyü, Çamlıbel Köyü ve Yeşilyurt Köyü gezmeniz ve görmeniz gereken yerlerin başında gelmekte.

Kaz Dağlarında Nerede Kalınır?

Kaz Dağlarında bir çok otel, pansiyon ve kamp yapılacak alan bulmak mümkün. Doğa ile iç içe tatilini geçirmek isteyen turistlerin tercihi genel olarak kamp yapmaktan yanadır. Kamp yapmak için en iyi mekanlardan birisi Edremit’de bulunan Endes Kamping denilebilir. Çadır alanında bir çok imkanı da bulunan Endes Kamping’in ziyaretçileri doğa ile iç içe ve güvenli bir şekilde bu deneyimi yaşama şansını elde ediyorlar.

Bunun dışında pansiyonda kalmak isteyen ziyaretçiler için en güzel tercih Adatepe köyü içerisinde yer alan Zeushan Pansiyonu olabilir. Tarihi bir dokusu olan pansiyonda minimum ihtiyacınız olan imkanları bulabilirsiniz. Bununla birlikte tarihi dokusuna hayran kalacağınız odalarında çok iyi bir tecrübe de yaşayabilirsiniz. Kartpostallık bir görüntüsü bulunan pansiyonu gördükten sonra ayrılmak istemeyeceksiniz.

Son olarak rahatına düşkün tatilciler için Kaz Dağlarında kalınabilecek otellerden bahsetmek istiyorum. 5 yıldızlı otel konforunda tatil isteyenler için Hattusa Vacation Club Thermal Kazdaglari denenebilecek alternatifler arasında yer alıyor. Yine Orman kampı içerisinde bulunan Adrina Termal Health & Spa Hotel de konforuna düşkün tatilciler tarafından tercih edilebilecek oteller arasında yer almaktadır. Ayrıca Çamlıbel Köyü’nde konaklamak isterseniz Zeytinbağı Otel tavsiye edebileceğimiz konaklama seçeneklerinden biri. Her zevke ve bütçeye göre konaklama imkanını bulabileceğiniz Kaz Dağlarında keyifli tatiller geçirmeniz dileği ile…

Exit mobile version