Kamp Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Kamp yapmak, gürültülü şehir yaşamından ve stresli iş hayatından bunalanlar ve keşfetmeyi seven maceracılar tarafından oldukça fazla tercih edilen bir sosyal aktivitedir. Tatil yapma anlayışı, kamp yapma ve doğanın keyfini çıkarma olan kişilerin sayısı bu yüzden giderek artmaktadır. Gerekli hazırlıkları dikkatlice tamamlayarak kamp yapmanın nimetlerinden faydalanabilirsiniz.

Kamp Hazırlığı ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamp yapmak tam pansiyonlu otellerde tatil yapmaya benzemez. Keyifli bir kamp tatili geçirmek için ihtiyaç listenizi doğru ve dikkatli şekilde yapmaya ve gerekenleri eksiksiz karşılamaya mecbursunuz.

Gideceğiniz yeri netleştirin: İlk olarak rotanızı çizmeniz gerekmektedir. Kamp alanları farklılık gösterdiği için bir yerde lazım olan araç – gereçler, bir başka yerde işlevsiz kalacaktır. Su kenarı bir bölgede kamp yapacaksanız ona göre, ormanlık alanda kamp yapacaksanız da ormanlık alana göre kamp hazırlığı yapmanız gerekecektir.

Zamanınızı netleştirin: Gideceğiniz yeri seçmeniz kadar buraya ne zaman gideceğiniz de oldukça önemlidir. Bir kamp alanına hangi mevsimde ve hangi tarih aralığında gidileceğinin net olarak belirlenmesi, yapılacak hazırlıklar için elzemdir. Hangi mevsimde ve hangi tarihler arasında gideceğinizi de netleştirdikten sonra, gideceğiniz bölgedeki hava tahminlerini incelemeli ve ihtiyaç listenizi buna göre oluşturmalısınız.

Kamp malzemelerinizin seçimine özen gösterin: Kamp yapmak, doğa ile mücadele etmektir. Her şeyi planlasanız da karşınıza çıkacakları belirleyemezsiniz. Bu yüzden kibritten, ilk yardım setine; haritadan, çakıya; gıda malzemelerinden, mutfak gereçlerine kadar tüm gerekli olacak eşyaları yanınıza almış olmalısınız. Lazım olacak her şeyi edinmiş olmanız kadar, bunların kaliteli olması da önemlidir. Su geçiren çadır, sağlam olamayan yürüyüş ya da tırmanma aparatları, ısıtmayan uyku tulumları, çalışmayan el fenerleri ve daha niceleri sizi sıkıntıya sokacaktır. Güvenliğiniz için, kamp malzemelerinizi temin ederken kaliteden ödün vermemelisiniz.

Kamp malzemeleri nelerdir?

  • Çadır: İlk kez kamp yapacaksınız; bu konuda tecrübeli arkadaşlarınızdan ya da internet üzerinden bilgi edinmeyi unutmayın. Alacağınız çadır mutlaka kaliteli olmalı. Yağmurda ya da rüzgarda sorunsuz kullanılabilir olmalı ki; tatiliniz uykusuzluk sebebiyle burnunuzdan gelmesin.
  • Çadır Altlığı / Halısı: Çadırınızın tabanıyla aynı boyutlarda çadır altlığı çadırı korumada oldukça işe yaracak bir malzemedir.
  • Uyku Tulumu: Tüm ana malzemeler de olduğu gibi uyku tulumu da hava koşullarına uygun seçilmelidir. Uyku tulumunu alırken konfor derecelerine mutlaka bakın. Yaz ve kış koşulları için konfor dereceleri farklıdır.
  • Mevsim koşullarına uygun kıyafetler ve ayakkabı
  • El feneri, kaliteli bir çakı, açacak ve yeme / pişirme gereçleri
  • Düzenli kullandığınız ilaçlar varsa yanınıza almayı unutmayın. Bunun dışında ağrı kesici, mide ilacı, yara bandı, sargı bezi gibi basit ilk yardım malzemelerini de mutlaka yanınıza alın. Kamp malzemelerini alacağınız yerlerde genellikle mini ilk yardım setleri de satılmaktadır. Bunlardan bir adet edinmek işinizi çok kolaylaştırır.
  • Yiyecek: Hazır bardak çorba, sucuk, makarna, bulgur, ton balığı konservesi, mısır, hazır noodle, sebze konserveleri gibi keyfinize göre hazır gıdaları yanınıza alın. Ayrıca kamp alanının olanaklarına göre balık-et pişirme durumunuz olacaktır. Buna uygun pişirme gereçleri ve alüminyum folyo almayı da unutmayın. Sabah kahvaltısı için de peynir, domates, salatalık, çikolata, lavaş, ekmek vs. gibi besinler oldukça uygundur.

    Kamp Yapmanın Faydaları

    • Kamp yaparak, doğa ile iç içe olursunuz. Şehir hayatında maruz kaldığınız yoğun kirlilikten, doğanın sunduğu temiz hava ve bol oksijen aracılığı ile arınırsınız. Ciğerlerinize faydası olan temiz hava alımından sağlığınız da olumlu etkilenir.
    • Büyük şehirlerin gürültüsünden kurtulur ve kafanızı dinlersiniz. Metropolün karmaşası ya da trafik seslerinden sıyrılarak zihinsel olarak kendinizi çok daha iyi hissedersiniz.
    • Elektronik eşyaların menzilinden uzaklaşarak fiziksel ve mental olarak rahatlarsınız. Dikkat dağıtan teknoloji ürünlerinin etkisinden uzaklaşarak hem kendinize hem de sevdiklerinize daha fazla zaman ayırırsınız. Ayrıca teknolojiden izole olarak radyasyon etkisinden kurtulur ve biyolojik saatinizi de düzene sokarsınız.
    • Temiz hava, bol güneş ve toprağa temas ile fiziksel olarak yenilenirsiniz. Negatif enerjiden ve stresten arınarak, daha dingin bir ruh haline kavuşursunuz.
    • Exit mobile version