Kalamar Nasıl Temizlenir? Kalamar Servisi Nasıl Olur?

Birçok kişinin düşündüğünün aksine kalamar temizliği gayet basittir. Temizlenmesi gereken kısım sadece kalamarın içi ve etinin yüzeyini kaplayan zardır. İlk denemelerde çok uzun süreceğini düşünen tüketiciler, daha sonraki denemelerde çok daha kolay şekilde kalamar temizliğini yapabiliyor. Dışarıdan kırmızı pembe ve değişik renklerde görünen kalamarın eti yani yenilecek kısmı beyaz olan taraftır.

Adım Adım Kalamar Servisi

İlk Adım: Kanatları Ayırma

Kalamarların kanatları tutarak çekilir ve gövdesinden ayrılır. Burada yanlış koparacağım korkusu olabilir; çünkü kalamarın kanatları gövdesine doğrudan bağlantılı değildir. Kişi çektiğinde olması gereken yerden ayrılacaktır. Kanadıyla birlikte temizlenmesi gereken zarlı kısımda beraberinde gelecektir. Bu arada kalamarın kanatları yenilebilir kısma dâhildir, dolayısıyla zarlarından ayırmak amacıyla ilk ayrılan parça bir tabağa konur.

İkinci Adım: İçini Temizleme

Kalamarların kafasından tutarak çekilir ve gövdesinin içindeki organları ile birlikte dışarı gelmesini sağlanır. Kafasını atmak doğru değildir; çünkü en güzel yeri kafası ve kollarıdır. Kafasını aldıktan sonra gövde kısmının ucundan bastırınca dışarı jelatinden bir kemiğin çıktığı görülecektir. Bunu çekerek çıkartın; çünkü kıkırdak kalamarın tek kemiğidir ve yenilemez. Organları çıkartırken kalamarın mürekkep kesesi patlayabilir ve kişinin ellerine mürekkep akabilir ama bu bir sorun değildir.

Üçüncü Adım: Zarı ve Gövdenin İçini Temizleme

Organları çıkarıp attıktan sonra kalamarın et kısımlarının üstünü kaplayan zar temizlenmelidir. Kalamarın eti beyaz ve elimizle tutulabilen zar kalmayana dek temizlemeye devam ettikten sonra gövde ve kanatlar ortaya iyice ve beyaz haliyle çıkmaktadır.
Daha sonra gövdenin içini temizlemek üzere tersine çevrilir. Kalamarın gövdesinin uç kısmından veya gövdesinin orta kısmından bir parmak darbesiyle iç kısma etini iterek ters düz edilebilir. Gövdesinden sonra kanatlarında zarları temizlenir. Kafa kısmında kollarının ortasında küçük misket şeklindeki dişleri çıkarılır ve atılır. Kafasının ense kısmındaki sert kısımlarda çıkarılıp atılır. Gözleri kafasından ayrılır ve atılır. Kollardaki görünen zarların çoğunluğu alınmalıdır ama kollar o şekilde de yenilebilir.

Dördüncü Adım: Servis

Temizleme işlemi bittikten sonra kalamarın gövde kısmı halka şeklinde doğranır kanatlar uygun büyüklüklerde parçalanır. Kolları uzunluklarına göre bir kaç parçaya bölündükten sonra kalamarlar pişirilmeye hazırdır. Kalamar kişilerin pişirmeye uygun gördüğü bir tarif ile hazırlanarak pişirilir.

Exit mobile version