Jet Lag Etkileri Nasıl Geçer?

Günümüzün yoğun temposunda uzun mesafeli uçuşlar ve ardı arkası kesilmeyen seyahat programları pek çok kişi için sorun haline gelmektedir. Özellikle uzun mesafeli uçuşlar sonrası yaşanan jet lag, en basit tanımıyla içinde bulunulan saatle, vücudun biyolojik saatinin uyumlu olmaması anlamına gelmektedir. Zaman dilimi değişimi sendromu olarak da adlandırılır. Jet lag doğu – batı ya da batı – doğu yönlerinde yapılan ve saat farkı fazla olan bölgeler arasında yapılan uçuşlarda görülmektedir. Batıdan doğuya yapılan uçuşlar ve gündüz uçuşlarında jet lag etkileri daha fazla görülmektedir.

Jet Lag Neden Olur?

İnsanların psikolojik, biyokimyasal ve fizyolojik davranışlarının ve değişimlerinin yaşandığı 24 saatlik döngüye sirkadiyen saat (ritim) adı verilir. Biyolojik saatin içinde yer alan 24 saatlik sirkadiyen ritim, uyku ve uyanıklık döngüsüdür. Bu günlük döngünün çeşitli nedenlerle bozulması, fizyolojik ve psikolojik negatif sonuçlar doğurur. Vardiya değiştirerek çalışanlar, uzun mesafe seyahat edenler, değişen okul-sınav programlarına maruz kalan öğrencilerde günlük ritim bozukluğu meydana gelmektedir. Sirkadiyen ritim bozulmasının dışında güneş ışığı etkisi ve uçak kabin basıncı değişimi de jet lag sebeplerindendir.

Jet-Lag Belirtileri Nelerdir?

Uykusuzluk ilk sırada gelmek üzere, uyku düzeninin bozulması ve yorgunluk hissi jet lag yaşandığının en temel belirtisidir.
Kabızlık ya da ishal gibi sindirim sorunları, halsizlik, gerginlik, konsantrasyon bozukluğu, iştahsızlık, baş ağrısı, adet düzeninin bozulması, bulantı ve vücut direncinin azalması da görülebilecek jetlag belirtileri arasında sayılmaktadır.

Jet Lag Etkileri Nasıl Geçer?

Jet Lag Kimlerde Daha Fazla Görülür?

Exit mobile version