İstanbul’daki Yelken Külüpleri

Tarihte yelkenli teknenin ortaya çıkışı Mısırlılar sayesinde olmuştur. İlk yelkenin ham maddesi tahmin edebileceğiniz gibi bitkisidir. Mısırlıların ardından Roma, Yunan, İspanyol,Portekiz Fransız ve İngilizler tarafından kullanılmıştır.

Yelkenin çalışma prensibine baktığımızda hafif torlu (hafif bombeli) bir yapıya sahip olduğunu görürüz. Bunun sonucunda yelken üzerinde hava basınç farkı oluşur ve yelkeni ileri doğru çeker; ancak rüzgar olmadığında yelken açılmaz. Yelkenin çalışması için en basit haliyle itme ve emme kuvvetine dayanır. İtme kuvveti;rüzgarın esmesinden oluşan enerjisinden doğan kuvvettir.

Rüzgarlı havalarda rüzgara doğru yürümeyi zorlaştıran, elimizdeki bir poşetin uçmasını sağlayan bu kuvvettir. Dik şekilde etki eder. Emme kuvveti;rüzgara karşı seyreden bir yelkenlinin, yelkenleri üzerinde emme kuvveti oluşur. Uçakların uçmasında her zaman emme kuvveti etkilidir. Bu kuvvetin oluşumunda rüzgar, yelkenin her iki yakasından akmaktadır. Yelkenin her iki yakasından akan rüzgarın oluşturduğu kuvvet ile yelkenli teknemiz rüzgara doğru emilir.

Yelken her ne kadar ayrı olarak düşünülse de denizcilik ve yelken bir bütündür. İyi bir yelkenci olabilmek için iyi bir denizci olmak gerekir. Bu yazımızda sizi denizle, yelken ve tekneyle buluşturuyoruz. Rüzgarı teninizde hissedeceksiniz.

 

ALFA SAİL Yelken Kulübü

Her biri en az 18 yıllık yelken tecrübesi olan eğitmenlerden denizcilik ve yelken eğitiminizi kurlara bölünmemiş toplamda 20 saatte alabilirsiniz. Kalamış Marinada trofe şampiyonlukları bulunan yüksek performanslı 10 metrelik teknelerde pratik yapabilir, pratik bana yetmez ben yarışmak istiyorum derseniz Alfa Sailing’ in kendi yarış takımına da katılabilirsiniz.

http://www.alfasail.com/

ATAK Akademi Yelken Kulübü

İstanbul Yelken Kulübü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bu akademide temel & ileri yelkencilik eğitimi, amatör denizci belgesiyle uyumlu teorik eğitim alabilirsiniz. Hem bireylere hem de kurumlara özel yelken eğitimi veren kurumun yeri Fenerbahçe ‘de İstanbul Yelken Kulübü Tesisleri içerisinde.

http://atakakademi.com/

Kalamış Yelken Kulübü

Fenerbahçe Burnunda eğitim veren Kalamış Yelken Kulübünden hem bireysel hem de grup olarak ders alabilirsiniz. Karma grupların eğitim saat ve tarihleri sabit olsa da grup derslerinde eğitim takviminizi kendiniz oluşturabilirsiniz. Eğitimler teorik ve pratik olarak ayrılıp toplamda 15 saat sürmektedir. Eğitim sonrası katılım sertifikası da verilmektedir.

http://kalamisyelken.com.tr/

Marina Dragos Yelken İhtisas Kulübü

Yelken ve yetkinlik eğitimlerinin verildiği bu köklü kulüpte çocuklar ve gençler için ücretsiz kontenjanda bulunuyor. Türkiye Yelken Federasyonu yarış takviminde yer alan yat ve hareketli salma yarışları, ralliler, Dino Cup ve Kartal Belediyesi işbirliği ile Optimist Yaz Okulu ve Deniz Şenliği etkinliklerini düzenleyen külüp, Kartal ilçesi, Cevizli Orhantepe mevkii, Dragos koyunda faaliyet gösteriyor.

http://marinadragos.org/

Marmara Yelken Kulübü

Klasik Eğitim Teknelerinden farklı olarak ‘yat’ donanımına sahip tekneleri sayesinde rahat bir şekilde eğitim veren külüp, temel eğitimlerinde ana yelken, cenova veya flok, ileri seviyede de asimetrik balon yelkenlerini, vinç ve elektronik aletleri tanımayı öğretiyor. Yelkene yeni başlayanlar için ‘yeke dümen’ öneren külüpte yaz ve kış okulu şeçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Üstelik kendi üyelerine %10 indirim sağlıyorlar.

http://www.marmarayelken.org.tr/

Denizin, özellikle de yelken sporunun; insanlara mücadele gücü, planlama, isabetli ve süratli karar alma, özgüven gibi birçok özellik kazandırdığını söyleyebiliriz.

Exit mobile version