Ispanak Nasıl Temizlenir?

ıspanak nasıl temizlenir

Yeşil yapraklı sebzeler en hassas gıdalar içinde yer alır. Doğru şekilde yıkanmadığında birçok sağlık sorununa yol açabilir. Yeşil sebzeler aynı zamanda doğru saklama yöntemlerini bilmediğiniz zaman hızla bozulur. Hepimiz birkaç gün sonra pişirmek üzere satın aldığımız ıspanağı ya da salata malzemelerini tazeliğini kaybetmiş şekilde bulmanın hayal kırıklığını yaşamışızdır. Yeşil yapraklı sebzeleri temizlemek için iki seçenek vardır. Onları ya kullanmadan hemen önce yıkayabilir ya da pişirme adımını kolaylaştırmak için dolaba temiz şekilde kaldırabilirsiniz. Ispanak temizliğinin ne kadar vakit aldığını düşünürsek boş bir zamanınızda yıkayıp doğru şekilde muhafaza etmek oldukça iyi bir fikir olabilir. Her iki şekilde de ıspanak nasıl temizlenir sorusuna en sağlıklı ve pratik ipuçlarını anlatarak cevap vereceğiz.

Ispanak nasıl temizlenir?

Ispanağı avucunuza sığdırabildiğiniz kadar alın ve köklerini bıçak yardımıyla kesin. Bu sırada çürümüş, rengi bozulmuş ve fazla yumuşamış yaprakları ayıklamayı unutmayın.

Yaprakları tek tek yıkamaya çalışmak oldukça zordur. Bu sebeple büyükçe bir yıkama kabına su ve yarım su bardağı sirke dökün. Bu aşamada salata kurutucusu da kullanabilirsiniz. Sebze temizliği için elma ya da üzüm sirkesi kullanabileceğiniz gibi marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz beyaz sirkeyi de tercih edebilirsiniz.

Ardından ıspanak yapraklarını bütün olarak yıkama kabına koyun. 10 dakika sirkeli suda bekletin.

Sirke ıspanak yapraklarındaki kumun kolayca su dibine çökmesini ve kimyasaldan arınmasını sağlar. Ispanakları elinizle kaldırdığınızda dipteki kumu görebilirsiniz.

Ardından ıspanakları yıkama suyundan çıkarın ve temiz su alarak 3-5 dakika daha bu suyun içinde bekletin. Ispanakları alın, suyu dökün ve suyu doldurup dökme işlemini tekrarlayın. Akan su altında yıkamanıza lüzum yok. Tekrar işlemlerinde suda bekletme yapmayın.

Yıkama kabında gördüğünüz su berraklaştığında kumdan ve kimyasaldan arınmış demektir.

Ispanakları süzgeçte bekleterek ya da kurutma kabı yardımıyla kurutun.

Sirke yoksa tuz ve karbonat içinde bekleterek de ıspanağı kolayca temizleyebilirsiniz.

Ispanak köklerini de yemeklerinize kullanacaksanız; ayrı bir kapta aynı temizleme yöntemini uygulayabilirsiniz.

Ispanak temizlerken dikkat edilmesi gerekenler;

Taze Ispanak Nasıl Anlaşılır?

Ispanak satın alırken diri, yeşil ve hoş kokulu olanları seçin. Taze ıspanağın kökleri de diri ve canlı görünür. Sararmaya başlamış ve yumuşamış yapraklar, tazeliğini kaybettiğini gösterir. Paketlerde satılan yıkanmış ıspanakları alırken tarihini kontrol etmeyi unutmayın.

Salatalar için küçük, ince yapraklı taze ıspanakları tercih edin. Daha büyük, koyu yeşil renkli ve kalın gövdeli ıspanakları yemek ve börek için kullanabilirsiniz.

Ispanağın Faydaları

Ispanak, içerdiği vitaminler sebebiyle hem gelişim çağındaki çocuklar hem de yetişkinler için son derece faydalı bir sebzedir. İçerdiği K, A, C, E ve B grubu vitaminleri ile magnezyum, demir, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından zengin bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp ve damar hastalıklarına, kansızlığa karşı sıklıkla tüketilmesi gerekir. Bunların yanı sıra sindirimi kolaylaştırır, dişleri ve kemikleri güçlendirir, sinir sistemini korur.

Ispanağın faydaları saymakla bitmez. Ispanak salatalarda çiğ olarak tüketilebileceği gibi yemek ya da böreklerde pişirilerek de kullanılır. Ispanak temizleme zor gibi gözükse de birkaç pratik yöntemle saatlerce kumdan arındırmak için uğraşmaz ve litrelerce su harcamamış olursunuz.

 

Exit mobile version