Hamsi Nasıl Temizlenir?

hamsi nasıl temizlenir

Hamsinin en lezzetlisi deniz soğuduktan ve hamsi yağlandıktan sonra yenendir. İdeal hamsi mevsimi Aralık ayından Şubat ayının sonuna kadar olan zamandır. Hamsinin kızartması, tavası, buğulaması, sarması, pilavı, çorbası yapılır. Hangi şekilde pişirirsek pişirelim yapılması gereken ilk şey hamsiyi temizlemektir. Pişirme türü değişse de hamsi temizleme genel olarak hep aynıdır. Hamsi nasıl temizlenir ve ayıklanır konusunu tüm ipuçları ve pratik yöntemleri ile anlattık.

Hamsi nasıl temizlenir?

Hamsi temizliğine başlamadan önce balıkların hepsini geniş bir kaba alın. Hamsileri tek tek temizlemeniz gerekir. Her bir balığı sol elinizin avuç içine başı yukarıda kalacak şekilde koyun. Sağ elinizin baş ve işaret parmağını kullanarak ilk önce başını koparın. Hamsinin başını kopardıktan sonra göğüs tarafından kuyruğuna doğru işaret parmağınızla karnının içindekileri sıyırın. Yenmeyecek kısımları tamamen ayıkladıktan sonra hamsiyi süzgeçli bir kaba alın. Ardından bol su ile yıkayın.

Bazı hamsi yemeklerinde hamsinin filetosu kullanılır. Bu durumda kılçığının da temizlenmesi gerekir. Hamsiyi temizledikten sonra iki elinizle tamamen koparmadan ortadan ikiye ayırın. Kılçığını baş ve işaret parmağınızı kullanarak nazikçe kuyruğa doğru çekin. Özellikle yağda kızartma yapılacaksa baş ve kılçıkları temizlenmiş 2 hamsiyi birbirine yapıştırıp unlayıp kızartırsanız yemesi çok daha keyifli olacaktır.

Hamsinin kafasını koparmak istemezseniz; yine sol avucunuza aldığımız hamsinin yanaklarının altında kalan solungaç bölgesinden sağ işaret ve baş parmağınızı kullanarak karnını sıyırın. Akabinde yine bol su ile yıkayabilirsiniz. Hamsiyi unlamadan ya da pişirmeden önce süzgeç içinde iyice süzülmesini bekleyin.

Afiyet olsun.

Exit mobile version