Gıda İntolerans Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

Sağlıklı olduğunu düşünerek yediğimiz birçok gıda tüketildikten sonra sindirilemeyip içerisindeki protein gibi birçok yapı taşına karşı vücudumuzda negatif reaksiyonlar gelişebilmekte, bunun sonucunda birçok rahatsızlık ve kilo problemi yaşanmaktadır. Bu durum gıda intöleransı olarak tanımlanmaktadır.

Gıda intoleransı sindirim sistemi yanıtıdır, genelde hayatı tehdit edici olmayan ancak birçok uzun süreli hastalığa sebep olan biyolojik reaksiyonlardan oluşur. Gıda alerjisinden farklı olarak IgE ( İmmünglobulin E ) antikorları değil igG antikorları üretilir. Gıda intoleransı gıda alerjisinden çok daha yaygındır ve Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya nüfusunun yarıdan fazlasını etkilemektedir.

Gıda İntoleransı gıda alerjisi ile karıştırılmamalıdır. Gıda alerjisi az kişide görülür ve kısa sürede öldürücü etkilere kadar varan sonuçlar doğurabilir. Gıda intoleransında ise yediğimiz yiyeceklerin olumsuz etkisi oldukça geç farkedilir.
Normal beslenen bir insan, 24 saat içinde birçok yiyecek yediği için yaşadığı sorunun gıdadan olduğunu bilse bile hangi gıdadan olduğunu tespit edilmesi çok zordur.Gıda intoleransı geçici veya kalıcı olabilir.

Gıda intolerans testi hangi gıda veya gıdalara karşı intoleransınız olduğunu öğrenebileceğiniz bir testtir ve kişinin vücut sağlığına zararlı etkileri olan gıdaların tespiti için yapılan bir uygulamadır. Bu test verilerinin sonucunda gıdalardan uzak durarak bünyenizde oluşabilecek fiziksel ve ruhsal olumsuzluklara son verebilirsiniz.
Her insanın vücudu farklı olduğu gibi her insanın gıdalara karşı vücudunun verdiği tepki de farklıdır, gıdalar her insanda farklı şekilde etkileşime uğrar.

Kimi insanların çok yese de şişmanlayamaması ya da az yediği halde zayıflayamaması gıda intoleransından kaynaklanabilir. Bu test vasıtasıyla zayıflama konusunda hangi gıdaların vücudunuzda kiloya neden olduğunu öğrenebilir ve bu şekilde bu gıdalardan uzak durarak çok daha kolay bir şekilde daha hızlı kilo verebilirsiniz. Diğer taraftan, vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller konusunda hangi gıdaları tüketmeniz gerektiğini de öğrenebilirsiniz. Böylelikle vücudunuzun savunma sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı daha dirençli olabilirsiniz.

Gıda intoleransı hangi hastalıklara yol açabilir?

Şişmanlık, kilo verememe, migren, akne, nedeni bilinmeyen ödem, gaz, şişkinlik, halsizlik, kronik yorgunluk, kabızlık, cilt problemleri, (sivilceler, kaşıntı, egzema…), romatizmal hastalıklar, astım, ishal, ürtiker, mide hassasiyeti, uyku bozuklukları, baş ağrısı, solunum yolu hastalıkları, kronik farenjit, sürekli nezle olma, ağızda yaralar, sık gribe yakalanma, kronik burun akıntısı, otistik spektrum bozukluğu, sedef hastalığı, nörodermatit, mide krampları, depresyon gibi pek çok hastalığa yol açabilir.

Gıda intolerans testi nasıl yapılır?

Şikayetlerinizin uzman bir hekim tarafından araştırılarak sorunun gıda intoleransıdan mı yoksa gıda alerjisinden mi kaynaklandığının saptanması gerekir.
Laboratuar testi yaptırmadan hangi gıdalara karşı intoleransın olduğunu anlamak çok zordur. Vücudun belirli gıdalara karşı gösterdiği intoleransın kimi semptomlarda ortaya çıkması üç günü bulabilir ve haftalar boyu devam edebilir. Normal bir insan belirtilen süreçte çok çeşitli gıdalar tüketir, test yapılmadığı takdirde hangi gıdalara karşı intoleransın olduğunu bulmak imkansızlaşır.
Test için açlık-tokluk gerekmez, laboratuvara gelen kişi 30 saniyelik bir işlem ile parmak ucundan kan verir. Eller sabunla yıkanır, İğne parmağınızın üzerine konup üstündeki bölüme bastırılır, parmak ovalanarak bir damla kan çıkarılır, özel bir pamuk ile kan emdirilir, analiz için emdirilmiş kan özel tüpüne konur.
Kişilerden alınan kan örneklerinde lgG4 seviyeleri ölçülmektedir. Gıdaya özgü lgG antikoru ( Vücutta en fazla bulunan antikor türüdür. Tüm vücut sıvılarında bulunur. Antikorların %75-80’ini oluşturur. Bakteri ve virüs iltihaplarına karşı vücudumuzu koruyan ana elemanlardır ) varlığı, kişinin o gıdaya daha önceden bir reaksiyon gösterdiğini açıkça göstermektedir.
Çıkan sonuca göre kişinin hangi gıdalara karşı intoleransı olduğu saptanır ve özel bir diyet programı uygulanır.

Exit mobile version