Evlilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Evlilik, bir aile kurmak, birçok insanın hayali bu büyük, mutlu günü yaşamak. Prosedürler, detaylar, birçok insanı sıksa da, ileride kurulacak yuva düşünüldüğünde, bu detaylar, zevkli hale gelebiliyor. Evliliğin ilk aşaması olan, evlilik başvurusu nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir, kafalarda biriken soru işaretlerinden bir kaçı. Hayata yön veren o soruya ‘’evet’’ cevabını vermeden önce, atlanmaması gereken detaylar ve yerine getirilmesi gereken şartlar da tabi ki var.

Önce, müstakbel eşinizle birlikte, bulunduğunuz yerdeki evlenme dairesine başvuru yapmanız ve evlenmek istediğinize dair bilgi vermeniz gerekir. Farklı şehirlerde yaşıyorsanız, siz ayrı, müstakbel eşiniz ayrı da başvuru yapabilirsiniz. Size ve eşinize ait belgeler, nikâhın kıyılacağı nikâh dairesinde birleştirilerek, başvuru işlemi tamamlanır.

Eşinizle ayrı şehirlerdeyseniz, müracaatı vekâletname aracılığıyla yapmanız gerekir. Bu vekâletnameyi, noterden alabilirsiniz. Vekâletnamenin geçersiz olmaması için, vekâleti alan ve veren kişiler ile evlenecek kişinin kimlik bilgileri, vekâletnamenin evlilik başvurusu için verildiği gibi bilgilerin yer alması gerekir.

Evlilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gereken belgeler

Bu işlemler sonrasında, evlendirme dairesine gitmeniz ve orada bulunan memura, evlenmek istediğinize dair beyanda bulunmanız gerekir. Dile getirdiğiniz bu beyan, ikişer adet verilen ‘’evlendirme beyannamesi’’ adlı belgeye geçirilir. Üzerinde kimlik bilgilerinizin ve fotoğraflarınızın yer aldığı beyannameyi imzalamanız ve size beyannameyi veren evlendirme memuru tarafından, beyannamenin tasdik edilmesi gerekir. Evlendirme beyannamesini tasdik ettikten sonra, evlendirme memurunun talep edeceği bazı belgeler var.

-6 adet fotoğraf
-Nüfus kayıt belgesi
-Nüfus cüzdanı örneği
-Sağlık raporu

Nikah için Başvuru yapılabilecek yerler

-Belediye Başkanlıkları (Evlenme Memurluğu),
-Nüfus Müdürlükleri
-Köy Muhtarlıkları
-Yurt dışında evlendirmeye yetkili makamlar

Eğer nikâh işlemlerinizi, müstakbel eşinizle beraber müracaat ettiğiniz nikâh dairesinde yapmak isterseniz, herhangi bir sorunla karşılaşmadan, aynı evlendirme dairesinde nikâh kıydırabilirsiniz. Başka bir evlendirme dairesinde kıydırmak isterseniz, alacağınız evlendirme beyannamesi ile, Türkiye’nin veya Dünya’nın herhangi bir yerinde, herhangi bir evlendirme dairesinde, nikâhınızı kıydırabilirsiniz. Eğer eşiniz yurtdışında ikamet ediyorsa Konsolosluklardan temin edilen özel vekaletnameyle işlemlerini yürütebilir. Ancak Türkiye’de bulunuyorsa şahsen başvuru yapmak gerekir.

Evlendirme dairesinde nikâh kıydırabileceğiniz gibi, resmi tatil olan günler de dâhil, özel salonlarda, gerekli izinleri alarak hastane veya cezaevinde de nikâh kıydırabilirsiniz. Nikâh kıyılamayacak tek yer, ibadethanelerdir, onun dışında, nikâh memurunun onayı bulunan her yerde nikâh kıydırabilirsiniz.

Evlendikten sonra kadın kendi soyadını kullanmak isterse, Belediye evlendirme memurluğuna yazılı başvuru yapması gerekir. Böylelikle kadın, kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Evlilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nikâh şahidi için aranan şartlar

Nikâh şahitliği için, şahit olacak kişinin, reşit olması, mümeyyiz olması (ayırt edebilecek güce sahip olması) ve tanıklık edeceği kişi tanıması dışında, bir şart veya yükümlülük yoktur. Bu koşullar dışında, herhangi bir şart veya engel bulunmaz. Ayrıca, ikiden fazla nikâh şahidi olması konusunda da bir sınırlama veya şart yoktur. İki kişiden fazla nikâh şahidi de seçebilirsiniz.

‘’Yıldırım Nikâhı’’ adlı bir şey var mı, yapılabilir mi?

Eskiden yürürlükte olan medeni kanunda, evlendirme beyanı diye bir mevzuat olmadığı için, kişilerin bağlı bulunduğu muhtarlığa başvuru yapıldığında, belgeler bir süre muhtarlıkta, askıda kalıyordu. Evlenmek isteyen kişiler, bu süreyi doktor raporu ve mahkeme kararıyla kaldırıp yıldırım nikâhı kıydırabiliyorlardı. Ancak bugünkü mevzuatta, ‘’yıldırım nikâhı’’ adlı bir çeşit bulunmuyor. Acil nikâh için de gereken evraklar, normal nikâh ile aynı. Başvurunuzu yaptığınızda, birkaç gün veya bir hafta içinde, nikâhınızı kıydırmanız mümkün.

Evlilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bugünkü mevzuatta, yıldırım nikâhı diye bir şey yok ama zaten, gerekli belgeleri tamamladığınızda, evlenmenize engel bir durum yoksa birkaç gün içinde nikâh kıydırabilmeniz mümkün.

Exit mobile version