Evde Su Kaplumbağası Nasıl Bakılır?

Herkes, hayatında en az bir kere, evinde kendisine arkadaş olabilecek bir canlı beslemeyi kafasından geçirmiştir. Hayal etmesi heyecanlandıran bir durum olsa da gerçeğe dönüştürmesi bir o kadar zordur. Bu hayali balık ya da su kaplumbağası gibi, bakımı kulağa daha kolay gelen canlılar alarak gerçekleştirebiliriz. Su kaplumbağaları her ne kadar küçük görünerek, bakım konusunda bizi yanıltsalar da her canlı gibi onların da düzenli bir bakıma ve ilgiye ihtiyaçları var.

Kaplumbağalara Yaşam Alanı Oluşturma

Evde su kaplumbağası beslemek istiyorsanız ilk yapmanı gereken ona uygun bir yaşam alanı tesis etmek olmalıdır. Bir pet shoptan su kaplumbağası alıp, evde boş bulduğumuz bir leğene koymak hiç doğru bir seçim değildir. Her canlının olduğu gibi su kaplumbağalarının da, ihtiyaçlarına göre tasarlanmış, özel yaşam alanları olmalıdır.
Su kaplumbağalarının yaşam alanlarında suya ve kuru alana ihtiyaçları vardır. Su kaplumbağalarına özel olarak hazırlanmış akvaryuma ihtiyaçları vardır. Kaplumbağaların akvaryumlarının içinde kuru alanda olduğu için kimileri bu akvaryumlara ‘paludaryum’ derler.
Su kaplumbağaları da balıklar gibi yüzmeyi severler. Bu yüzden akvaryumlarının ¾ ‘ünü su ile doldurabilirsiniz. Bu sayede kaplumbağalarınız yüzmenin keyfini doyasıya çıkarabilir. Kuru alan ise ilk başta alacağınız ada veya taş yığını ile sağlanabilir. Kuru alanda kaplumbağalarınız sere serpe yayılırken aynı zamanda uzayan tırnakları da törpülenecektir. Bu alanlar kaplumbağalarınızın tırnak bakımları için de gereklidir.

Kaplumbağalarınız çok hızlı büyüyecekleri için, ilk aşamada masraftan kaçınmayıp her şey dahil bir akvaryum hazırlayabilirsiniz. Kuru alana geçtikleri zaman üşümemeleri ve kabuklarını çabuk kurutmaları için spot lamba kullanabilirsiniz. Gündüzleri açıp geceleri kapatarak gece gündüz hissi oluşturabilirsiniz.
Akvaryum içine ısıtıcı alarak su sıcaklığını ve akvaryum sıcaklığını koruyabilirsiniz. Türkiye’de satılan su kaplumbağalarının ana vatanı Karayipler’dir. Cinsleri Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası olarak geçer. Sıcak memleketlerden gelen bu canlılar aynı sıcaklığı evinizdeki akvaryumda da hissederse mutlu olacaklardır.
Kaplumbağalar görüp görebileceğiniz en pis canlılardandır. Bu yüzden akvaryum içinde yerleştireceğiniz filtre suyun daha temiz olmasını sağlayacaktır. Böylece canlılarınız daha sağlıklı yetişecektir. Filtreyi düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin.

Evde su kaplumbağası nasıl bakılır?

Kaplumbağalar kirli hayvanlardır, bu kirlilik kaplumbağalarınız büyüdükçe artacaktır. Bu nedenle düzenli aralıklarla sularını temizlemelisiniz. Kaplumbağanızın özel olarak temizlenmesine gerek yok, ancak diş fırçası yardımı ile hafif hareketlerle dış kabuğunu temizleyebilirsiniz. Böylece kaplumbağalarınız daha parlak görünecektir.
Kaplumbağalar çok hızlı şekilde büyüdükleri için, ilk gördüğümüz boylarına aldanmamalıyız. Bir akvaryumda bulunması gereken ideal kaplumbağa sayısı 1 ile 3 arasındadır. Büyüdükçe daha zor şartlarla karşılaşacağınızı unutmayın. Aynı zamanda kaplumbağalar çok sosyal canlılar değildir. Aralarında sonradan katılanları dışlayabilirler, hatta kavga edebilirler.
Su kaplumbağaları da balıklar gibi dışarıdan izlenerek keyif alınacak canlılardır. Yaşam alanlarından sürekli çıkarılıp, sevilecek canlılar olarak düşünmeyin.

Cinsiyetleri Nasıl Anlaşılır?

Yavru kaplumbağaların cinsiyetleri belli olmaz. Pet shoplardan doğru cinsiyet tahmin etmelerini beklemeyin. Bir su kaplumbağasının dişi mi erkek mi olduğunu tahmin edebilmek için en az 1 sene geçmesi gerekir. Erkeklerin tırnakları dişilere göre çok daha fazla uzar. Aynı zamanda kuyrukları daha uzun ve kalın olur, çünkü kuyruklarının içinde cinsel organları bulunur. Dişiler erkeklere göre daha iri yapıda olurlar. Cinsiyetlerini böyle anlayabilirsiniz.

Nasıl Beslenmeliler?

Su kaplumbağaları da balıklar gibi obur canlılardır. Sularına ne atarsanız atın büyük bir afiyetle yiyeceklerdir. Bu yüzden küçük parçalar halinde, azar azar beslemekte fayda vardır. Su kaplumbağaları vejeteryan canlılar değillerdir. Tam tersine et yemeyi severler. Vereceğiniz her yemi azar azar ve ufalayarak vermelisiniz. Yavru kaplumbağalarınız için en uygun yem farklı firmalardan çıkan hazır yemler olacaktır. Bu yemler kurutulmuş küçük kurtçuklardır, sevimli arkadaşlarınız iştahla yiyeceklerdir. Su kaplumbağaları büyüdükçe yem verme sıklığı da artmalıdır.

Tüm bakım kurallarına uyarsanız, sevimli su kaplumbağaları ile uzun yıllar ev arkadaşlığı yapabilirsiniz.

Exit mobile version