Evde Domates Nasıl Yetiştirilir?

Son yıllarda gıda üretiminde ticari kaygıların ön plana çıkması, çok tüketilen sebze ve meyvelerin bile güvenirliklerini yitirmesine neden olmakta. Bilinçsizce kullanılan tarım ilaçları, hormon olarak bilinen çeşitli kimyasallar nedeniyle her geçen gün daha da sağlıksız ürünler karşımıza çıkıyor. Her mevsimde yemeklerin en önemli malzemelerinden biri olan domates evde kolaylıkla yetiştirilebilecek sebzeler arasında yer alıyor. Siz de evde domates yetiştirmek için neler yapmanız gerektiğiniz öğrenin.

Saksıda Domates Yetiştirmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Domates, evde yetiştirilmesi fazla zahmet gerektirmeyen bir bitkidir. Bazı püf noktalarına dikkat ederek, siz de evde tüketiminizin büyük bir kısmını kendiniz yetiştirebilirsiniz. Evde domates yetiştirmeye başlamak için öncelikle saksı ve toprağa ihtiyaç olacaktır. Saksı olarak yoğurt kapları bile kullanılabileceği gibi tohum çimlendirme kapları da kullanılabilir. En uygun saksı tipi plastik olanlardır. Eğer yoğurt kabı gibi bir kap tercih edilecekse iyice temizlenmesi, dezenfekte edilmesi gerekecektir.

Evde domates yetiştirmeye başlamak için ihtiyaç duyulacak ikinci malzeme topraktır. Ph oranı 5,5 ile 7 arasında, solucansız ve bakteri içermeyen bir toprak domateslerin yetişmesi için uygun olacaktır. Tohum seçiminde, yetiştirilmek istenen domates türüne uygun bir tohum olmasına dikkat edilmelidir. Bu konuda tohum aldığınız yerden size yardımcı olmasını ve yönlendirmesini isteyebilirsiniz.

Domatesler, tohumdan yetiştirilmek istendiğinde, yaklaşık 7 cm. çapında bir saksıya 2 – 3 domates tohumu ekilmelidir. Toprağın üst kısmı hafif nemli olacak kadar sulamak yeterli olacaktır. Evde domates yetiştirmek için uygun ortam ısısı da 22 – 26 derecedir. Tohumların daha sık ekilmesi halinde fide vermeye başladığında seyreltmek gerekecektir. Domates tohumları, kuvvetli güneş ışığına ya da florasan ışık kaynağına yakın bir şekilde yerleştirilmelidir.

Domates yetiştirmeye fide kullanılarak başlanacaksa; fideler toprağa üst kısmında birkaç yaprak kalacak şekilde dikilmelidir. Domates fidesi gövde kısmından kök saldığından, ne kadar derine dikilirse bitkinin kökleri o kadar güçlü olacaktır.

Evde Domates Yetiştirmenin Püf Noktaları

Exit mobile version