Evde Kolaylıkla Bakabileceğiniz Köpek Cinsleri

Köpekler, insanlar için oldukça yakın dostlar ve beslenmek istenen hayvanlar arasında, ilk sıralarda geliyorlar. Cana yakın oluşları, güvene dayalı kurdukları ilişkiler, onları besleyen insanlara tarifsiz hisler yaşatıyorlar. Ama herkesin bahçeli, hayvanların rahat rahat yaşayabileceği evleri yok. Bazı köpek türleri var ki, onları klasik apartman dairelerinde beslemek, mümkün değil. Buna kalkışmak bile, hem hayvan için, hem de onu besleyen kişi için, bin bir türlü çileyi beraberinde getiriyor. Ancak, apartman dairesinde ortak yaşama uygun, evde besleyebileceğiniz köpek cinsleri de mevcut.

Genellikle büyük boy ırklarına sahip, vücut yapısı itibariyle oldukça heybetli köpekler, kimi insanlara çekici gelse de, apartman ve topluluk hayatına uygun köpek türleri, genellikle küçük boy ırklardır. Buna rağmen küçük boy ırkların da fazla ses çıkarması gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor. Evin boyutu, köpeğin hareket ihtiyacı, ortamla arasındaki ilişki göz önünde bulundurularak, hangi köpek türünün uygun olduğuna bakmak gerekiyor. Ana hatlarıyla, aslında sizin hangi köpek türünü sevdiğinize ve hangi türler ile daha iyi anlaşacağınıza bağlı bir konu olsa da, standart olarak evde beslenmeye daha uygun ırklar var.

Beagle

Beagle cinsi evde beslenebilecek köpeklerden biri. Türkiye’de en çok beslenen ev hayvanlarından olan Beagle cinsi, herkesi sever, son derece cana yakın, sosyal, cesur ,akıllı, neşeli ve tatlı bir cinstir. Sosyal yapıları gelişmiştir ve çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Ancak evde, hareket edecekleri geniş bir alan olması gerekir. Ne istediklerini bilen, gözlemci köpeklerdir sakin ve disiplinli bir şekilde eğitilmelidirler. Yalnız kalmayı sevmezler, yüksek sesle uluyabilirler. Bu cins köpekler başına buyrukturlar etrafı keşfetmeyi severler, açık geniş bir arazide tasmasız bırakırsanız çevreyi gezmek için uzaklaşabilirler.

Evde besleyebileceğiniz köpek cinsleri

Pug

Puglar Çin kökenli bir süs köpeği ırkıdır. Herkesin gözünde küçük ama büyükmüş gibi duran, kocaman anlamlı bakan gözleriyle oldukça komik bir cinstir. Bakışlarında mutsuz bir ifade olsa da aslında çok kolay mutlu olabilen neşeli, oyuncu ve sahibine çok sadık bir köpektir. Yaramaz değildir, hata yaptıklarında verilen sert cezalar, bağırmalar bu tip ırkları küstürür ve daha da zorlar bu nedenle mümkün olduğunca sakince hareket etmelisiniz .Pug bekçi köpekliği de yapabilir fakat havlamayı çok fazla seven bir ırk değildir gerekli gördüğü takdirde havlar. Diğer hayvanlarla ve çocuklarla çok iyi geçinmektedir. İlgiyi, düzenli yürüyüşleri severler, oldukça iyi gözlem yaparlar ve dikkatlidirler. Apartmanda kolaylıkla bakılabilir, bir süre sonra siz ne yapıyorsanız o da aynısını yapmak ister. Kendisini köpek gibi değil, insan gibi görür. Çok sıcak ve soğuk hava bu ırkı kötü etkiler.

Evde besleyebileceğiniz köpek cinsleri

Amerikan Cocker

Ava karşı oldukça iyidir ve çok dayanıklı bir ırktır. Neşesinden hiçbir zaman taviz vermez ve çok tatlıdır aynı zamanda birazda hassas yapıdadır. Çocuklarla arası son derece iyidir. Diğer insanlarla arası genelde iyi olmasına rağmen iyi bir eğitim alması gerekir aksi halde söz dinlememe huyu vardır ve kendi bildiğini yapmak ister. Akıllı bir köpektir. Apartmanda bakılabilir ancak bahçeli evler onun için daha uygundur, günlük egzersizler onun için önemlidir.

Evde besleyebileceğiniz köpek cinsleri

Jack Russel

Bu ırk çok hareketli ve yaşamı çok seven bir köpektir. Oldukca korkusuz bir hayvandır. Oyun oynamaya bayılır. Onu kızdırmayan köpeklerle arası çok iyidir ama kızdıranlara karşı olumsuz davranışta bulunabilir. Zeki olmasının yanında aynı zamanda inatçı bir yapıdadır ve kimi zaman söz dinlemez. Eğitim konusunda başarılı olunması bekleniyorsa çok sabır gerekiyor. Diğer köpeklerle arası iyi değildir ve saldırma eğilimindedir. Yavruyken iyi bir sosyalleştirme bu köpek içinde oldukça gereklidir. Diğer evde beslediğiniz hayvanlarla arası iyi değildir. Küçük hayvan besliyorsanız bu ırk size uygun değildir onları yiyebilir. Tasmasız şekilde bırakılmaması gerekir. Havlamayı seven bir köpektir. İlgiyi çok sever. Eğer onu yalnız bırakırsanız devamlı bulunduğu yerdeki eşyalara zarar verecektir bu nedenle dikkatli olmanız ve ilgiyi hiç kesmemeniz gerekiyor. Eve adapte olması açısından yavruyken almanız çok daha faydalı olacaktır bu sayede ailenizi tanıyacaktır.
Bu köpek ırkları, sosyal becerileri gelişmiş, aile hayatınıza son derece uyumlu bir şekilde evde beslenebilecek türlerdir.

Evde besleyebileceğiniz köpek cinsleri

Chihuahua

Chihuahua iyi bir eşlik köpeğidir. Cesur, hayat dolu, kibirli ve atılgan bu köpek verdiği sevginin karşılığını ister. Çevik ve inatçıdır. kıskanacak kadar ailesine bağlanır. Sahiplerinin yüzlerini yalamaktan hoşlanırlar. Sahibi dışında yabancılara şüpheci yaklaşır. Yabancılar varken her adımında sahibini takip eder ve ona yakın olmak ister. Daha büyük köpeklere karşı kendisini savunmayı bilir. Egzersize ihtiyacı vardır. Sağlığı açısından bir apartman katında sürekli kapalı tutulması hatalı olur.

Evde besleyebileceğiniz köpek cinsleri

Kaniş

Çok neşeli ve güzel huylu bir köpektir. Kulakları çok iyi duyar ve harika bir yön bulucudur.
En zeki köpekler listesinde ilk 10 sıralamasındadır bu nedenle de eğitilebilirliği yüksek bir köpektir ve çok iyi şekilde eğitilebilmektedir. Çok sıkılmaya gelmez sürekli eğitim onları rahatsız edebilir. Çocuklarla oynamayı çok seven bir köpek olmasına rağmen bazen sorun yaşatabilir. Yıkanırken çoğunlukla sorun çıkartmaz. Numaralar öğrenmeye bayılırlar. Özellikle sirklerde çok iyi kullanılabilen bir ırktır. Sahibine düşkünlüğü ve korumasıyla dikkat çeker. İyi bir bekçi köpeği olabilir.

Evde besleyebileceğiniz köpek cinsleri

Yorkshire Terrier

Bu ırk sanki macera için yaratılmış bir ırk gibidir. Kendilerinin küçük olduklarını düşünmezler sanki koca bir köpekmiş gibi davranırlar o nedenle başlarını türlü belalara sokarlar. Enerjiktirler. Yabancılara karşı mesafeli ama sahibine son derece sadık bir köpektir. Diğer hayvanlara ve diğer köpeklere karşı saldırgan yapıdadır. İnatçı bir yapısı olabilmektedir eğitilmesi uzun sürebilir. Çok fazla sevgi ve ilgi onu çok mutlu eder.

Evde besleyebileceğiniz köpek cinsleri

Golden Retriever

Büyük boy ırkına mensup bir köpek cinsi olsa da, apartman hayatına uyum sağlayabilir ve son derece cana yakındır. Fazla ilgi ister ve beraber yaşadığı insanları çok sever. İnanılmaz derecede sadık, sevgi dolu, duygulu bir türdür. Bebeklere karşı çok nazik ve sabırlıdır, iyi bir dadı olabilir. Ava yatkındır , topraktan ve sudan hoşlanır. En zeki köpekler listesinde 4. sıradadır bu nedenle eğitilebilir, rehber köpek olarak kullanılabilir. Körlerin en çok tercih ettiği türdür.

Evde besleyebileceğiniz köpek cinsleri

Fransız Bulldog

Fransız buldoğu, iyi huylu, oyuncu, dikkatli ve meraklı bir köpek ırkıdır. Kulakları, yarasa kulağına benzer. Bekçilik görevini mükemmel bir şekilde yerine getirir. .Her zaman tek bir sahibi olsun ister, sahibini kıskanır. Fareleri hiç sevmez, onları acımasızca avlar. Diğer köpeklerden hoşlanmaz, ama beraber büyüdüğü ev hayvanlarıyla iyi geçinir. Çocukları ve yaşılıları çok sever. Salyasının akmasıyla ve horlamasıyla ünlüdür. Aşırı sıcaklardan hoşlanmaz kalp krizi riskine neden olabilir. Apartman yaşamına kolaylıkla uyum sağlar. Fazla yürüyüşten hoşlanmaz.

Evde besleyebileceğiniz köpek cinsleri

Genel bir bakışla, evde besleyebileceğiniz köpek cinsleri bunlardır. Ama bu konu, biraz da köpekle aranızdaki ilişkiyle ve karakterinizle de alakalıdır. İyice düşünüp, etraflıca bir araştırmadan sonra besleyeceğiniz türe karar vermeniz, hem sizin için, hem de bakımını üsteleneceğiniz hayvan açısından yararlı olacaktır.

Exit mobile version