Evde Bayram Hazırlıkları Nasıl Yapılır?

evde bayram hazırlıkları

Bayram geldi, hoş geldi, mutluluğu, bereketi, güler yüzü, tatlı dili, tatlı telaşeyi de beraberinde getirdi. Her gün bayram olmadığına göre, bizlerin de bayramı, bu özel günleri mümkün olduğunca hoş karşılamamız gerekmez mi? Evde bayram hazırlıkları hem heyecanlı hem de stresli anlar yaşatır. Özel günleri en güzel şekilde karşılamak için planlı olmakta fayda var. Eskiler bu konuda adeta uzmanlaşmış. Bayramda genellikle büyükler ziyaret edildiği için gençlerin aileleri ve yakın dostlarından başka fazla geleni olmaz ama yine de neler yapılacağını bilmekte fayda var.

Bayram Temizliği

Her işin başı temizlik; bayram temizliği özeldir ve önemi tartışılmaz; bayram temizliği olmazsa olmaz! Salonu, odaları, mutfağı, tuvaleti, banyoyu, camı çerçeveyi, kilimi halıyı, koltuğu kanepeyi, kıyıyı köşeyi, vitrinde özel günler için muhafaza ettiğimiz çatalı kaşığı, bardağı, çanağı, her yeri, her şeyi pırıl pırıl yapalım. Eskilerin rayiha dediği güzel kokuları da hanemizden eksik etmeyelim. Böyle bir hazırlık, sadece bayramda gelecek konukları rahat ettirmeyecek, görevini layıkıyla yerine getirmiş kişi olarak sizleri de mutlu edecektir. Temizlik işlemini son günlere bırakmaktan kaçının, bayram dediğin alışverişsiz olmaz, temizlik mi yapsam, alışverişe mi gitsem sıkıntını yaşarsınız sonra son anda; iki ayağınız bir pabuca girer. Bayram süresince yatıya gelenler de olabilir, çarşaf, nevresim, pike tertemiz olsun, hazır bulunsun.

İkram Hazırlıkları

Temizlikten sonra misafirlerin ağırlanması için gerekli olabilecek yiyeceklerin ve yiyeceklerin sunulacağı servis malzemelerinin hazırlanması gerekir. Mutfağınız olabildiğince düzenli olsun, kalabalık akraba, eş, dost çevreniz varsa misafiriniz de bol olacak demektir, yemek hazırlama ve servis için ulaşabileceğiniz alet edevatlar en kolay ulaşabileceğiniz mesafede bulunsun. Fazlalık oluşturabilecek, kullanmayacağınız nesneleri, hazırlık sırasında size engel olmaması için mümkün olduğunca uzaklaştırın. Buzdolabınızın düzenli olmasına özen gösterin, taze yiyecekler bulundurun. Yemek masanız her an faaliyete geçecekmiş gibi sunuma uygun vaziyette olmalı, temiz ve güzel örtülü. Yemek dışında ikram edecekleriniz için sehpalar da kullanıma hazır, elinizin altında olmalı.

Yiyecek içecek servisi hazırlıkları dışında misafirlerin kullanacağı küçük havluları da görünür bir yerde, şık kutular içinde hazır bulundurabilirsiniz. Malum, toplum olarak evde ayakkabı ile gezmiyoruz, bunun için yeterli sayıda ev terliğini edinebilirsiniz. Çocuklu misafirleriniz de olacaktır illa ki, çocuklara yetişkinler arasında sıkılmayacakları ortamı da hazırlarsanız misafirlerinizi daha rahat ağırlayabilirsiniz. Ayrıca çocuklar için küçük hediyelikler hazırlayabilirsiniz.

İkram faslında tercihiniz yemek veya atıştırmalık aperatifler olabilir. Genellikle aile fertleri için bayramda yemekli ağırlamalar yapılır. Bunun dışında kalan eş dost ziyaretleri kısa süreceği için tatlı ve kahve ikramı yeterli olsa da börek, zeytinyağlı hafif atıştırmalıklar, kanepeler hazırlayabilirsiniz. Yemek seçiminde mevsim normallerini göz önünde bulundurun. Bayramın yaz günlerine denk geldiği zamanlarda ağır ikramlar hazırlamaktan kaçının. Mevsim sebzeleri tercih edilebilirsiniz, ağır ve fazla yağlı olmayan et yemekleri uygundur, yanında pilav ve tabi zeytinyağlı mezelerle sofrayı zenginleştirmeyi ihmal etmeyin.

Hafif atıştırmalıklar için satın alabileceğiniz veya evde hazırlayabileceğiniz kek, çörek, börek, kurabiye, poğaça, su böreği, içli köfte, zeytinyağlı sarma türü yiyecekler bayram günleri için mutlaka evde bulundurmanız gerekenlerden. Ve kuşkusuz ki tatlılar. Annelerimiz, anneannelerimiz, babaannelerimiz tatlı konusunda pek maharetlidir. Evde yapılan kadayıf, burma tatlısı, baklavanın tadına doyum olmaz, buram buram kokusu ise ayrı bir mutluluk. Böyle birilerinden mahrumsanız caddenizde, yakınınızda mutlaka bir tatlıcı vardır. Eğer gelecek misafir sayınız fazlaysa birkaç gün önceden tepsiyle tatlı siparişi vermeniz uygun olacaktır.

Bütün bu izaz ikramlardan önce tutulması adettendir; çikolatamız, şekerimiz, kolonyamız da mutlaka hazır olmalı.

Sohbeti bol, sevgi ve saygı dolu, tadı damakta kalan bayramları yaşayabilme, nicesine erişebilme temennimizle ….

Exit mobile version