Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?

Aslında çok eskiden beri kullanılan ekşi maya ile ekmek son günlerde tekrar yükselen trend haline geldi. Kabuğunun sertliğine aldanmayın, kabuğunu kaldırdığınızda içi yumuşacık, son derece yumuşak ve lezzetli bir ekmek oluyor. Eğer fırın taşında pişirecekseniz, bol mısır unu ile unladığınız kalıbınız üzerinde mayalanmaya bırakabilirsiniz. Şimdi bu doyurucu ekmeğin malzemelerine bakalım.

Malzemeler

2 bardak beyaz un
1 bardak ekşi maya, oda sıcaklığında
¾ tatlı kaşığı tuz
Yarım bardak su

Tarifi

Ekşi mayayı geniş bir kaba alın ve ½ bardak unu ilave ederek temiz bir tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabın üstünü streçle kaplayın, 2 saat oda sıcaklığında bekletin. Bu süre sonunda mayanız resimdeki gibi hafifçe kabarıp yüzeyinde küçük kabarcıklar oluşturacaktır.
Eğer elle yapıyorsanız ekşi mayayı, kalan 2 bardak unu, suyu ve tuzu geniş bir kapta karıştırıp 10 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşacık ve biraz da yapışkan bir kıvamda olacaktır. Bu aşamada, gerekirse 2-3 kaşık su ilave edebilirsiniz.
Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra ekşi mayayı, kalan 2 bardak unu, suyu ve tuzu mikser kabına alın. 5 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşacık ve biraz da yapışkan bir kıvamda olacaktır yine gerekirse 2-3 kaşık su ilave edebilirsiniz.
Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 4-6 saat oda sıcaklığında bekletin. Hamurun hacmi bu süre sonunda 2 katına çıkmış olmalıdır.
Hamuru unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak büyük bir beze haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 2-3 saat daha ikinci mayalama için bekletin.
Fırına buhar vermek için: Ekmeği fırına vermeden önce fırına dayanıklı küçük bir kaba yarım bardak kaynar su ilave edip fırının arka köşesine uygun bir yere yerleştirin.

Ekmeğinizin üzerine keskin bir bıçakla birbirine paralel, derince çizgiler atabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 225 derece fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin. İyice pişip pişmediğini anlamak için bir bıçağı dikine doğru batırıp çekin, hamur parçaları bıçağa yapıştıysa içi pişmemiş demektir. Böyle bir durumda üstünün çok kızarıp yanmamasına dikkat etmelisiniz.

Exit mobile version