Domates Konservesi Nasıl Yapılır?

Domates yazın en güzel lezzetlerinden biridir ve domatesi doğal yetişme mevsimi olan yaz mevsiminde tüketmek en sağlıklı tercih olacaktır. Kışın da bu lezzetlerden mahrum kalmamak için eski dönemlerden beri konserveler yapılır. Böylelikle kış döneminde doğal yaz domateslerini tüketmek mümkün olur. Konserve domatesler kendi başına kullanılabileceği gibi yemeklere de katılabilir.

domates konservesi nasıl yapılır

Domates Konservesi İçin Gerekli Malzemeler

Domates konservesi için domates miktarı tercihe bağlıdır. 15 kilogram domatesten yaklaşın 10-12 domates konservesi çıkar. Bu miktar domatesin sululuk miktarına göre değişmektedir. Domates konservesi için her çeşit domates kullanılabilmektedir. Etli domates türleri tercih edilebileceği gibi dikey şekle sahip domatesler de seçilebilir. Domates miktarını arttırmak isterseniz diğer malzemeleri de aynı oranda arttırın.

Bu domates konservesi tarifi 5 kg domates içindir.
Malzemeler;
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 ila 6 adet cam kavanoz ve metal kapak( yeni olmaları şart)

Domatesin Kabuklarını Pratik Bir Yöntemle Soyun

Konserveleri hazırlamak için öncelikle domateslerin kabukları soyulmalı. Domatesler normal bir şekilde soyulabileceği gibi bunun pratik bir yöntemi de mevcuttur. Domatesleri daha pratik bir şekilde soymak için alttan çapraz bir şekilde sadece kabuğunu kesmek gerekir. Daha sonra domatesler kaynayan suya batırılır ve bu sudan çıkarılıp buzlu soğuk suya atılır. Böylece domates kendiliğinden kabuklanır ve soyma işlemi daha kolay bir hal alır.

domates konservesi nasıl yapılır

Domatesler İçin 3 Farklı Yol Var;

1.Domatesleri Doğrayın
Domates soyma işlemi tamamlandıktan sonra domatesler küp küp doğranmalıdır. Doğranmış domatesler suları hafifçe sıkılarak bir tencerenin içine alınır. Eğer domatesler sıkılmaz ise pişmesi daha uzun zaman alabilir. Ayrıca domatesler doğrandıktan ve sıkıldıktan sonra elde edilen domates suyu içmek veya çorba yapımında kullanmak için ayrılabilir. Domatesler tencereye alındıktan sonra diğer malzemeler de eklenerek karışımın yüksek ateşte pişmesi sağlanır. Domates karışımı kaynayınca altı kısılmalı ve 1 saat kadar pişirmeye devam edilmelidir.

2.Domatesleri Rondodan Geçirin
Domatesleri kabuklarını soymadan 3-5 parçaya bölüp rondodan geçirin.Su gibi olana kadar çekmenize gerek yok.Daha sonra tencerenize koyun ve 2 saat boyunca kaynamaya bırakın.

3.Domatesleri Rendeleyin
Domatesleri kabuklarını soymadan rendeleyin ve kabuk kısmına geldiğinizde suyunu sıkarak atın.Ardından tencerenize koyun ve 2 saat boyunca kaynamaya bırakın.Ara sıra karıştırın ve üzerindeki köpükleri temizleyin.İsteğe göre içerisine tuz ve bir miktar şeker ekleyebilirsiniz.

Püf Nokta:Tencereyi ocağa koymadan önce ocağın ateş derecesini ayarlayın, tam iki saat boyunca ateşi ellemeyin.

Domatesleri Kavanozlara Doldurun

Domatesler pişirildikten sonra sıcak suda bekletilmiş veya sıcak su ile durulanmış kavanozlara iki parmak boşluk bırakarak doldurulur. Kavanozlar metal kapaklarla sıkı bir şekilde kapatılmalıdır. Daha sonra kavanozlar ters çevrilir, üzerleri örtülerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kilerde veya buzdolabında saklanabilir. Kavanozların güneş görmemesi önemlidir.

domates konservesi nasıl yapılır

Domates Konservesi İle Alakalı İpuçları

Öncelikle kavanozlar arada bir kontrol edilmeli ve kapağı bombe yapmış bir kavanoz olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer kapak bombe yapmış ise kavanoz hava alıyordur. Bu kavanoz açılıp bozulup bozulmadığı kontrol edilmeli. Eğer bozulmamış ise birkaç gün içinde tüketilmelidir. Diğer konserveler de açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalı ve yine birkaç gün içinde tüketilmelidir. Pişmiş domatesleri kavanozlara doldururken kavanozlar çok sıcak olacağından elleri yakmamaya dikkat etmek gerekir.

Exit mobile version