Doğu Ekspresi İle Yolculuk Nasıl Yapılır?

Eskiden İstanbul’dan şimdi ise Ankara Garından kalkan kültleşmiş bir seyahat haline gelen Doğu Ekspresi ile yolculuğun püf noktalarını anlatacağız. Aynı eski Türk filmlerinde gördüğümüz kompartımanlı tren yolculuğun keyfini sürmek isteyen, maceracı kişiler için bire bir. Yol boyunca tanıyacağınız bambaşka hayatlar, şaşırtıcı hikâyeler ve olağanüstü manzaralar eşliğinde uzun bir yolculuk serüveni olan Doğu Ekpresi’ni yakından inceleyelim.

Bilet Ücretleri Ne Kadar?

Pulman (Normal koltuklu – vagondaki her sıra da 2 çiftli, 1 tekli koltuk var, yani gayet geniş) :46 TL
– Örtülü Kuşetli (oda halinde 4 kişilik, koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor, temiz nevresim veriliyor ve yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz) :61 TL
– Yataklı (oda halinde iki kişilik, içinde buzdolabı, masa ve lavabo var): 96 TL
– Yemekli (Trenin restaurantı mevcut. Menüde çorba, ızgaralar, mezeler, atıştırmalıklar, alkolsüz içecekler bulunuyor.)

İndirim Fırsatları

Gidiş-dönüş biletlerinizi aynı çıkış ve varış istasyonları arasında alıyorsanız %20 indirim. (Örneğin:Ankara-Kars Kars-Ankara gidiş dönüş bileti aldığınızda.)
-13-26 yaş arasındaki kişilere %20 “Genç” indirimi.
-Milli Eğitim Bakanlığı onaylı tüm resmi-özel okullarda çalışmakta olan öğretmenlere, yükseköğretim kuruluşlarında çalışan öğretmenlere ve Türk uyruklu olup yabancı ülkelerde çalışmakta olan öğretmenlere %20 indirim.
-Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışan subay,astsubay, askeri memurlara; Nato’nun askeri görevlilerine %20 indirim.
-12 kişi ve daha kalabalık gruplara %20 indirim.
-60-65 yaş arasındaki yolculara %20 indirim.
-65 yaş ve üstündeki yolcular için %50 indirim.
-Yerli veya yabancı basın kart sahipleri kartlarını göstererek %20 indirim.
-Çalışmakta olan TCDD personeli ve ailelerine(eşi ve çocukları), TCDD emeklilerine ve eşine %20 indirim.
-7-12 yaş arasındaki çocuklara %50 indirim. 7 yaş altındaki çocuklar ücretsiz fakat ayrı bir yer istemediğiniz sürece.

Nereden Nereye Gidiyor? Hangi Duraklarda Duruyor?

Doğu Ekspresi Ankara Tren Garı’ ndan kalkıyor ve Kars Tren Garı’na kadar gidiyor. Ara duraklar ise, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum. Ara duraklarda ne kadar duracağı pek belli olmuyor. Genelde Kırıkkale ve Kayseri gibi nispeten daha küçük garlarda 1-2 dakika, Erzurum gibi büyük garlarda 5- 10 dakika mola verebiliyor.

Doğu Ekspresi ile Yolculuk Kaç Saat Sürüyor?

Eskiden Ankara Garı’ndan her gün saat 18: 00’de kalkan tren artık Kırıkkaleden kalkıyor, Ankaradan Kırıkkale ‘ye otobüs ücretinizde biletinize dahil oluyor. Kalkışın ertesi günü saat 18:30’da Kars Garı’na varıyor. Yani toplam yolcuğunuz 24,5 saat sürüyor. Ancak zorlu kış koşullarını ve yük trenlerini düşünürsek birkaç saatlik rötar yaşamanız da mümkün.

Evcil Hayvan Alıyorlar mı?

Evcil hayvan alıyorlar ancak evcil hayvanınıza da %50 indirimli olarak bilet almanız gerekiyor. Maalesef örtülü kuşetli ve yataklı vagonlarda değil, pulman vagonda seyahat etme şartı koşuluyor. Bununla ilgili detaylı bilgiler TCDD’nin internet sitesinde mevcut. http://www.tcdd.gov.tr

Bagaj Sınırı Var mı?

Valizler içinde ayrı bölüm olmadığını söyleyelim, yataklı kompartımanda valiz koymak için yer var ancak kuşetlilerde uçaklardaki gibi el bagajının sığabileceği kadar bir alan yaratılmış. Kompartımanlar içeriden kilitlenebilmesine rağmen dışarıdan kilitlenemiyor, eğer uzun süre kompartımanınızı boş bırakmak durumdaysanız arada bir kolaçan etmeniz gerekiyor.

Doğu Ekspresini bakkaldan ekmek almak için çıkan, tüm mahalleyi dolaşıp evine saatler sonra gelen orta yaş üstü annelere benzetebilirsiniz. Bu emektar trenden beklentinizi çok yüksek tutmamanızı tavsiye ederiz, hızlı tren ve uçak konforuna sahip olmasa da herkesin hayatında bir kere yaşaması gereken bir macera olduğunu da belirtelim. Son olarak Agatha Christie’ nin Doğu Ekspresinde Cinayet adlı romanının buradan ilham alarak yazıldığını söyleyelim. Belki de bu sizi uzun tren yolculuğuna ikna eder.

Exit mobile version