Doğalgazda Tasarruf Yapmanın 10 Yolu

Doğalgaz, özellikle öğrenci ve aile evleri için, oldukça önemli bir araç. Ev ısıtmasından, yemek yapmaya ve banyoya kadar, çok geniş bir kullanım alanı var. Bu oranda da, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde, sürekli gelen zamlarla beraber, pahalılaşan bir yakıt olduğu aşikâr. Pahalı olsa da, her konunun olduğu gibi, doğalgazda tasarruf yapmanın da belli yolları ve ipuçları var. Eğer dikkatli olursanız, faturalarınızı fark edilebilir derecede ucuzlatabilir, paranızı cebinizde tutabilirsiniz.

Doğalgazda tasarruf yapmanın 10 yolu

İşte Tasarruf Etmenin Yolları

Ev ısıtması için doğalgaz kullananların, çatı ısı izolasyonunu yeterli derecede yaptırmamaları durumunda, ısı korunamadığı için, daha fazla enerji harcanacaktır. Evinizin çatı izolasyonunu yaptırdığınız takdirde, ısı kaybını %20 azaltabilir, faturadan tasarruf edebilirsiniz.

Evlerdeki ısı kaybının %15’i, izole edilmemiş kapı ve pencerelerden kaynaklanır. Kapıların ve pencerelerin arasındaki boşluklar, ev ısısının kontrol edilmesini zorlaştırır. Bu boşluklara sünger benzeri katkı maddeleri koyarsanız, enerji kullanımınızda tasarruf sağlarsınız. Etkili bir ısı tasarrufu için evde ısı tasarrufu nasıl yapılır yazımızı mutlaka okuyun.

Doğalgaz sisteminize, ısı ayarlı termostat monte ettirir veya içinde ısı ayarlı termostat bulunan cihazlar kullandığınızda, enerji tüketiminiz optimize edilecektir. Yakıt tüketimini en az seviyede tutmak için oda termostatı kullanabilirsiniz.

Sıcaklığın evin içinde kalması için, gece ve güneş olmayan zamanlarda, perdelerinizi kapatabilirsiniz. Sadece evin güneş gördüğü zamanlarda perdeleri açarsanız, önemli miktarda ısı tasarrufu edebilirsiniz.

Yine sıcaklığı içeride tutmak için, soğuk havalarda, duvar veya pencere tipi klimalarının, dış havayla temas eden bölgelerini kapatabilirsiniz. Enerji tüketiminin tamamında %10’luk pay, yeniden ısıtılan havaya gider. Eğer ısıtmak istediğiniz ortam sıcaklığını, belirli bir seviyenin altına düşürmemeye dikkat ederseniz, önemli oranda tasarruf edebilirsiniz.

Radyatörleri, mobilya ve benzeri cihazlarla kapatmayın. Radyatörlerin önünü kapatırsanız, gaz tüketiminiz %10 artabilir.

Isıtmak istediğiniz odanın soğukluk durumuna göre, yeterli miktarda ısıtmaya özen gösterin. Kendi konforunuza göre, rahat edeceğiniz minimum sıcaklık değerine kadar ısıtın. Fazla sıcak bir oda, olması gerekenden soğuk bir oda gibi, sizi rahatsız edecektir. Tüketiminizi bulunduğunuz ortamla optimize etmediğiniz için de, faturanıza yansıyan fiyat artacaktır.

Sıcak su termostatını 50 dereceye ayarlayın. Fazla sıcak su, yalnızca faturaya yansımakla kalmaz, aynı zamanda cildinize zarar verir.

Su ısıtma kontrol vanasını, ‘’pilot’’ konumuna getirin. Evden bir hafta veya daha uzun süre ayrı kalacaksanız, kapatın.

Eğer pişirme talimatında belirtilmiyorsa, fırında ön ısıtma yapmayın.
Kullanılmayan ocak brülörlerini (gözlerini) kapatın.

Bahsedilen adımları uygulayarak, doğalgaz tüketiminizi optimize edebilir ve faturada hissedilir miktarda düşüş sağlayabilirsiniz.

Exit mobile version