Deri Araba Koltuğu Tamiri Nasıl Yapılır?

deri araba koltuğu tamiri

Arabanızın koltukları deri ise kumaşa göre çok daha kısa zamanda yırtılma, çatlama ve delik gibi problemlerle karşılaşırsınız. Eğer deri koltuk üzerindeki hasarlar çok büyük değilse ve hızlı müdahalede bulunursanız koltuk kılıflarının komple değiştirilmesine gerek kalmaz. Ufak hasar ve yıpranmaları kendiniz tamir ederek koltukların ömrünü uzatabilir, büyük bir masraftan kurtulabilirsiniz. Deri araba koltuğu tamiri için onarım kiti, yama ya da sıvı likit kullanabilirsiniz.

Eğer yıpranma kendi başınıza halledemeyeceğinizi düşündüğünüz durumdaysa mutlaka döşeme tamiri yapan bir yere göstermenizi tavsiye ederiz.

Yırtılmış Deri Tamiri Nasıl Yapılır?

Onarım Kiti ile Deri Koltuk Tamiri

Döşemelerin rengine uyan onarım kiti satın alın

Renk farklılıkları olmaması için araba markanızın üreticisi tarafından üretilmiş tamir kiti varsa bunu alın. Eğer böyle bir imkanınız yoksa standart onarım kiti kullanabilirsiniz. Döşeme kitlerinin içinde birkaç farklı renk bulunur. Karıştırma kabı içinde renkleri karıştırarak koltuğunuzla aynı rengi yakalamanız gerekir.
Onarım kitini internetten satın alıyorsanız; mutlaka kapsamlı bir kit alın. İyi hazırlanmış bir onarım kitinin içinde; baz renk ve küçük miktarlarda karıştırma renkleri bulunur.

Deri koltukları temizleyin

Onarıma başlamadan önce deriyi mutlaka sabunlu ve yumuşak bir bezle ya da deri temizleyicisi ile temizleyin. Koltuk üzerinde leke, toz, kırıntı kalmamasına özen gösterin. Sildikten sonra kuru bezle koltukları kurulayın.

Yıpranmış ve yırtılmış kenarları düzeltin

Deride yırtık oluştuğunda tıpkı kumaş gibi kenarları atar. Temizlikten sonra küçük bir makas kullanarak yıpranmış kenarları nazikçe kesin.

Deliği yama parçası ile Kapatın

Onarım kitinin içinden çıkan bezin bir parçasını kesin ve deliğin içine geçirin. Yırtık yerin altını tamamen kapatacak şekilde yerleştirilmelidir. Deliğin kenarlarına az miktarda tutkal sürerek yapıştırın. Tamir kitlerinin içinde tutkal da bulunmaktadır. Parçayı yapıştırdıktan sonra tutkalın tamamen kurumasını bekleyin.

Deri dolgu macunu ile tüm boşlukları doldurun

Kitin içinde çıkan dolgu macunu ile hasarlı bölgeyi doldurun. Alt yama ile bütünleşmesi için palet bıçağı kullanın. Hasarlı bölge tamamen sorunsuz gözükene kadar birkaç katman uygulayabilirsiniz. Her uygulama öncesi katmanın kurumasını bekleyin.

Dolguyu zımparalayın

Dolgu macunu tamamen kuruduğunda, en üst katmanı zımparalayın. Dolgu yaptığınız bölge ile döşeme aynı hizaya gelinceye kadar zımparalamaya devam edin. Pürüzsüz bir görünüm oluşmalıdır.

Koltuğu nemli bir bezle silin. Zımpara işleminden kaynaklanan toz veya kalıntıları temizlemek için hafif nemli ve temiz bir bez kullanın. Koltuk tamamen kurumadan renklendirme işlemine başlamayın.

Renkledirme için uygun rengi hazırlayın

Deri döşeme boyasını dolgu üzerine sürün. Boyanın yüzeyde bütünlük sağlaması için kuru bir bezle sürme işlemini yapabilirsiniz. Renk bütünlüğü oluşana kadar boyama işlemini birkaç kat yapabilirsiniz. Her katman arası boyanın kurumasını bekleyin.

Deri parlatıcısı ve sabitleyici uygulayın

Deri araba koltuğu tamiri bitti diyebiliriz. Son hamle olarak kit içinden çıkan sabitleyiciyi kuru bez yardımıyla bölgeye sürün. Döşemeler kuruduktan sonra koltukları kullanabilirsiniz.

Yama Uygulaması ile Deri Koltuk Tamiri

Deri araba koltuklarında oluşan yırtık onarım kiti ile tamir edilemeyecek boyutlardaysa yama uygulaması yapmak gerekebilir. Eğer tecrübeniz ve el beceriniz yoksa bu işi profesyonel uygulama yapan yerlerde yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Yama için döşeme ile eşleşen bir deri parçası kullanmanız gerekir. Genellikle otomobili satın aldığınız zaman ekstra deri parçası da içinde yer alır. Yedek deri parçası mevcut değilse uygun deriyi bulmanız pek de kolay olmayacaktır. Bu durumda yine profesyonel yardım almalısınız.

Çatlamış Deri Tamiri Nasıl Yapılır?

Taze deri / Sıvı deri kullanın

Çatlak derileri eski görüntüsüne kavuşturmanın en iyi yolu sıvı deri kullanmaktır. Taze deri olarak da adlandırılan sıvı deriyi otomobil malzemesi satan ya da döşeme işi yapan yerlerde bulabilirsiniz.

Aracınızın üreticisi ile temasa geçerek döşeme rengine en uygun sıvı deriyi temin edebilirsiniz. Arabaların döşeme kodları ya da isimleri vardır, bu kod ile rengi tespit edebilirsiniz. Eğer kodu bilmiyorsanız döşemenin görünmeyen bir yerinden küçük bir parça alarak üretici ile temasa geçebilirsiniz.

Doğru rengi kullanmadığınız takdirde kötü ve yamalı bir görüntü oluşacaktır.
Taze deriyi çatlaklar üzerinde kullanmadan önce döşemenin görünmeyen yerinde test edin. Renk eşleşmesi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Deri koltuklarınızı temizleyin

Çatlak ve yıpranmış derinin onarımına başlamadan önce koltukları temizleyin. Bunun için temizleyici alkol ya da deri temizleyici kullanabilirsiniz. Koltuk kenarlarında kırıntı, toz vs kalmamış olmasına dikkat edin. Kirli yüzeye uygularsanız kötü bir görüntüye sebep olursunuz.

Çatlamış bölgelere bir sünger ile seyreltilmiş sıvı deri uygulayın

2/3 oranında sıvı deri, 1/3 oranında su kullanarak ürünü inceltin. Ardından sünger ile yıpranmış ve kırışmış yerlere sürün. Ürünün deriye iyice nüfuz etmesi için hafif nemli bezle silin. Sıvı derinin tamamen kurumasını bekleyin. Eğer gerekiyorsa bir kat daha uygulama yapabilirsiniz.

Tüm döşemeye uygulama yapın

Koltuğun renginde kötü bir görüntü olmaması ve bütünlük sağlanması için son aşamaya geldik. Tüm yüzeye eşit şekilde seyreltilmiş sıvı deri uygulayın. Bu işleme yıpranmış alanların onarımı bitip kuruduktan sonra başlanmalıdır.

Deri bakım kremi uygulayın

Taze deri ile işlemler bittikten sonra koltuğun tüm yüzeyine deri bakım kremini sürün. Böylece daha sağlam ve uzun ömürlü bir onarım gerçekleştirmiş olacaksınız.

Deri araba koltuğu bakımı nasıl yapılır?

Güneş ışığından koruyun

Direkt gelen güneş ışığı, deri koltukların solmasına ve çatlamasına neden olur. Deriyi direkt ışıktan ve ısıdan korumak için ön cama güneşlik koyun. Aracınızı kapalı otoparkta tutmaya özen gösterin.

Deri koltukların bakımını ihmal etmeyin

Koltuklarınızı daima temiz tutun. 6 ayda bir deri bakım kremi ya da vazelin yardımıyla deriye bakım yapın. Deriyi yumuşak tutmak çatlama ve kırışmaları önlemenin en kolay yoludur.

Keskin nesnelerden koruyun

Anahtarlar, kesici aletler, yanan izmaritler deri için birer tehdittir. Bu gibi durumlarda tedbirli olmalısınız. Ayrıca alışveriş poşetlerini yerleştirme, eşya taşıma gibi durumlarda da dikkatli olmakta fayda var. Örneğin; deriyi çizecek ya da yıpratacak bir cismi koltuğa koymanız gerekiyorsa mutlaka kalın bir örtü serin.

Exit mobile version