Cold Brew Kahve Nedir?

Cold brew coffee, Türkçe karşılığı ile ‘’soğuk demlenmiş kahve’’, özellikle yaz aylarında sıkça tercih edilen, oldukça lezzetli ve farklı bir kahve çeşididir. Son bir yılda, ülkemizde çok popüler olan, bu kahve demleme yöntemi, popüler kahve satış dükkânlarından temin edilebileceği gibi, biraz sabır ve doğru atılacak adımlarla, evde de kolaylıkla yapılabilir.

Kahve dükkânlarında görmüş olabileceğiniz şekilde, içerisinde deney tüpü de olan bir düzenekte, camdan yapılmış demleme aletleri vardır. Bu aletlerle, soğuk suyun içinde bir günü aşkın süre bekleyen ve yavaş yavaş demlenen kahve, devamında damla damla süzülerek, son derece meşakatli görünecek şekilde demlenir. Kahve çekirdeklerinin, tatlarını ve kokularını soğuk suya bırakması için hazırlanan bu düzeneğin içinde, kahve yavaş yavaş demlenir ve birer damla halinde hazneye düşmesinin ardından, buz ile birlikte servis edilir.

Bunun gibi karmaşık ve havalı görünen aletlerin yanında, Toddy Cafe gibi çeşitli firmaların ürettiği, üst kısmı plastik, altı camdan yapılmış aletler de mevcut. Dışarıdan sürahiye benzeyen bu alet, evde kahve üretmek için hazırlanmış, oldukça pratik bir çözüm. Ama bu aleti kullanmak veya satın almak şart değil. Böyle pahalı düzenekler kullanmadan da, evinizde kendi soğuk kahvenizi yapabilirsiniz.

cold brew kahve nedir

Tabi ki bu aletlerle kahve yapmak daha basit, bu yadsınamaz bir gerçek. Ama bunlar olmadan da, yapmanız mümkün. Doğal olarak, bu işin de kendine göre püf noktaları var ve bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu püf noktalardan birisi, paranızı bu tip aletlere değil, iyi kahve çekirdekleri satın almaya ayırabileceğiniz düşüncesi olabilir. Kahve keyfinin en önemli elemanı, kendi damak zevkinize uygun bulduğunuz ve kaliteli tohumlara sahip olan kahve çekirdekleridir. Bunun dışında, aslında bu yöntemin tek meselesi, kahvenin yavaş yavaş demlenmesidir. Zira 24-60 saat arası bir sürede demlendiği zaman, kahvenin asidik özelliği azalıyor ve daha yumuşak içime sahip bir kahve elde etmiş oluyorsunuz.

cold brew kahve nedir

French Press İle Cold Brew Nasıl Yapılır?

Bu iş için tasarlanmış aletle kahve yapmayı anladık, zaten oldukça basit bir işlem. Bu işlemi, French press ile yapmak da mümkün. Bunun için, öncelikle kahve çekirdeklerini, kullanacağınız alete göre çektirmeniz gerekiyor. Örneğin, kahve satın alırken, görevli size, kağıt filtre için mi, French press için mi çektirmek istediğinizi soracaktır.

French press için çektirdiğiniz kahveyi, 100 gram kahveye, 500 ml su gelecek şekilde bir oranla, doldurun.
Sonra bu kahveyi, buzdolabında 24-60 saat arası bir süre bekletin. Arada buzdolabını açıp kahveyi karıştırmanız faydalı olabilir. Ama karıştırmak için, metal kaşık kullanmanız tavsiye edilmez, çünkü metalin kahvenin tadını bozduğuna dair görüşler de bolca mevcut. Ayrıca, French press’in ağzını tam olarak kapatmamanız durumunda, hava ile temas eden kahvenin asidik özelliğini artırmasından dolayı, kahvenin tadı bozulabilir. Bu nedenle, French press’in kapağını iyice, hava almayacak şekilde kapatmalısınız. Belirtilen aralıkta, yani 24-60 saat arasında, kendinize uygun geldiğini düşündüğünüz bir vakitte, French press’i dolaptan çıkarın, bastırarak süzün. Eğer French pres ile yeterince süzülmediğini düşünürseniz, filtre kağıdı ile de süzebilirsiniz.

cold brew kahve nedir

Bir kavanozun ağzına filtre kâğıdı yerleştirin. Yerleştirirken kenarlarını kavanozun dışına kıvırmak kâğıdın düşmemesini sağlar. Daha sonra demlediğiniz kahveyi yavaş yavaş dökün. Bir anda dökerseniz, filtre kâğıdı dolacağından dolayı, zorlanırsınız. Bu işlem biraz zor gibi görünse de, kendi kahvenizi yapmanın keyfi ve kendinize has demlemeniz ile tutturacağınız lezzet, size havalı kahve dükkânlarını unutturabilir.

cold brew kahve nedir

Hatta French press kullanmak istemiyorsanız, tamamen aynı işlemi uygulayarak, şişe ya da kavanoz ile de kahvenizi demleyebilirsiniz. Yine 100 gram kahve ile 500 ml su oranında, isterseniz, oranı koruyacak şekilde, miktarı artırarak, istediğiniz yoğunlukta ve ölçüde, kahvenizi demleyebilirsiniz. Tek fark, kavanoz veya şişede yapacağınız kahveyi, ara sıra sallamanız gerekiyor. Bu işlemlerin ardından, yine en az 24 saat, en fazla 60 saat şeklinde bir zaman aralığı içerisinde, kahveyi buzdolabında bekletmeniz ve demlenmeye bırakmanız gerekiyor. Demlenmenin ardından, yukarıda anlatılan süzme işlemini yapıp kahvenizi içebilirsiniz.

Kahve içmek için en keyifli yöntem, kesinlikle soğuk demlemedir. Sıcak kahvenin içine buz atarak demlediğinizde, buz suya dönüşür ve kahvenin lezzetini bozar. Bu yöntemle, yavaş bir şekilde demlenen kahve, tadını bardağın tamamına yayarak, enfes bir deneyim sunar. Kahve keyfiniz bol olsun!

Exit mobile version